Close
heftige menstruatie

Waarom lijkt het of je menstruatie steeds erger wordt?

Het begin van de puberteit was al leuk. Alsof je lichaam niet al vreemd wordt, krijg je ook opeens hormonale puisten en die nieuwe ongekende buikpijn die maandelijks terugkomt.

Gelukkig raak je er na verloop van tijd wat aan gewend en kun je er steeds beter mee omgaan. Toch?

Helaas is de menstruatie niet voor iedereen hetzelfde

Waar natuurlijk iedereen wel iets van last heeft bij de menstruatie (ik geloof je gewoon echt niet als je zegt dat je er totaal geen ongemak van hebt), zijn er meisjes en vrouwen die door een speciaal soort hel gaan.

Niet een beetje buikpijn, maar alsof je wordt gestoken door 5 gangsters met grote messen. Zo bloed je vaak ook. Een simpel verbandje is niet genoeg om de slachtpartij die niet zou misstaan in een willekeurige horrorfilm, te bedekken. Het matras moet worden bedekt met kraamlakens, en zelf red je het ook niet zonder kraamverband.

Daarnaast voel je je vaak flauw, duizelig, hoofdpijn, rugpijn, en die buikpijn.. Lekker thuis blijven en je snel beter voelen. Dit kan dus precies niet. Een “beetje ongesteld” is geen excuus om je ziek te melden.

Alle vrouwen zijn ongesteld dus je mag je niet aanstellen. Heel simpel. Zo voelt het vaak ook, alsof je een mega cry baby bent. Maar dat ben je niet. Niet elke menstruatie is hetzelfde.

Hello PMS

Het rottige van ouder worden (pre-menopauze) is dat PMS vaak heftiger wordt. En dat wil niet zeggen dat pubers er geen mega last van kunnen hebben!

Wanneer je ouder wordt dan verzwakt er vaak een hoop beneden, heb je meer last van cystes en andere onzin die je hormonen graag je lichaam ingooien. Dit kan zorgen voor nog heftigere reacties op de menstruatie zoals hevig bloedverlies, en voor een zware PMS.

Mijn ervaring met een heftige menstruatie

Ik weet nog als puber dat ik geen licht kon verdragen omdat ik zoveel hoofdpijn had. Mijn buik was niet bestand tegen zoveel pijnstillers, en ik dacht soms echt dat ik dood ging. Helaas had de puber hetzelfde. Beide enorm geholpen met een anticonceptie, waarbij de puber binnenkort een spiraal krijgt omdat die vrijwel niet kan functioneren in de tijd oplopend naar de menstruatie.

Naar school is dan ook een drama. Je mag niet zomaar de les uit, je hebt vrijwel geen tijd tussen de lessen door, en nogmaals menstruatie is geen excuses om vaker naar de toilet te mogen of ziek te melden. En dat terwijl er nu zoveel mogelijk is met online les. Maar het kind heeft sociale interactie nodig. Geloof mij, er zou een hoop minder ruzie op school zijn als hormonale meiden een paar dagen thuisblijven. Op zeker dat die regels gemaakt worden door mannen of vrouwen die nergens last van lijken te hebben.

Het is ook niet iets waarover gesproken wordt. Een heftige menstruatie zit in het hoekje van daar praten we niet over, je volgt maar gewoon les met die messen in je buik. En je komt gewoon naar je werk met je kraamverband.

Bij de dokter hoef je vaak al helemaal niet aan te komen met zoiets onzinnig als de menstruatie. Je krijgt anticonceptie en ibrupofen en door.
Soms als je hard genoeg zeurt mag je naar een gynaecoloog en die geeft het een label naast diezelfde ibuprofen en anticonceptie. Dit is helaas de ervaring die ik zelf heb, maar ook wat ik heb gehoord van vriendinnen en gelezen online. Het is 1 van de grootste klachten dat je niet heel serieus genomen wordt.

