HELP! School bemoeit zich met de broodtrommel!

Je hoort het steeds vaker, dat school zich bemoeit met de broodtrommel van de kinderen. Vroeger was dat gewoon helemaal niet, maar toen waren de trommels ook iets meer verantwoord dan veel trommels van nu. Wat vind jij?

De broodtrommel

Vroeger was het vrij simpel: een paar boterhammen met kaas of pindakaas en een stuk fruit. Ze zijn er nog wel, maar vormen een kleine groep. Tegenwoordig zijn het uitgebreide bento boxen met geweldige kleuren, vormen en ander spul. Maar ook zijn er veel lunchboxes met een pakje suikersap, chocopasta op brood, en een koekje of wat snoepjes erbij.
Die ouders gillen om het hardst over de bemoeienis van scholen. Want Klaasje mag toch wel een snoepje? Dat moeten de ouders toch zelf weten? En ja, dat is feitelijk ook wel waar. Maar heeft Klaasje dat snoepje echt nodig tijdens schooltijd? Waarom geef je het niet na school? Je kop in het zand steken dat snoep toch zo slecht nog niet is, want het wordt overal verkocht, is echt niet van deze tijd. Je moet je kop er echt gewoon nu uit halen.

Wist je dat suiker net zo verslavend is als coke?
Wist je dat suiker net zo verslavend is als coke?

Suiker

Ja het is slecht. “Maar suiker zit ook in fruit, dan mogen wij ook geen fruit meer geven”. Even een lesje. Ja, suiker zit ook in fruit. Maar als je die in hele vorm op eet, heb je na mandarijntjes of een appel wel even genoeg. Je eet er geen 10 zoals dat met snoep wel gebeurt. Ook weet je lichaam goed wat hij met een heel stuk fruit moet doen, en verdeelt het netjes over je lichaam zodat het lichaam daar beter van wordt. Snoep is afval.

Geef ik mijn kinderen geen snoep? Jawel, en waarschijnlijk te veel ook nog. Dus waarom zou ik ze dan ook nog snoep mee geven naar school? Omdat ze gezonde dingen niet lekker vinden? Je mag van mij aannemen dat na een paar dagen dat vieze brood met dat vieze beleg, heel aantrekkelijk wordt omdat er geen alternatief is. Missie bereikt.bento2

Mijn kind lust geen fruit!

Jaaa, alles geprobeerd, ze eten het gewoon niet. Zo heeft mijn oudste dochter maandenlang geen fruit mee naar school gehad. In de zomer kreeg ze altijd watermeloen mee. Maar een vriendinnetje had een keer mango, en wow dat is best lekker. Een klasgenootje nam pitloze druiven mee, en wat hebben ze gesmikkeld.  Weer een ander had aarbei, of pindakaas met banaan op brood. En hup, daar had ik op eens 5 verschillende soorten fruit die ik mee kon geven.

Gezond eten is te duur!

Daar kunnen we kort over zijn. Ja, een stuk biologisch fruit of een goede kaas is vaak wat duurder. Maar je moet met een laag budget gewoon iets creatiever zijn met het winkelen. Ga einde van de dag naar de markt voor onwijze aanbiedingen. De HEMA en meerdere supermarkten geven ook soms tot wel 50% korting op vers producten einde van de dag. Fruit kun je ook meteen invriezen. Ik snij het vaak meteen in kleine stukjes, maak een gevarieerd zakje wat ik invries, en geef het mee in een klein bakje met een vorkje.

Een meisje in de klas lust geen brood. Dus die eet dan een lekker bakje yoghurt. Een koude pasta salade, couscous restjes van de avond ervoor, een gekookt eitje met crackers.couscous

Mag school bemoeien?

Nogmaals, het is jouw kind, dus het zijn jouw zaken. Maar een paar uur zonder snoep kan echt wel. Klaasje overleefd het. Hij zal de eerste dagen pissig zijn op jou, maar ook daar went Klaasje aan. En voor je het weet is het de normaalste zaak van de wereld dat er geen zoetigheid mee gaat.fruit

ZE ZIJN NIET ZIELIG!

En nee, verbazingwekkend genoeg, zijn ook de kinderen die helemaal geen suiker mogen niet zielig. Wij hebben het een maand geprobeerd. En met een feestje was het even vervelend, maar verder werd het gewoon niet echt gemist. Het is later weer overdreven terug gekomen, want het totaalverbod levert hier echt stiekem snoepen bij vriendinnetjes op. Die ouders horen namelijk vaak wel dat ze geen suiker mogen, maar geven het toch omdat zo een kindje zielig is. Maar dat zijn ze niet! Echt niet. Ze krijgen er genoeg voor terug. En je kunt heel creatief suikervrij bakken. De gewone pindakaas lusten ze niet eens meer.

Wij zijn zelf nu op een tevreden variatie. Snoep mag in het weekend, feestjes en speciale gelegenheden. Verder is het niet nodig. Helemaal suikervrij eten doen we ook al niet, maar ik let wel op dat het niet opstapelt. Even wat extra moeite, maar goed de gezondheid is toch wel iets waar ze hun hele leven mee moeten doen toch?Vriendelijke disclaimer:

De content op dit blog is puur informatief. Het is geen vervanging voor professioneel of medisch advies.  Wij geven tips en suggesties, dat betekent niet dat je het klakkeloos moet opvolgen. Wij nemen daar geen verantwoording voor.  Op Pinkpress.nl wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Hier word jij niet slechter van, wij wel beter. Ook krijgen wij soms betaald of een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd, al kan ik je vertellen dat wij wel gewoon vrouwen zijn die blij worden van een cadeau. Die enthousiasme vind je natuurlijk terug.Je bent zelf verantwoordelijk voor waar jij je geld uitgeeft, je kunt dit niet verhalen op deze site/ pink press. Voor meer informatie kun je de algemene voorwaarden nog doorlezen.♥
   

You Might Also Like

 1. Margriet

  Sommige scholen verbieden bentoboxen ook. Omdat niet ieder kind zo’n mooie bentobox mee krijgt van huis en er daarom veel verschil is tussen de lunch van alle kinderen, zijn er scholen die de regel hebben dat er alleen boterhammetjes in de trommel mogen zitten met een stukje fruit of groente.

 2. Mamaissues

  Goed dat je hier over schrijft
  Snoep mee naar school vind ik inderdaad ook echt niet nodig!!
  Gewoon lekker fruit is goed genoeg 🙂 na school een snoepje mag dan weer wel 🙂

 3. Marijke

  Snoep mee naar school zou ik zelf ook niet doen. Complete knutsel werkjes van eten ook niet maar iets er tussen in vind ik vrij normaal. Beetje fruit of groente en brood of een cracker!

%d bloggers liken dit: