Close
smullen met glutenvrije appelpannenkoeken

Heerlijke herfstige glutenvrije appel pannenkoeken

 

Wat een appeloogst hadden wij dit jaar. En na de appelmoes, appelflappen en appeltaart wilde ik nu wat anders. Ook was ik op zoek naar een pannenkoek zonder gluten (mijn dochter heeft coeliaki) en die toch voedzaam is. Ik ging daarom eens experimenteren met appel pannenkoeken en met succes!

img_5871

Dit recept is niet zo moeilijk en zelfs als je geen kookwonder bent moet dit wel lukken. Het kan niet inzakken wel verbranden 🙂De allerlekkerste appel pannenkoeken

Dit heb je nodig voor 6 appel pannenkoeken

 • 125 gram kwark (mager of vol maakt niet uit)
 • 1 ei
 • 60 gram boekweitmeel (eventueel kan het ook met gewoon meel)
 • bakpoeder
 • snuf zout
 • theelepel suiker
 • 1 appel in dunne partjes gesneden
 • 20 gram bruine suiker
 • 20 gram boter
 • knijpje honing

 

 

img_5872
Weinig ingredienten

Mix met een vork de kwark, ei, meel, bakpoeder, snuf zout en suiker. Mocht het nu een erg dik beslag zijn doe er dan een scheutje melk door. Het beslag is goed als het echt een dikke vla dikte heeft.

 

Laat een koekenpan goed warm worden op je fornuis en laat daarna wat boter smelten  (echt mensen dit is de truc met pannenkoeken bakken, de pan moet heet!). Maak in de pan ongeveer drie wat kleinere pannenkoekjes (formaat American pancake) bak nu op een wat lager vuur de pannenkoeken, als hij gestold/gaar is keer je deze om met 2 spatels. Als beide kanten zijn gebakken is de pannenkoek klaar! Dit kan je eten met vers fruit en stroop en/of suiker, of met mijn karamel appeltjes. Zet daarvoor de pannenkoeken met bord en al in een oven van 85 graden.

img_5876
3 stuks in de pan

Ik haal even een keukenpapiertje door de pan en laat vaak het gas aan (luie huisvrouw). Smelt hierin de boter en bak de appeltjes een minuut of drie. Voeg dan de basterdsuiker en een een flinke kneep honing toe. Bak dit nu rustig tot dat er een karamel ontstaat over de appels. Als ze mooi karamelkleurig zijn, zijn ze klaar. Nu heb je een heerlijk stroperig laagje om je appeltjes zitten.
img_5875

Haal nu de appel pannenkoeken uit de oven, en leg de appel hier op. Nog wat extra poedersuiker en smullen maar! Door de kwark en dus de proteine die er in zit vult dit enorm goed!

 

nb: Indien je andere bloem gebruikt dan de boekweitmeel zijn deze pannenkoeken niet meer glutenvrij. Boekweitmeel kan wat bitter smaken, andere noemen dit authentiek, daarom het beetje suiker in het beslag. Je kunt ook 30 gram bloem en 30 gram boekweitmeel gebruiken. Ik zou de suiker dan weg laten uit het beslag. heerlijke herfstige glutenvrije pannenkoeken

Tip! Probeer ook eens de glutenvrije ontbijtjes, of Tijd voor een pannenkoek!

smullen met glutenvrije appelpannenkoeken

About Betty

2 thoughts on “Heerlijke herfstige glutenvrije appel pannenkoeken

 1. Lekker! Een goed idee voor glutenvrije pannenkoeken inderdaad. Misschien zou je als alternatief ook nog amandelmeel kunnen proberen. Dat is ook glutenvrij, maar van zichzelf al wat zoeter.

 2. Oeh jummie ik krijg al zin in dit recept! Is wel een leuk idee voor op mijn werk om met cliënten te maken, daar staat namelijk een appelboom in de achtertuin 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tips bij opvliegers Q&A over de overgang