Wat wel scheelt is als je een beetje voorbereid gaat naar de gynaecoloog. Er zijn namelijk best wel wat andere (en soms heel simpele) opties die het allemaal veel makkelijker voor je kunnen maken. Wees duidelijk wat je wilt!

bloedserieus menstruatie

Gelukkig is daar BloedSerieus

Een campagne van hevigbloedverlies.nl
Hieronder een stukje van de site:

Te weinig vrouwen weten namelijk dat hevig menstrueel bloedverlies (HMB, ook wel menorragie genoemd) een medisch erkende aandoening is waarvoor meerdere behandelopties bestaan. Ook schaamte en de overtuiging dat menstruatieproblemen ‘er nu eenmaal bijhoren’ zorgen ervoor dat vrouwen lang aarzelen voordat zij medische hulp zoeken. Hoe kan dat? Met andere gezondheidsklachten ga je toch wél naar een arts? Waarom gelden er ineens andere regels als het gaat om baarmoederproblemen?

Vrouwen met HMB hebben een bloedserieus verhaal. Dat verhaal hoor je alleen zelden en dat is raar, want HMB heeft enorme impact op de kwaliteit van leven: lichamelijk, psychisch en sociaal. De voorlichtingscampagne Bloedserieus moedigt vrouwen aan om HMB wél te bespreken (met elkaar én met de arts) en biedt handvatten om een artsenconsult voor te bereiden. In de spreekkamer gaat het namelijk nog te vaak mis.

Zo herken je HMB

Symptomen zijn: een korte cyclus (minder dan 21 dagen), een langdurige menstruatie (meer dan 7 dagen), hevige menstruatiepijn veel bloedverlies (driekwart longdrinkglas of meer per menstruatie), verlies van grotere stolsels. Vrouwen met HMB hebben vaak meerdere menstruatieproducten tegelijk nodig om doorlekken te voorkomen en moeten tampons en maandverband soms om de 1-2 uur verwisselen. Vermoeidheid door ijzertekort (bloedarmoede) is een veelvoorkomende lichamelijke klacht. Karakteristiek voor HMB is dat je je agenda rondom je menstruatie moet plannen. Verzuim van sport, sociale afspraken en werk ligt op de loer. Niet in elk beroep kun je om het uur naar de wc.

HMB wordt vaak veroorzaakt door hormonale veranderingen in de premenopauze. Ook myomen en poliepen (vleesbomen) kunnen hevige menstruaties geven. HMB is geen levensbedreigende aandoening en de exacte oorzaak kan niet altijd worden vastgesteld, maar aan hevige menstruaties kunnen ook andere aandoeningen ten grondslag liggen. Denk aan stollingsstoornissen, endometriose, adenomyose, PCOS of gynaecologische kanker. Om gezondheidsrisico’s uit te sluiten, is het daarom wel degelijk belangrijk om medisch onderzoek te laten doen.

(BRON: hevigbloedverlies.nl)

Mocht je niet alleen durven gaan, vraag een vriendin mee. Iemand die wel alle vragen durft te stellen. Je bent geen aansteller, je komt er niet voor niks. Je mag vragen stellen, het gaat om jouw gezondheid.;

Tip!

Op 9 november is een gratis Bloedserieus-webinar waarin een huisarts en gynaecoloog uitleg geven en vragen beantwoorden. Deelname is anoniem en gratis. Aanmelden kan via de site hevigbloedverlies.nl 

Liefs

zware menstruatie


Lees meer over hormonen:

About Judith

Hi! Welkom bij Pink Press! Ik ben Judith, ondernemer, meisjes mama, een paar diagnoses..gediplomeerd voedingsdeskundige. Ik hou van curvy mode, maar ik volg het AIP dieet en sport veel om af te vallen, en minder ziek te zijn. Ik ben dol op beauty en mode, maar interieur, ondernemen, ouderschap en ouderdom zijn ook interessante onderwerpen. Het zal de ADHD zijn dat ik niet op 1 onderwerp blijf hangen. Liefs xoxo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cookieconsent met Real Cookie Banner