Het eindexamen is al zo spannend. Met deze tips maak je het misschien wat makkelijker.
Het lijkt nog maar zo kortgeleden dat je kind zijn of haar veel te grote rugtas voor het eerst inpakte en op de fiets vertrok voor de eerste dag op de middelbare school. De jaren zijn echter omgevlogen, en opeens is het daar: het examenjaar. De afsluiting van een aantal jaren middelbare school, de test die bepaalt of er genoeg geleerd is om door te mogen naar een vervolgopleiding. Voor kinderen hangt er dus nogal veel vanaf. Hoe kom je, met hen, zo’n eindexamenjaar het best door?
Relativeren is belangrijker dan ooit
Er zijn kinderen die zich tijdens hun middelbareschooltijd nog geen dag drukker hebben gemaakt dan strikt noodzakelijk, vaak tot lichte wanhoop van hun ouders. Toch hebben zij moeiteloos de eindstreep bereikt, en gaan zij nu op voor hun examen. Volkomen relaxed, uiteraard. Alhoewel je je als ouder af kunt vragen of zij niet wat al te relaxed zijn, en het niet beter is om een tandje bij te schakelen, zijn dit eigenlijk de ideale leerlingen. Goed, de kans bestaat dat zij zichzelf licht overschatten en er tijdens hun examens achter komen dat iets meer doen toch een goed idee zou zijn geweest. Dat is dan een wijze les, en ach, als het nodig is doen ze het volgend jaar gewoon nog een keer. Komt best goed.
Als ouder kun je dit soort kinderen het best hun gang laten gaan. Af en toe even informeren hoe het ervoor staat, maar zeker niet te veel gaan dwingen of in hun plaats gaan lopen stressen. Geef ze het vertrouwen, tot nu toe is het tenslotte altijd goed gekomen, en kom niet met verwijten mocht het onverhoopt net niet lukken. Het zakken of maken van een herexamen doet hen vast inzien dat er soms wat harder gewerkt moet worden.
Tegenover dit soort relaxte kinderen, staat de groep die al maanden voor het examen plaatsvindt in de stress schiet. Zij hebben vooral een luisterend oor en wat relativering nodig. Voor hen draait het hele leven nu maar om 1 ding: het eindexamen. Laat hen vooral inzien dat er meer is in het leven, dat de wereld niet vergaat als het examen niet wordt gehaald, hoe lastig dat ook is.
Extra hulp inschakelen: is dat nodig?
Steeds meer leerlingen maken in de voorbereiding op hun examen gebruik van studiehulp. Is dat per se nodig? Heeft een kind genoegen aan een samengevat boek? Of komt er meer bij kijken?
Dat verschilt per leerling. De gestreste leerling kan er baat bij hebben, doordat de student na een grondige examenvoorbereiding zeker weet dat hij of zij perfect is voorbereid, en er echt niks extra’s aan had kunnen doen als het examen toch tegenvalt. De wat al te relaxte leerling, die zelfs een week voor het examen de boeken nog niet heeft opengeslagen, kan er ook bij gebaat zijn om in een gestructureerde omgeving aan de slag te gaan. Al blijft gelden dat dit niet onder dwang moet gebeuren. Voor deze leerlingen is het dan handig om ze de vrijheid te geven hun eigen weg te kiezen, maar is het belangrijk om te overwegen of een samengevat geschiedenis of samengevat biologie handig is. Het verschilt per vak waar de leerling hulp nodig bij heeft, maar het is nooit verkeerd om de verschillende hulpopties met uw kind te bespreken.
- Het eindexamen en de gevreesde CITO toets staan weer voor de deur!
- Het eindexamen komt eraan!
- Wat is er allemaal nodig voor de komende examens?