Steeds meer mensen maken de stap om coach te worden. Heb jij besloten dat je dit ook wilt gaan doen? Dan vraag je je misschien af hoe je aan de slag kunt gaan met betaalde opdrachten. In dit artikel vertellen we je hier meer over.
Ontwikkel je vaardigheden
Als je besloten hebt dat je een coach wilt worden, dan is de eerste stap om ervoor te zorgen dat je over de juiste vaardigheden beschikt. Nee, om een coach te worden hoef je niet per se een hele lange opleiding achter de rug te hebben. Wel moet je goed kunnen luisteren, een hulpvraag kunnen bepalen, helder kunnen communiceren en nog veel meer. Deze vaardigheden kun je leren in een cursus, die zo kort als 3 maanden en zo lang als 3 jaar kan zijn. Aan jou de keus!
Eigen bedrijf of in loondienst?
Nog een keuze die je kunt maken als beginnend coach is of je in loondienst gaat werken of je eigen bedrijf gaat beginnen. Een eigen bedrijf heeft natuurlijk bepaalde voordelen. Zo kun je je tijden zelf indelen en zit er in principe geen grens op je inkomen. Werk je in loondienst, dan heeft dit ook zo zijn voordelen. Je hoeft je werk minder vaak mee naar huis te nemen en ben je verzekerd van een bepaald inkomen. Overigens is het voor een coach best normaal om als zzp’er vast ingehuurd te worden door een bedrijf, dus in wezen zijn veel coaches ondernemer.
Op zoek naar coach vacatures
Als je denkt dat voor een baas werken meer iets voor jou is, dan is het tijd om op zoek te gaan naar een coach vacature. Die vind je net als alle andere vacatures gewoon op de grote vacaturewebsites die je gewend bent. Coach worden is de laatste tijd erg populair, dus je zult wat concurrentie kunnen hebben bij het solliciteren. Daarom is het slim om meldingen in te stellen bij nieuwe vacatures. Je kunt dan als een van de eersten reageren op een vacature die pas online is gekomen. De kans dat je uitgenodigd wordt op gesprek is in veel gevallen dan groter.
Werken via een detacheringsbureau
Een andere prettige manier om als coach aan de slag te gaan, is via een detacheringsbureau. Als je je inschrijft via een vacature coach op de website van zo’n bureau, dan zorgt het bureau ervoor dat je op gesprek kunt komen bij de opdrachtgever. Is er een match, dan ga je aan de slag voor de opdrachtgever en betaalt het detacheringsbureau je salaris. Bij ziekte, vakantie, of als de opdrachtgever geen werk meer voor je heeft, wordt je salaris gewoon doorbetaald. Voor veel mensen is dat stukje zekerheid heel belangrijk.
lees ook Groen ondernemen: 8 tips voor een duurzame bedrijfsvoering