Close

Hoe ga je om met de stress van kinderen rondom de feestdagen?

De maand van de feestdagen is gelukkig alweer halverwege, maar voor kinderen is dit een enorme spannende tijd. Voor ons als volwassene is het best hectisch, maar weet dat kindjes dit heel anders beleven. Spanning, cadeautjes, uitjes…het kan soms best wat veel worden waardoor je kindjes het even niet meer op een rijtje kunnen zetten. Om stress van je kinderen te voorkomen in de periode rondom de feestdagen vindt je hieronder onze tips.Natuurlijk is elk kind anders en doe je wat goed voelt bij jouw kind!

Voorbereiding

Met een goede voorbereiding heb je het halve werk al gedaan. Dat is echt zo en het werkt ook nog eens door op het humeur van je kind. Denk maar eens na…wanneer jij een goede voorbereiding hebt en je op tijd bent met alles, dan ervaar jij minder stress en projecteer je dit dus minder op je kind. Kinderen voelen namelijk elk stress factortje aan en kunnen daarop reageren. Begin dus op tijd met het maken van de verlanglijstjes, het inslaan van de cadeautjes en het plannen van de kerstdagen.

Neem rust

Tijdens deze drukke periode is het goed om af en toe rust te nemen. Een weekendje helemaal geen plannen hebben is namelijk ook oké. Je kinderen (en ook jijzelf) kunnen even op adem komen en de boel wat verwerken. Er gaat namelijk heel veel in die koppies rond tijdens de feestdagen.

Beperk het aantal cadeaus

Je kent het vast en zeker wel…je wilt je kind het liefst alles geven om ze zo gelukkig mogelijk te maken. Maar…teveel cadeaus zijn nooit goed. Je kinderen worden er alleen maar drukker van, weten niet meer waar ze mee moeten spelen en de spanning wordt nog meer in die lijfjes. Beter kun je het aantal cadeaus beperken. Koop bijvoorbeeld liever 2 stukken waar ze heel leuk mee kunnen spelen en wat ze heel graag willen hebben, dan 10 kleinere cadeautjes om maar aan lekker veel cadeautjes te kunnen doen. Voor de kinderen is dat rustiger en ook voor ons als ouders veel fijner.

Beperk het aantal prikkels

Je kinderen worden, zeker in deze tijd, aan veel prikkels blootgesteld. Na het hele Sint gebeuren zijn ze al overprikkeld genoeg. Entertain de kids wat minder, ga minder vaak op uitjes en zet de druk wat lager. Laat je kinderen lekker spelen in hun eigen wereld om zo weer die rust te bewaren en de prikkels te verminderen. Op deze manier ervaart je kind minder stress en kan het makkelijker dingen verwerken.


About Jolanda

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tips bij opvliegers Q&A over de overgang