Close
buikpijn kind

Hoe herken je echte buikpijn bij een kind?

Zo vervelend als een kind buikpijn heeft! Wat doe je eraan? Nog belangrijker, hoe herken je dat er echt wat is, of dat het gewoon krampjes zijn? Ik vertel je er meer over.

Buikpijn

Ik vind het vreselijk. Ik heb zelf PCOS – een hormoon stoornis kort door de bocht verteld. Hierdoor heb je ontzettend vaak kramp, maar ook dingen als haaruitval, extreme haargroei op plekken waar je geen haar wilt, moodswings, onvruchtbaarheid (dit hoeft niet persé, ik was 1000% onvruchtbaar en heb toch 2 wondertjes op de wereld mogen zetten)en heel veel extreem moe.
Ook heb ik PDS: een prikkelbare darm dus. Veel last van obstipatie, diarree, en kan niet zomaar alles eten. Helaas is dit na de zwangerschappen nog veel erger geworden bij beide gevallen.

Ik had als kind altijd extreme buikpijn, en liep standaard rond met een hele bolle buik. Dit terwijl ik zo mager was dat ik regelmatig ben opgenomen en de instanties mij uit huis wilden plaatsen omdat mijn moeder mij zogenaamd geen eten gaf. darmen2

Signalen

Mijn moeder durfde dus niet echt naar de artsen om te vragen over mijn buikpijn. De keren dat ik lag te creperen van de pijn werd ze afgevoerd met een kruik en een paracetamol. Dit terwijl de tekenen dat er meer aan de hand was duidelijk waren. Nu weten wij inmiddels waar je bijvoorbeeld op moet letten dat er meer aan de hand kan zijn dan een reguliere buikpijn.

  • Veel en vaak buikpijn
  • slechte ontlasting: bijvoorbeeld met veel slijm, heel hard of juist heel zacht, of juist een combinatie van beide
  • veel moe
  • slecht slapen
  • extreme reacties van kramp na het eten

Gaat dit een maand of langer in deze combinatie door dan moet je echt even aan de bel trekken. Uiteraard, op het moment dat jij denkt dat er wat is moet je de dokter bellen en niet hier kijken of het echt wat is natuurlijk. Wel kun je de tips ter harte nemen en in je achterhoofd houden.

Op darmklachten.nl kun je ook meer informatie vinden.


Lees ook:

 

Foto’s van meisjes met buikpijn zijn van Shutterstock

About Judith

Hi! Welkom bij Pink Press! Ik ben Judith, ondernemer, meisjes mama, en gediplomeerd voedingsdeskundige en gewichtsconsulente. Liefs xoxo

1 thought on “Hoe herken je echte buikpijn bij een kind?

  1. Jeetje, wat fijn dat je twee wondertjes op de wereld hebt mogen zetten! Goede tips om op te letten!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tips bij opvliegers Q&A over de overgang