Close

Het is tijd voor de pre-puberteit

De pre-puber. Bestaat dat woord? Ja ik geloof van wel, ik heb er genoeg over gevonden online. Dat zijn de kinderen vanaf een jaar of 8 tot de puberteit.

De pre-puberteit

Ik heb de allerliefste dochter. Laat dat voorop staan. Maar ook zij kan er niets aan doen dat de hormonen langzaam wakker worden. Stiekem is het ook heel bijzonder om zo een meisje zo te zien groeien. Maar ook wel heel apart want ik zie haar nog steeds als een heel klein meisje die mij zo heel hard nodig heeft. Een meisje die mij de meest geweldige persoon op aarde vind. Een meisje die alles van mij wilt weten en leren. Een meisje die al je grapjes grappig vind. Een meisje die haar handen naar je uitstrekt omdat ze even heel dicht bij je wilt zijn. Een meisje die achter je benen gaat staan omdat ze bang is. Een meisje die haar kleine armpjes om je heen slaat en je allerdikste natte kus geeft. Een meisje die jouw hakken aandoet en met lippenstift over haar hele gezicht door de woonkamer banjert.

En nu, nu word ze groot. Daar moeten we beide aan wennen. Zo past ze opeens geen een paar schoenen meer, en moeten we shoppen bij de dames schoenen. Geen kindermaat meer, nee damesschoenen. Zo trekt ze mijn hakken aan en staan ze niet grappig meer, maar kun je je voorstellen dat het niet lang meer duurt voor ze echt passen. Nu verteld ze haar grote geheimen eerst aan haar vriendinnen, en weten zij soms meer dan ik. Nu zijn Ariana Grande en Selena Gomez rolmodellen, en is mama eigenlijk al een beetje oud. Nu komen er vormen in haar lijfje, en besef je dat het hele kleine meisje er niet meer is. De onzekerheden komen langzaam naar boven, is ze wel slim of mooi genoeg. Vergelijkt ze zichzelf met anderen.

Maar ik zie ook een heel wijs en lief meisje bovenkomen, die zorgt voor haar zusje en het besef begint te krijgen, dat zij voor haar een rolmodel is. Ik zie een meisje die heel bewust op haar doel af gaat, en nu al bezig is haar dromen waar te maken. Ik zie een meisje die weet wat ze wil, en heel goed weet hoe ze daar moet komen. Ik zie een meisje die heel boos kan worden omdat ze niet begrijpt wat er in haar lichaam gebeurt, en waarom het zo snel groot word, waarom ze niet meer dat kleine schattige meisje is, en dat ze niet meer zo opgetild kan worden. Het frustreert dat mensen nu echt verwachtingen van haar hebben, en ze niet meer de hele dag kan doen wat ze wil.

 

Wat kun jij doen tijdens de pre-puberteit

Zelf moet ik ook nog even groeien in deze nieuwe situatie. Maar ze blijft mijn kleine meisje die nog steeds knuffels nodig heeft en een luisterend oor. Dus dat probeer ik te zijn. Ik laat haar maar even gaan met haar boze buien, en probeer te troosten en steunen waar nodig.

Een tip die ik kreeg was je kind lekker te laten razen. Sporten is goed, maar je kunt ook bijvoorbeeld lekker laten rolschaatsen/skeeleren, los laten gaan op de trampoline, samen mountainbiken of doe gek en haal een leuke skelter. Hier hebben ze vaak zo veel plezier mee, dat ze even hun jonge hormonen kunnen vergeten, en lekker gek kunnen doen. Uiteindelijk zijn het nog heel jonge kinderen.

Voor de groeipijnen zal de huisarts massage, een warme douche en paracetamol aanraden. Bij twijfel altijd even bellen naar de huisarts natuurlijk. Soms gaat de puberteit te snel, en dan is het slim er wel even naar te laten kijken. Gewoon, voor de zekerheid.

 

About Betty

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tips bij opvliegers Q&A over de overgang