Close
lekker bakkie koffie

Hoe blijft koffie interessant?

Koffie is voor een heleboel mensen hét favoriete drankje. Maar het kan juist ook zo zijn dat je er op uitgekeken raakt. Zonde natuurlijk, want zo geniet je er toch wat minder van. Wat kun je nu doen om weer te genieten van het zwarte goud? Dit zijn handige tips.

Buiten de deur

Als je koffie altijd thuis drinkt, gaat het na verloop van tijd misschien toch wat vervelen. Kies liever voor wat meer variatie! Trakteer jezelf af en toe op een goede kop koffie buiten de deur. Dat hoeft heus niet dagelijks, maar gewoon soms – als bewust genietmomentje. Al is koffie van geliefde koffiezaken tegenwoordig ook voor thuis verkrijgbaar, zoals Starbucks koffie. Perfect, want zo kun je het buiten de deur én thuis drinken. Als je koffie buiten de deur haalt, is het leuk om iets origineels te bestellen.

Thuis maak je waarschijnlijk niet zo vaak een cappuccino of latte macchiato. Des te meer reden dus om dat wel een keertje te bestellen, als je er trek in hebt. Neem meteen een vriend(in) mee, om eens goed bij te kletsen. Of drink koffie buiten de deur bij een van je naasten thuis (zeker als je weet dat hij of zij een goed koffiezetapparaat heeft staan).

Hoe blijft koffie interessant

Variatie

We noemen het in de bovenstaande tip al, maar gaan er nog wat verder op in: zorg voor variatie in de koffie die je drinkt. Niet alleen als je koffie buiten de deur drinkt, maar ook thuis. Je hoeft immers niet dagelijks precies hetzelfde kopje koffie te drinken. Gebruik je koffiecups of -pads? Dan is het makkelijk om steeds voor een ander soort smaakje te kiezen. Al is het verschil maar subtiel, dit merk je toch al direct.

Het is ook een optie om thuis zowel espresso als filterkoffie te kunnen maken, mocht je gek zijn op beide bereidingen. Het kan immers zeker zo zijn dat je op het ene moment van de dag trek hebt in espresso, maar op een ander moment juist in filterkoffie. Gebruik je koffiebonen en maal je deze zelf? Let er dan wel even op dat er een verschillende maalgraad nodig is bij espresso en filterkoffie. Dit kun je eenvoudig verstellen.

Betere koffie zetten

Eerlijk is eerlijk: in lang niet ieder huishouden is de koffiesmaak optimaal. En dat is jammer. Heb je het idee dat koffie buiten de deur of bij iemand anders altijd beter smaakt dan bij je thuis? Dan is het misschien hoog tijd om je koffiebereiding te verbeteren. Is je koffiezetapparaat aan vervanging toe? Of heb je kwalitatieve koffie nodig? Vervolgens smaakt de koffie je weer veel beter.

Misschien ben je simpelweg uitgekeken op de huidige koffie die je in huis hebt staan. Kies gewoon eens iets nieuws: daar vallen we weer terug op het thema variatie. Ook het onderhoud aan je koffiezetapparaat is belangrijk, als het aankomt op de smaak. Koffie kan namelijk minder goed gaan smaken als je apparaat niet helemaal schoon of kalkvrij is. Probeer je koffiezetapparaat eerst eens grondig te reinigen, mocht je het idee hebben dat hier iets misgaat. En houd dit vervolgens netjes bij, met name als het gaat om ontkalken.

Kennis over koffie

Hoe meer je weet over koffie, hoe interessanter het drankje natuurlijk is. Je kunt steevast een kopje bereiden zonder er ook maar enigszins over na te denken, maar het is leuker om er veel meer uit te halen. Waar komt de koffie die je drinkt vandaan? Welke bereidingen zijn er allemaal? Hoe kun je deze bereidingen thuis uitproberen? Ga er lekker mee aan de slag.

We hopen dat je liefde voor koffie weer wat kan groeien. Kijk naar koffie met een nieuwe blik, proef verschillende smaken: zo is koffie allesbehalve saai!

lees ook Tijd voor een lekker kopje thee | Met gratis de Ultieme theegids!

About Betty

1 thought on “Hoe blijft koffie interessant?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tips bij opvliegers Q&A over de overgang