Het wordt alweer snel donker en je voelt de feestdagen in de lucht. De vele etentjes, en dan het kerstdiner met pubers is niet altijd een succes. Ze zijn niet echt fans van al te fancy gerechten, en eerlijk gezegd ben ik ook niet bepaald een topkok. Ook moet ik gewoon bekennen dat ik de laatste ben die uren boven een fornuis wil hangen alleen zodat iedereen vies naar hun bord kijkt zodra het klaar is. Dus, laten we samen een feestelijke, eenvoudige maar indrukwekkende kerstmaaltijd bedenken die niet uren in de keuken vereist.
Het kerstdiner met pubers; niet altijd een succes
Respect voor alle moeders die het heerlijk vinden om uren aan tafel te zitten met hun pubers, na het uren koken van alle gerechten. Maar hier werkt het net wat anders. Met het hele gezin, dat een vorm van ADHD of autisme heeft, is het geduld gewoon wat minder. Zo hebben wij afgesproken dat we kerstavond bij de ene familie vieren, en tweede kerstdag bij de andere.
Maar op eerste kerstdag willen we ook altijd wel een beetje uitpakken. Gewoon lekker in ons trainingspakje thuis, maar wel echt iets lekkers. Zo hadden we vorig jaar bijvoorbeeld geroosterde aardappeltjes, geroosterde gekruid vlees, champignons, sperzieboontjes, en heel veel stokbrood met kruidenboter. Als toetje een dikke vette Magnum op een bordje. Met Sinterklaas hadden we zoals half Nederland de fondue aanstaan. De bouillon fondue valt hier heel goed in de smaak. Zo heb je nog een leuk kerstdiner met pubers.
Hieronder heb ik 3 verschillende menu’s uitgewerkt die je kunt mixen en matchen hoe je wilt voor een lekker kerstdiner met pubers. Succes!
Een vegetarisch 3 gangen menu
Voorgerecht: Romige Pompoensoep met Croutons
Ingrediënten:
– 1 kleine pompoen, geschild en in blokjes gesneden
– 1 ui, fijngehakt
– 2 teentjes knoflook, fijngehakt
– 4 kopjes groentebouillon
– 1/2 kopje room
– Zout en peper naar smaak
– Croutons voor garnering
Bereidingswijze:
1. Fruit de ui en knoflook in een grote pan tot ze zacht zijn.
2. Voeg de pompoenblokjes toe en bak ze kort.
3. Voeg de groentebouillon toe en breng aan de kook. Laat sudderen tot de pompoen zacht is.
4. Pureer de soep met een staafmixer of blender.
5. Voeg de room toe en verwarm de soep zonder te laten koken.
6. Breng op smaak met zout en peper.
7. Serveer de soep in kommen en garneer met croutons.
Hoofdgerecht: Gevulde Paprika’s met Couscous en Groenten
Kleurrijke en smaakvolle gevulde paprika’s zullen zelfs de vleeseters verrassen.
Ingrediënten:
– 4 grote paprika’s
– 1 kopje couscous
– 2 kopjes groentebouillon
– 1 kopje gemengde groenten naar keuze (bijv. paprika, courgette, wortel), in kleine stukjes gesneden
– Olijfolie
– Zout en peper naar smaak
Bereidingswijze:
1. Verwarm de oven voor op 180°C.
2. Halveer de paprika’s en verwijder de zaadjes en zaadlijsten.
3. Kook de couscous volgens de aanwijzingen op de verpakking, gebruik de groentebouillon voor extra smaak.
4. Bak de gemengde groenten in een pan met een beetje olijfolie tot ze zacht zijn.
5. Meng de gebakken groenten door de gekookte couscous en breng op smaak met zout en peper.
6. Vul de paprika helften met de couscous.
7. Bak de paprika’s 20-25 minuten in de voorverwarmde oven tot ze zacht zijn.
Dessert: Chocolade Mousse
Iedereen houdt van chocolade, toch? Deze chocolademousse is zo luchtig en heerlijk dat niemand zal geloven dat het zelfgemaakt is.
Ingrediënten:
– 200 g pure chocolade
– 4 eieren, gesplitst
– 4 eetlepels suiker
– 1 theelepel vanille-extract
– Een snufje zout
Bereidingswijze:
1. Smelt de chocolade au bain-marie en laat het afkoelen tot kamertemperatuur.
2. Klop de eidooiers met de suiker en vanille-extract tot het mengsel licht en romig is.
3. Voeg de gesmolten chocolade toe en meng goed.
4. Klop de eiwitten met een snufje zout stijf.
5. Vouw voorzichtig de stijfgeklopte eiwitten door het chocolademengsel.
6. Verdeel de chocolademousse in koffiebekers of leuke glaasjes en zet minstens 2 uur in de koelkast om op te stijven.
Een 3 gangen menu met vlees
Voorgerecht: Champignonroomsoep
Een klassieker die nooit uit de mode raakt. Romig en hartig, perfect voor de winter.
Ingrediënten:
– 500 g champignons, in plakjes gesneden
– 1 ui, fijngehakt
– 2 teentjes knoflook, fijngehakt
– 4 kopjes kippenbouillon
– 1 kopje room
– Boter
– Zout en peper naar smaak
– Verse peterselie voor garnering (optioneel)
Bereidingswijze:
1. Smelt een beetje boter in een grote pan en bak de ui en knoflook tot ze zacht zijn.
2. Voeg de champignons toe en bak ze tot ze zacht en bruin zijn.
3. Giet de kippenbouillon erbij en breng aan de kook. Laat sudderen tot de champignons gaar zijn.
4. Pureer de soep met een staafmixer of blender.
5. Voeg de room toe en verwarm de soep zonder te laten koken.
6. Breng op smaak met zout en peper.
7. Serveer de soep in kommen en garneer met verse peterselie als je wilt.
Hoofdgerecht: Kipfilet met Honing-Glazuur en Geroosterde Groenten
Sappige kipfilet met een heerlijke honingglazuur, geserveerd met geroosterde groenten.
