Het eindexamen en de gevreesde CITO toets staan weer voor de deur!

Het is weer zo ver. Langzaam worden de kinderen bloednerveus. Helemaal de eindexamen studenten zijn vaak nu al niet te genieten. Hoe loods je een kind door die gevreesde toetsen?

Examen doen en toetsen maken

Trillende vingers, nagelbijten, hoofdpijn, en zenuwen zo strak als de snaren van een gitaar. Iedereen weet hoe het is om naar een examen toe te leven. Alle onzekerheden, zelftwijfel en andere vormen van examenstress pakken zich samen en vormen een zwartgrijze wolk waarin het zwaard van Damocles dreigend aan een zijden draadje bungelt. Jij hebt het misschien allemaal al doorstaan, maar nu is je kind aan de beurt ! En ook je kind weet een prima wolk te creëren nu het examen moet doen.

Als ouder wil je uiteraard zorgen voor verlichting. Jij wilt dat zonnestraaltje van moed en zelfvertrouwen zijn dat door die donkere wolk van onzekerheid heen breekt. Maar hoe ga je dat doen ? Hoe ga jij je kind door dat examen heen loodsen ? Hieronder een paar handige tips.

Wees de kalmte tijdens de examenstress

Van binnen trek je de haren uit je hoofd en maak je gillend dubbele salto’s tegen het plafond, maar van buiten ben jij het kalmste meertje in de wereld van jouw kind. Ook jij bent natuurlijk zenuwachtig, misschien wel zenuwachtiger, maar je helpt pas echt als je een ontspannen en rustige uitstraling hebt. Alles komt goed. Met die energie wordt je kind ook rustiger en kalmer en kan het zich beter concentreren.

Extra aandacht aan de lesstof

Er zijn vakken waar je kind stapelgek van wordt. Lesstof dat nog moeilijker te verteren is dan de schoenzolen van Albert Einstein. Het helpt om samen een kop thee te pakken en er even extra aandacht aan te besteden.
Wiskunde bijvoorbeeld. E=Mc-donalds.. Hup, ben je het weer kwijt. Er zijn zoveel wiskundige termen dat je er een sterrenstelsel mee kan bouwen.
Oh wacht, dat is natuurkunde toch ? En wat dacht je van die scheikundige formule ? Ik was altijd bang dat ik in een kikker zou veranderen als ik dat hardop uit zou spreken.. Maar een kikker is toch biologie ?
Kortom, zoveel lesstof, zo weinig tijd tot aan het examen. Samen oefenen geeft je kind steun en vertrouwen in een goede afloop. Samenvattingen zijn echt een uitkomst in deze tijd!

Ach die CITO toets stelt niets meer voor

Ik zou zo graag tegen mijn kind vertellen dat die CITO toets niets voorstelt, maar het is gewoon niet waar. De kleintjes worden er stiekem echt nog steeds op gemeten “Ze doet het prima in de klas, maar die toets was wel zorgwekkend”. Niets van aantrekken, maar het wordt nog wel even gemeld met de bijbehorende maatregelen.

De eindtoets van groep 8 kan een richting van een kind nog veranderen. Lager kunnen ze niet meer, maar als ze veel beter scoren dan de laatste toets, dan kun je eventueel nog naar een hoger niveau. Het hoeft niet, maar het betekend wel dat die toets belangrijker is dan ze zeggen. Hebben ze het hele jaar uit hun neus zitten eten, dan kan dit zomaar nog een kans zijn. Ik weet niet of je nu dan perse moet gaan pushen, maar een extra schop onder de kont kan soms best wat opleveren. MAAR!

Wees positief naar het kind toe

Prestatiedruk is verschrikkelijk. Wees niet die ouder die een kind constant bekritiseerd als het even tegenzit. Wees positief en geef je kind het gevoel dat het de hele wereld kan veroveren. Als je continue het negatieve benadrukt dan zal je zien dat je kind nog onzekerder wordt en bereikt het alleen maar het tegenovergestelde van wat de bedoeling is. En buiten dat om, jij bent dan ook nog eens een verdomd lelijke ouder, punt.

Wat doe jij om een kind te begeleiden? Of kunnen ze het heel goed zelf?

 

Lees ook:

Help, mijn kind doet eindexamen!
Het eindexamen komt eraan!
De gevreesde CITO toets | Zo kun je helpen het makkelijker te maken


Op Pinkpress.nl wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Hier word jij niet slechter van, wij wel beter. Ook krijgen wij soms betaald of een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd, al kan ik je vertellen dat wij wel gewoon vrouwen zijn die blij worden van een cadeau. Die enthousiasme vind je natuurlijk terug. Je bent zelf verantwoordelijk voor waar jij je geld uitgeeft, je kunt dit niet verhalen op deze site. Voor meer informatie kun je de algemene voorwaarden nog doorlezen.♥  

2 thoughts on “Het eindexamen en de gevreesde CITO toets staan weer voor de deur!

  1. Vind het soms wel lastig, maar probeer idd rustig te blijven en te benadrukken dat een slechte toets het einde van de wereld niet is. En met succes geloof ik, laatst kwam ze naar me toe en zei: ik ben blij dat je niet zo’n moeilijke moeder bent. Voor een puber toch een heel compliment haha!

Comments are closed.