Ga naar de inhoud

Hoe ga je om met dementie in je omgeving?

dementie in je omgeving Hoe ga je om met dementie in je omgeving?

Een vriend of familielid die dementie krijgt, wil je van in het begin helpen om zijn of haar dagelijks leven zo comfortabel mogelijk te maken. Word niet boos wanneer er iets verkeerd ligt of de persoon zijn spullen niet vindt, maar corrigeer subtiel. Het is belangrijk om mensen met dementie structuur te bieden. Zo kan je bijvoorbeeld gekleurde labels zoals die van labelproducent My Nametags bevestigen op schuiven, kasten en spullen zodat hij of zij vlugger iets terugvindt.

Dementie is een overkoepelende term voor een vijftigtal aandoeningen. In 70% van de gevallen is de ziekte van Alzheimer de diagnose.[i] De persoon krijgt daarbij geheugenproblemen en moeite met alledaagse dingen. Hij of zij vergeet waar spullen liggen, legt ze verkeerd of weet niet meer waar ze voor dienen[ii]. In het eerste stadium van de ziekte zijn er gelukkig laagdrempelige manieren om hen te helpen.

Subtiel corrigeren

Wanneer de persoon met dementie thuis bepaalde zaken niet vindt, kunnen er frustraties ontstaan[iii]. Die frustraties worden dan vaak afgereageerd tegen diegene die het dichtst bij hen staat. Weet dat het verloop van dementie voor de patiënt heel verwarrend en confronterend kan zijn. Word daarom zelf niet boos maar corrigeer subtiel[iv]. Zet de spullen die verkeerd staan op de juiste plaats en geef luchtig aan waar de afstandsbediening ligt.

Geef alles een vaste plaats. Structuur is voor mensen met dementie heel belangrijk. Het voorkomt het vergroten van de chaos in zijn of haar hoofd. Ga dus ook je interieur niet plots opnieuw inrichten. In de beginfase wordt het kortetermijngeheugen voornamelijk aangetast en meer steunen op wat hij of zij weet van vroeger[v]. Na een tijd kunnen gekleurde labels als bijkomend geheugensteuntjes gebruikt worden om spullen terug te vinden of op de juiste plaats weg te zetten. Je kan de labels in verschillende kleuren aanbrengen, en met verschillende figuren op. Probeer een duidelijke overeenkomst tussen de kleur en figuur van het label en het voorwerp te vinden.

Must see movie:

Still Alice met Julianne Moore die een geniale docente speelt en dement wordt. Heel heftig en ik heb zitten janken niet normaal. Waarschijnlijk omdat ik dementie zag als  iets voor hele oude mensen, en niet voor vrouwen van mijn leeftijd zoals Alice.

Labelen met kleur

Iemand met dementie kan na een tijd vergeten hoe bepaalde zaken werken en waar ze voor dienen. Dat brengt bepaalde veiligheidsrisico’s met zich mee. Denk maar aan voorwerpen waar je voorzichtig mee moet omgaan. Probeer in eerste instantie deze spullen zo veel mogelijk buiten bereik te houden. Als dat niet gaat, link toestellen of materialen zoals de oven dan aan een bepaald gevoel van vroeger. Bijvoorbeeld, een vriendin die vroeger regelmatig cake kwam bakken, kan een herinnering zijn die de persoon onthoudt. De functie van de oven blijft op die manier duidelijk. Je kan door middel van een label de link nog doortrekken door er een roodkleurig vlammetje op te plaatsen. De persoon met dementie kan de kleur rood dan linken aan gevaar.

Daarnaast worden contrasterende kleuren het beste waargenomen[vi]. Geef dus het label op de lichtschakelaar een contrasterende kleur tegenover de achtergrond, maar wel met een logisch figuur zoals een zon op.  Zo kan je vriend of familielid de kleuren en figuren linken aan de functie van het product.

My Nametags (www.mynametags.nl) is één van de grootste producenten in Nederland van eenvoudig aan te brengen naamlabels met stickers en strijklabels. De naamlabels hebben duizenden toepassingen, van het labelen van kledij en briefpapier tot stof en schoenen. Oorspronkelijk opgericht in 2004 door Lars B. Andersen, uit de behoefte om de bezittingen van zijn eigen kinderen te labelen, was zijn ambitieuze oplossing om een bedrijf op te richten dat de beste naamlabels ter wereld kon produceren.

My Nametags biedt nu een 10-jarige wasgarantie, die ongeëvenaard is in de naamlabelindustrie. De labels zijn onafhankelijk getest om de beste labels in Nederland te zijn. In de loop der jaren heeft het bedrijf gewerkt aan het creëren en behouden van de zeer gerespecteerde reputatie voor kwaliteit en service die het vandaag de dag heeft, met een klanttevredenheidsbeoordeling van 99 procent, die ongeëvenaard is onder labelbedrijven. My Nametags is het enige labelbedrijf in Nederland dat antibacteriële naamlabels levert.


Ook interessant:


Bronvermelding:

[i] Kasper Bormans, K. K. (2020, 9 december). Kasper Bormans & Dementie. Kwiekleven.Nl. Geraadpleegd op 11 maart 2022

[ii] Alzheimer Nederland. (z.d.). Moeite met alledaagse handelingen. Geraadpleegd op 11 maart 2022

[iii] Platform van alzheimer Nederland. (z.d.). Omgaan met irritatie en frustratie van mensen met dementie. Dementie.nl. Geraadpleegd op 11 maart 2022

[iv] Expertisecentrum Dementie Vlaaanderen. (z.d.). Hoe omgaan met personen met dementie? dementie.be. Geraadpleegd op 11 maart 2022

[v] Parnassia Groep. (z.d.). Dementie | Ouderenpsychiatrie. Geraadpleegd op 11 maart 2022

[vi] Hulpmiddelen bij dementie – licht en kleur. (z.d.). Hulpmiddelen bij dementie. Geraadpleegd op 14 maart 2022

[i] Kasper Bormans, K. K. (2020, 9 december). Kasper Bormans & Dementie. Kwiekleven.Nl. Geraadpleegd op 11 maart 2022

[ii] Alzheimer Nederland. (z.d.). Moeite met alledaagse handelingen. Geraadpleegd op 11 maart 2022

[iii] Platform van alzheimer Nederland. (z.d.). Omgaan met irritatie en frustratie van mensen met dementie. Dementie.nl. Geraadpleegd op 11 maart 2022

[iv] Expertisecentrum Dementie Vlaanderen. (z.d.). Hoe omgaan met personen met dementie? dementie.be. Geraadpleegd op 11 maart 2022

[v] Parnassia Groep. (z.d.). Dementie | Ouderenpsychiatrie. Geraadpleegd op 11 maart 2022

[vi] Hulpmiddelen bij dementie – licht en kleur. (z.d.). Hulpmiddelen bij dementie. Geraadpleegd op 14 maart 2022


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: