Close
Aquaria

Hoe je verliefd wordt op aquaria

Altijd wanneer mijn man en ik in dierentuinen rondlopen, bezoeken we gegarandeerd de zoet- en zoutwater aquaria. Zo immens groot, liters en liters water en vooral van die prachtig gekleurde vissen in perfect samengestelde aquariums. Daar kunnen wij uren naar kijken en dat wilden wij thuis ook wel.

Ons eerste aquarium

In eerste instantie woonden wij nog te klein, daar was geen ruimte voor een aquarium. Later zijn we verhuisd en één van de eerste dingen die we hebben gekocht, je raad het al, een klein aquarium. Het was een muuraquarium, breed, maar heel ondiep en niet erg hoog. Wij dachten juist goed te beginnen met een klein aquarium, dat is vast makkelijker. Maar daar hebben wij ons in vergist. Hoe kleiner het aquarium, hoe meer aquarium benodigdheden en werk om het netjes bij te houden. Hoe groter, hoe beter alles in balans te houden is. Maar O, wat vonden wij het leuk! En daar begon onze jarenlange liefde voor aquaria.

 

Het tweede aquarium

Ongeveer 2 maanden en vele bezoeken aan de aquariumwinkel later, gingen we alweer een 2e aquarium kopen voor erbij. Deze keer een Trofis aquarium, een handiger formaatmet kast én met meer inhoud zodat we wat meer of grotere visjes konden houden en konden experimenteren met aquascaping. Ook vonden we het erg prettig om een extra aquarium te hebben voor de broedende visjes of wanneer er vissen ziek werden. Zo kregen een aantal visjes in het kleinste aquarium vrij snel witte stip, deze hebben we goed kunnen behandelen in het 2e aquarium met Esha Exit.

Wij als beginnende aquariumliefhebbers hadden nog echt geen ervaring en lieten ons daarom graag informeren in de aquarium winkel. Hadden we niet te veel visjes, welke pasten er leuk bij elkaar zonder elkaar op te eten, wat konden we doen tegen algen, hoe je het aquarium het beste schoon kon houden, welke planten en kunstplanten in een aquarium het goed doen en ga zo maar door. Uren hebben we met specialisten staan praten, wat bleef het ons prikkelen en interesseren om nóg meer uit te proberen en te leren.

Een derde aquarium

Weer een aantal maanden later, tja… Het 3e aquarium was een feit. Een Trofis Colisa van 1,80 meter breed met een inhoud van 600 liter. Wat een feest! We hebben hierbij heel veel advies gevraagd in onze favoriete aquariumspeciaalzaak in Ede. Toen wij deze aquariumwinkel ontdekten was dit meteen onze favoriet. Dierenspeciaalzaak ZOO&ZO heeft een hele uitgebreide aquariumafdeling met een team van medewerkers wat nét zo gepassioneerd is over aquaria als dat wij dat zijn, ideaal voor al onze vragen en benodigdheden.

Aquarium inrichting & aquariumbenodigdheden

We wilden in dit nieuwe aquarium eigenlijk veel te veel. De specialisten hebben ons gelukkig geholpen om er een niet al te volle, maar wel natuurlijk uitziende en gezonde leefomgeving van te maken voor de vissen. Zo gingen wij dan ook naar huis met een volgeladen auto met tassen vol aquariumbenodigdheden:

Aquarium filter extern van JBL CristalProfi
Aquarium achterwanden
Verwarming van JBL
Extra LED Verlichting van BiOrb voor zowel dag als maanlicht
Prachtige stukken drijfhout
Stenen en Superfish aquarium accessoires
JBL Aquarium thermometer
JBL ProSilent A400 luchtpomp
JBL ProFlora CO2 systeem
Voedingsbodem voor planten en bodembedekking
Vele aquariumplanten
Diverse kleinere aquariumbenodigdheden zoals slangetjes, schepnetjes, watertesten, plantbemesting en alvast genoeg potten visvoer voor een jaar vooruit

 

We zijn wel even bezig geweest om dat aquarium van 600 liter te vullen en in te richten. Het resultaat mocht er, wat ons betreft, dan ook zeker zijn. Na een weekje proefdraaien zonder vissen waren we er zeker van dat het water goed in orde was en de juiste ph-waardes had, we konden eindelijk op vissen jacht.

Wanneer het aquarium ingericht en gevuld was en we weer wat maanden verder waren kregen we last van zweefalg. Wat was dat een ramp om te zien! Net een nieuw aquarium, vlag voor verjaardagen en dan niets kunnen zien. Gelukkig was dit vrij snel op te lossen met een UV filter. Daarna hebben we hier nooit meer last van gehad, ons aquarium is jaren lang perfect in balans geweest. Met voldoende algeneters hadden we er nauwelijks meer werk aan en hoefden we alleen af en toe wat water bij te vullen of te verversen.

Aquaria

Variatie aan vissen

In de vele jaren dat we aquaria in huis hadden, hebben we echt enorm veel verschillende vissen gehad. Van discus en maanvissen tot algeneters, felle kempvissen, guppen, danio’s, barbelen, tetra’s, botia’s en cichliden, we hebben van bijna alle vissen erg genoten. Al maak je natuurlijk ook wel eens een fout als beginnend aquariumliefhebbers. We dachten dat het leuk zou zijn 2 zoetwaterkreeften erbij te doen, dat hebben we geweten ook! Binnen de kortste keren schrokken wij ons rot, lag hij nu al dood op de bodem? Een paar dagen later zagen we ze ineens weer allebei lopen, blijkbaar was hij vervelt. Helaas was dat niet de enige verassing, naast dat de kreeften in rap tempo de beplanting uitgroeven en afknipten, waren de kreeften beiden ook razendsnel aan het voortplanten, wat leidde tot een overvloed aan kleine kreeftjes die alle overige beplanting begonnen te slopen. Want ja, die beplanting was gericht op vissen en niet op kreeften. Na maanden hengelen hadden we ze er allemaal uit en in het 2e aquarium geplaatst. De rust was gelukkig weer terug.

De 2 favoriete soorten waren de dwergcichlide Antennebaarsje electric blue en de myxocyprinus Asiaticus oftewel de Chinese zuigkarper. Voor de dwergcichliden hadden we al snel extra aquarium benodigdheden nodig. Het koppeltje wilde zicht voortplanten en wat deden ze het goed als ouders! Tot ze hun jongen op begonnen te eten. Daarom hebben we snel kweek benodigdheden gehaald en is het uiteindelijk gelukt de jongen in een JBL babyhome op te zien groeien.

Liefhebbers voor altijd

Wat is deze hobby verslavend, je gaat nooit meer met lege handen naar huis wanneer je een aquariumspeciaalzaak bezoekt. En zelfs nu we tijdelijk helaas geen aquarium meer hebben, blijven we altijd dromen van de volgende, blijven we iedere aquarium afdeling in dierenspeciaalzaken bezoeken en genieten we nóg van al onze ervaringen. We hebben vele uren voor het aquarium zitten staren met een kop thee. Heerlijk rustgevend door het kabbelende water wat wordt rondgepompt en altijd zó veel te zien en ontdekken, beter dan tv en super gezellig. Ook onze katten en ons bezoek waren altijd rondom het aquarium te vinden. Wij raden iedereen aan: ga een aquarium kopen, wij gaan dat zeker weer doen!

About Betty

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tips bij opvliegers Q&A over de overgang