Ingrediënten:
– 4 kipfilets
– 4 eetlepels honing
– 2 eetlepels olijfolie
– 2 teentjes knoflook, fijngehakt
– Zout en peper naar smaak
– Assortiment van geroosterde groenten (bijv. wortels, aardappelen, broccoli)
Bereidingswijze:
1. Verwarm de oven voor op 200°C.
2. Meng de honing, olijfolie en knoflook in een kom.
3. Bestrijk de kipfilets met het honingmengsel en breng op smaak met zout en peper.
4. Leg de kipfilets op een bakplaat en voeg de geroosterde groenten toe.
5. Rooster in de oven gedurende 20-25 minuten, of tot de kip gaar is en de groenten goudbruin zijn.
Dessert: Appeltaart met Vanillesaus
Een traditioneel dessert dat iedereen zal verwarmen. Plus, het ruikt zo heerlijk als het bakt!
Ingrediënten:
– 1 kant-en-klare taartbodem (of zelfgemaakt als je avontuurlijk bent)
– 4-5 appels, geschild, klokhuis verwijderd en in dunne plakjes
– 2 eetlepels suiker
– 1 theelepel kaneel
– 1 ei, losgeklopt (voor het glazuur)
– Vanillesaus (kant-en-klaar of zelfgemaakt)
Bereidingswijze:
1. Verwarm de oven voor volgens de instructies voor de taartbodem.
2. Leg de taartbodem in een taartvorm en prik er enkele gaatjes in de bodem met een vork.
3. Meng de appelschijfjes met suiker en kaneel en verdeel ze over de taartbodem.
4. Bedek de appels met een tweede laag taartdeeg of maak een decoratief patroon met deegstrips.
5. Bestrijk de bovenkant van de taart met losgeklopt ei voor een mooie glans.
6. Bak de appeltaart volgens de instructies tot hij goudbruin is.
7. Serveer de warme appeltaart met vanillesaus.
Ik hoop dat dit menu met vlees je helpt om een heerlijk en toch eenvoudig kerstdiner met pubers te bereiden!
Een 3 gangen menu met vis
Ik weet dat veel pubers niet zitten te wachten op vis. Maar sommige pubers zijn er juist dol op en die mogen we natuurlijk niet overslaan. En wat ik al zei, bij een kerstdiner met pubers kun je altijd mixen en matchen uit alledrie de menu’s.
Voorgerecht: Garnalencocktail
Een klassieke favoriet met een twist. Sappige garnalen in een romige cocktailsaus.
Ingrediënten:
– 250 g gepelde garnalen
– 1/2 kopje cocktailsaus (kant-en-klaar of zelfgemaakt)
– 1/2 krop ijsbergsla, fijngesneden
– 1 citroen, in partjes gesneden
– Verse peterselie voor garnering
Bereidingswijze:
1. Verdeel de fijngesneden ijsbergsla over vier glazen.
2. Meng de garnalen met de cocktailsaus en verdeel ze over de sla.
3. Garneer met partjes citroen en verse peterselie.
Hoofdgerecht: Zalmfilet met Citroenboter en Groene Asperges
Licht, fris en heerlijk! Deze zalmfilet smelt gewoon op je tong.
Ingrediënten:
– 4 zalmfilets (voor 4 personen)
– 2 eetlepels boter
– Sap van 1 citroen
– Zout en peper naar smaak
– 250 g groene asperges, onderkant afgesneden
– Olijfolie
Bereidingswijze:
1. Verhit de boter in een koekenpan op middelhoog vuur. Voeg het citroensap toe en roer goed.
2. Leg de zalmfilets in de pan en bak ze 3-4 minuten aan elke kant, of tot ze gaar zijn. Breng op smaak met zout en peper.
3. Terwijl de zalm bakt, verwarm je een andere pan met een beetje olijfolie. Rooster de groene asperges tot ze knapperig en heldergroen zijn.
4. Serveer de zalmfilets met de citroenboter en de geroosterde asperges.
Dessert: Citroen Sorbet
Een verfrissende afsluiter na een feestelijke maaltijd.
Ingrediënten:
– 2 kopjes water
– 1 kopje suiker
– Sap en schil van 2 citroenen
Bereidingswijze:
1. Meng in een pan het water en de suiker en breng aan de kook. Roer tot de suiker is opgelost.
2. Haal van het vuur en voeg het citroensap en de citroenschil toe.
3. Laat het mengsel afkoelen en giet het in een ijsmachine volgens de instructies van de fabrikant.
4. Als je geen ijsmachine hebt, giet je het mengsel in een geschikte diepvriesbak en roer je het elke 30 minuten om tot het stevig is.
5. Serveer het citroensorbet als verfrissend dessert.
Dit vismenu is licht en fris, perfect voor een feestelijk kerstdiner met pubers! Geniet ervan!
Nu je deze eenvoudige maar smaakvolle menu-opties hebt, kunnen jij en je tieners genieten van een gezellige kerst zonder uren in de keuken door te brengen. Het belangrijkste is om samen te zijn en te genieten van elkaars gezelschap. Misschien kun je zelfs samen de maaltijd bereiden en een paar grappige momenten vastleggen om te koesteren.
Groetjes en fijne feestdagen!
Tip 1: Lees de volgende blogs over feestelijke gerechten
Tip 2: Versier de tafel met de feestelijke items van de H&M of bestel al je kerstversiering bij Amazon!