Close
dit kun je tegen waterwratjes doen

Hoe kom je van waterwratjes af?

“Dokter, hoe kom ik toch van die waterwratjes af?”. NIET! Ze gaan vanzelf weg. Ruim 2 jaar later zitten ze er nog, en meer en groter. Van mij mogen ze nu wel weg. Ik vroeg een aantal bloggers om tips, en 1 lijkt te werken…¬†

Wat zijn waterwratjes?

Het zijn dus geen gewone wratten die bij de dokter weggehaald kunnen worden. Of met wat wrattenspul uit de winkel aangestipt kunnen worden helaas. Het is een virus die in je lichaam zit, en dus jaren kan blijven hangen. De huisarts doet er dan ook verder niets aan. Het virus schijnt alleen besmettelijk te zijn als iemand de waterwratjes nog niet heeft, maar ik heb het idee dat als ze er even aan komt dat ze meteen ernaast ook zitten.

In het water kan het dus wel erger worden, dus goed droog houden is wel het allerbelangrijkst. Zorgen dat een kind het niet te warm heeft, want door zweten wordt het erger. Het is een ramp, want net als je denkt er bijna vanaf te zijn, komen ze met hun broertjes en zusjes terug. Uitknijpen mag je absoluut niet doen want dat geeft nasty littekens en je kunt voor een mega uitbraak zorgen. Bovendien doet het vreselijk pijn.waterwratjes - zo kom je er vanaf

Hoe krijg je ze?

Het is dus een virus dus waarschijnlijk als iemand anders ze heeft. Maar kinderen die veel zwemmen, of veel in vochtige ruimtes zijn krijgen ze eerder.

Huidziektes.nl schrijft het volgende:

Waterwratten worden veroorzaakt door een infectie met het molluscum contagiosum virus, ook wel Molluscipox virus genaamd. Dit is een virus dat behoort tot de groep pokken-virussen. Kleine kinderen, vooral de leeftijdsgroep tussen 1 en 5 jaar, hebben nog geen afweer tegen dit virus en lopen het gemakkelijk op, door contact met leeftijdgenootjes die het hebben. Het virus kan door direct huidcontact worden overgebracht, via spelen en sporten, maar ook via voorwerpen zoals speelgoed, handdoeken, of via zwembadbezoek. De kans op besmetting is groter als de huid beschadigd is, bijvoorbeeld door krasjes, of opengekrabt. Kinderen met atopisch eczeem hebben een grotere kans op besmetting

 

Wat kun je doen?

Deze tips kun je proberen, wel moet ik er bij zeggen dat je een lange adem moet hebben. Het kan een paar weken duren voor de waterwratjes minder worden. Als ze rood zijn en lijken te ontsteken is dat goed, daarna zijn ze meestal meteen weg.

 1. Mariska: Was emulsie van Dettol. Dit zijn wij aan het proberen, en druppelen ook Dettol na het douchen. Het lijkt te helpen nu na 2 weken, we gaan dus nog even door!
 2. Claudia: Betadine scrub, iedere dag een keer de bultjes mee insmasseren en afspoelen. Duurt even, maar voorkomt dat ontstoken wratjes gaan besmetten. Ook Emy gebruikt de Betadine scrub: Dagelijks wassen met betadine scrub om besmetting te voorkomen. Het gaat echt vanzelf over! Mijn oudste heeft ze opgelopen in het zwembad en had er best wel lang last van. Ondertussen hadden mijn twee jongste zoontjes het ook gekregen. Als ze gaan ontsteken dan gaan ze bijna weg. Mijn jongste was er eigenlijk zo vanaf.
 3. Marguerita:¬†Ik smeer er sudocrem op, was tip van de assistente maar ze zitten er al een half jaar… Yvon gebruikte ook Sudocreme
 4. Judith: Er overheen plassen werkt het beste
 5. Minke: Elke dag in een badje met zeezout (zwemmen in de zee is wat koud nu en niet zo dichtbij). Bij Nola is het helemaal weg nu en bij Luca is het zeker 3/4 minder. Nog niet helemaal weg dus we gaan nog even door. Zagen met 2 weken echt goed resultaat bij beide kinderen.
 6. Charlotte: Elke dag jodium op doen. Pleister er overheen en zo gingen ze vroeger uiteindelijk weg bij mij

Dit schijnt ook te helpen:

 1. Madelon: Betadine er op doen. Aanstippen met een wattenataafje. Bram was er na een maand vanaf.
 2. Esther: Thuja D 6 van A.Vogel innemen en er op stippen met een watten staafje. Is het wratje open gegaan, gelijk jodium er op en met een ademende pleister afdekken. Zo had ik het redelijk snel onder controle: het werden er niet meer in ieder geval en ze gingen uiteindelijk weg.
 3. Susan:¬†DuoFilm! Binnen 1 dag weg, kan wel een beetje prikken maar daarna valt ‘ie er gewoon af! Verkrijgbaar bij de apotheek voor een klein prijsje. Succes!
 4. Lonneke: Ik had precies hetzelfde. Drie kinderen die al jarenlang onder de waterwratjes zaten. Wat ik ook probeerde, ze kwamen altijd terug. Totdat ik mijn gouden tip kreeg: geef ze elke dag 1 paranoot. Duurt 1-2 weken, maar ze zijn inmiddels al twee jaar wratjes-vrij. Succes!
 5. Anick: Uit laten drogen door een combinatie van de Sloveense zon en iso betadine deed hier wonderen. Ze had er anderhalf jaar véél last van.
 6. Fleur: Heeft hier ook lange tijd geduurd. Op advies van vriendin overdosis vitamine C gegeven en dat hielp, maar mogelijk ook omdat we er al een tijd mee rond liepen

Wat gebruiken wij?

Op het moment hebben we een combinatie van dettol was emulsie, Dettol sterilon en vitamine c. We zijn nu 2 weken bezig, en het lijkt dat er een paar goed indrogen nu. Ik hou je op de hoogte!

Heb jij nog tips?

zo kom je van de waterwratjes af

About Judith

Hi! Welkom bij Pink Press! Ik ben Judith, ondernemer, meisjes mama, en gediplomeerd voedingsdeskundige en gewichtsconsulente. Liefs xoxo

9 thoughts on “Hoe kom je van waterwratjes af?

 1. Fijn zo al die tips bij elkaar. Wij gaan nog steeds in het zoutbadje. Maar kan wel langer als 2 jaar duren dat ze weg zijn helemaal. Luca heeft ze nu al bijna 2 jaar en weg is het nog steeds niet.

 2. Wat een goede tips! Vroeger hoorde ik altijd dat je eroverheen moest plassen… Of dat echt werkt weet ik niet, maar iedereen deed het..

 3. Jeetje, al twee jaar last? Wat naar… ik heb er gelukkig zelf nooit last van gehad en hier thuis mijn zoon ook (nog) niet. Hopelijk blijft dit zo en hopelijk hebben jullie gauw de oplossing!

 4. ja, dat zeg ik ook, dat het vanzelf weggaat zegt de arts.. maar miya heeft ze nu ruim 2 jaar en we zijn wel klaar met wachten

 5. Wat een rotdingen zijn het toch ook! Heel vervelend dat er niet een snel middel tegen is, gelukkig lijkt dit te helpen. Ik ben heel benieuwd hoe het verder zal vorderen!

 6. Ah waterwratjes, super irritant, hier ook last van gehad en zei de assistente van de huisarts ook aan d telefoon, het gaat vanzelf over. Hier zijn ze vanzelf weg gegaan uiteindelijk. Handige tips, ik hoop dat het bij jullie helpt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tips bij opvliegers Q&A over de overgang