Close

Hoe kun je doorgroeien naar een functie als manager? 4 tips!

Of je nu al lang bij hetzelfde bedrijf werkt of nog niet, je hebt misschien de ambitie om door te groeien naar een functie als manager. Wat een goed streven! Maar hoe pak je dit nu het beste aan? Je kunt verschillende stappen zetten, die we in dit artikel voor je samenvatten.

Ontwikkel je skills

Als manager heb je bepaalde skills nodig. Je kunt je er actief op inzetten om deze skills te ontwikkelen! Ga hier vooral na waar jij nog in kunt groeien. Of waar je juist nog meer over wilt leren. Zo is projectmatig kunnen werken een belangrijke basisvaardigheid, zeker voor een manager. Verdiep je in een projectmatig werken methode om hier meer over te weten te komen.

Wat het een bedrijf oplevert? Verbetering in de wendbaarheid, bestuurbaarheid, communicatie en samenwerking. Dat is natuurlijk een mooie bijdrage om als manager te leveren aan je team en organisatie.

Meer skills om te ontwikkelen? Denk onder andere aan communicatieve vaardigheden, aanpassingsvermogen en probleemoplossend vermogen. Hier kun je zeker in groeien. Voorafgaand aan je nieuwe functie, maar ook als je de functie eenmaal bekleedt.

Functies zoeken

Het is natuurlijk slim om zelf actief op zoek te gaan naar beschikbare functies als manager. Denk goed na bij welk soort bedrijf je wilt werken. Misschien kun je doorgroeien in je huidige bedrijf. Of is het juist tijd om de volgende stap te zetten en over te stappen naar een andere organisatie. Dat is een heel persoonlijke keuze om te maken. Kijk in ieder geval lekker rond.

Welke vacatures staan er open? Wat wordt er gevraagd qua eisen en wensen? En wat levert het jou op? Hier wil je natuurlijk alvast zoveel mogelijk over weten. Het is leuk en interessant om op die manier goed rond te neuzen. Het kan trouwens ook op een random moment op je pad komen. Sta open voor nieuwe zakelijke contacten, tijdens netwerk momenten bijvoorbeeld. En door aan de slag te gaan met je ontwikkeling, sta je hier eigenlijk automatisch al meer voor open.

Volg bijvoorbeeld een cursus projectmatig werken, waarbij je al meer feeling krijgt voor de rol als manager. Je hoeft trouwens niet van de ene op de andere dag je nieuwe droombaan te vinden. Hier mag best wat tijd overheen gaan, als je er zelf ook geen haast bij hebt.

Laat het woord vallen

Spread the word! Hoe meer mensen weten dat jij toe bent aan de vervolgstap in je carrière, hoe beter. Je mag dus best benoemen dat je graag hogerop wilt klimmen en een managersfunctie wilt bekleden. Wees hier natuurlijk wel enigszins subtiel in, zodat je de gunfactor behoudt. Als je een goede band hebt met je huidige manager of baas, kun je het misschien zelfs met deze persoon bespreken.

Vraag of je manager jou geschikt zou vinden voor een dergelijke rol. En informeer meteen of er binnen het team ruimte voor is. Misschien kan er een nieuwe functie worden ingericht. Of gaat er binnenkort een collega weg? Dit soort informatie komt ook sneller jouw kant op als men op de hoogte is van je plannen.

Eerlijkheid duurt het langst

Is het je gelukt om je nieuwe functie te vinden? Gefeliciteerd! Als laatste tip willen we je meegeven dat het mooi is als je een open houding aanneemt in je nieuwe rol. Dit wordt vandaag de dag sowieso meer verwacht van managers. Eerlijkheid duurt het langst, wat dus ook inhoudt dat je best mag aangeven dat je je nieuwe rol nog wat spannend vindt. We zijn immers allemaal maar mensen! Het is al goed dat je de stap hebt gezet. Nu is het aan jou om het ook verder waar te maken. Bouw een goede band op met je team, want daar doet iedereen zijn voordeel mee. En de inzet van de juiste skills helpen je daarbij!

Van je skills ontwikkelen tot de perfecte functie zoeken: verschillende stappen leiden uiteindelijk tot succes. Ga daarbij ook na of manager zijn écht iets voor jou is. Heb je er al een duidelijk beeld van? Of wil je je hier ook nog eens goed in verdiepen?

lees ook: Zo kun je werken aan je zelfontwikkeling

About Betty

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tips bij opvliegers Q&A over de overgang