Close
zo herken je de menopauze op tijd om jezelf nog te helpen

Herken de menopauze met de 4 super tips!

Wist je dat de menopauze zelf eigenlijk helemaal niet zo lang duurt? Het is de overgang en de post menopauze die het leven verandert in een lavastroom met veel tranen.

Wat is de menopauze?

De menopauze is de periode waarin de menstruatiecyclus van een vrouw stopt. Het is een natuurlijk proces dat optreedt wanneer de vrouw de leeftijd van 45 tot 55 jaar bereikt, maar het kan ook optreden als gevolg van medische procedures zoals het verwijderen van de baarmoeder of eierstokken. 

De overgang of de perimenopauze

Denk je oh 45 ben ik nog lang niet? Dit kan al eind 30 gaan spelen. Gewoon dat je daar aan denkt als je lichaam opeens “raar” gaat doen. Als je menstruatie van normaal en regelmatig naar onregelmatig en juist heel heftig of heel weinig gaat. Als dat slapen helemaal niet meer lukt terwijl je dood en doodmoe bent.. Als je uit het niets maar blijft aankomen en je letterlijk maar een takje selderij kunt kijken terwijl je 5kg aankomt. 

Dit kunnen je hormonen zijn. Kijk even opnieuw naar je anticonceptie, voeding, beweging etc. Dit kan je alvast helpen.

met deze tips herken je de menopauze

Maar hoe weet je nou precies dat je in de menopauze zit? 

Hier zijn enkele signalen die erop kunnen wijzen dat je de menopauze nadert of er al in zit:

1. Je hebt opvliegers – 

Dit zijn plotselinge golven van warmte die je gezicht en lichaam doen opwarmen, soms vergezeld van zweten. Het voelt een beetje als een mini-sauna, maar dan zonder dat je er om gevraagd hebt. Het komt vooral op momenten dat je het niet kunt gebruiken. 

2. Stemmingswisselingen tijdens de menopauze – 

Een veel voorkomende klacht van vrouwen in de menopauze is dat ze last hebben van stemmingswisselingen. Dit komt doordat de hormonale veranderingen van invloed kunnen zijn op de neurotransmitters in je hersenen. 

Ik heb het gevoel dat vooral artsen dit gedeelte niet serieus nemen. Veel vrouwen zijn namelijk niet alleen wat humeurig of sneller in tranen. Sommige zakken in een diepe donkere depressie. Het gevoel dat je verlamt bent en niets meer kunt. Alsof alle lichten uit zijn gegaan en waar je keihard moet werken om te lachen wanneer nodig.

Het zit zo in ons geprogrammeerd dat we maar door lachen en doorgaan en door en door. Dit is de periode dat vrouwen vaak met een burnout thuiszitten. Ontslag nemen, scheiden en zelfs het leven laten. 

Het is belangrijk om hulp te zoeken. Sta erop dat de arts je serieus neemt en kom echt voor jezelf op. Er is hulp, je kunt hormoontherapie beginnen die vaak beter werkt dan anti depressiva, maar het is uitvogelen. 

3. Je hebt minder zin in seks – 

Wanneer je hormoonspiegels veranderen, kan dit van invloed zijn op je libido. Dit betekent niet dat je geen seks meer wilt hebben, maar het kan zijn dat je er minder behoefte aan hebt.

4. Je hebt misschien moeite met slapen – 

Veel vrouwen in de menopauze hebben moeite met slapen. Dit kan te maken hebben met opvliegers, nachtelijk zweten of gewoon omdat je hoofd te druk is om tot rust te komen.

Maar bovenal heb je het gevoel alsof je een innerlijke vulkaan bent die op het punt staat uit te barsten! Er komt zoveel op je af tijdens de menopauze, zowel fysiek als emotioneel. Het kan een uitdaging zijn, maar het is belangrijk om te onthouden dat je er niet alleen voor staat.

Boeken over de menopauze

Er is natuurlijk veel te lezen over de menopauze, en ze zijn lang niet zo oubollig meer! Een echte aanrader is het boek van Caroline Tensen: Het verboden woord. Deze werd mij zelfs bij de overgangspecialist aangeraden! Ik heb in de zomervakantie het boek Wen er maar aan! gelezen, en geloof mij daar heb je echt Tena bij nodig! Tranen in mijn ogen, pies in mijn broek lachen van herkenning. De plaatjes, de manier van schrijven, de zelfspot. Echt super confronterend, herkenbaar en mega grappig.

Dus als je vermoedt dat je in de menopauze zit, neem dan de tijd om je zelf te verzorgen en vraag hulp als je dit nodig hebt.  

About Ailana

Externe bloggers van PinkPress

2 thoughts on “Herken de menopauze met de 4 super tips!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tips bij opvliegers Q&A over de overgang