Wanneer je als vrouw besluit om voor jezelf te beginnen, breekt er een spannende tijd aan. Je bent zelf ineens verantwoordelijk voor je inkomen, terwijl je in loondienst elke maand een vast bedrag op je rekening gestort kreeg.
Dit is niet het enige, want je loopt ook risico’s. Raak je zwanger, krijg je een burn-out of word je langdurig ziek? Dan ben je arbeidsongeschikt. Omdat je niet kunt werken, komt er geen geld binnen. Met een arbeidsongeschiktheidsverzekering voorkom je dit. Omdat niet iedere vrouw hier het fijne over weet, leggen wij je in deze tekst uit hoe arbeidsongeschiktheidsverzekeringen werken.
Verzekeraar keert je maandelijks geld uit
Raak je arbeidsongeschikt en kun je hierdoor langere tijd niet werken? Dan kan dit ervoor zorgen dat je in de problemen komt. Als je een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) afsluit, hoef jij je hier geen zorgen over te maken. Je verzekeraar keert je dan namelijk elke maand een vast bedrag uit. Dit doen zij overigens pas als er is vastgesteld dat je daadwerkelijk arbeidsongeschikt bent.
Kun je door ziekte of een ongeval niet meer werken? Dan beoordeelt je verzekeraar eerst in hoeverre je niet in staat om werkzaamheden binnen je beroep of bedrijf uit te voeren. Je hebt overigens pas recht op een uitkering als je minimaal 25 procent arbeidsongeschikt bent.
Hoogte van de uitkering
Voordat je een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluit, wil je ongetwijfeld ook weten hoeveel je iedere maand uitgekeerd krijgt. Dit kunnen we je helaas niet vertellen, want de hoogte van de uitkering hangt af van een aantal factoren. Allereerst speelt het verzekerde bedrag mee waar je bij het afsluiten van de AOV voor gekozen hebt. Je kiest zelf een bedrag, maar dit moet uiteraard wel in verhouding staan tot je inkomen.
Naast het verzekerde bedrag speelt ook de mate van arbeidsongeschiktheid mee. Je bent namelijk niet standaard volledig arbeidsongeschikt als je door ziekte, een burn-out, ongeval of zwangerschap niet meer kunt werken. Vandaar dat een verzekeraar je altijd beoordeelt. Zijn zij van mening dat je volledig arbeidsongeschikt bent? Dan keren zij jou het volledige verzekerde bedrag uit. Als je voor bijvoorbeeld 50 procent arbeidsongeschikt verklaard wordt, heb je iedere maand recht op de helft van het verzekerde bedrag.
Arbeidsongeschiktheidsverzekering en wachttijd
Raak je als vrouw arbeidsongeschikt en heb je een AOV? Dan denk je misschien dat je direct recht hebt op een uitkering. Helaas is dit niet het geval, want bij een arbeidsongeschiktheidsverzekering krijg je te maken met wachttijd. Je ontvangt je eerste uitkering pas nadat deze periode verstreken is.
Bij het afsluiten van een AOV kies je zelf een wachttijd. Je kunt voor een wachttijd van 1 maand kiezen, maar ook voor een wachttijd van 24 maanden. Hoe langer de wachttijd, des te langer jij het zonder uitkering moet stellen. Voordeel van een lange wachttijd is dan weer dat je een lagere premie betaalt voor je arbeidsongeschiktheidsverzekering.
Vergeet je personeel niet te verzekeren
Als ondernemer ben je verantwoordelijk voor je personeel. Vergeet je werknemers daarom niet te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Doe je dit niet? Dan ben je mogelijk veel geld kwijt als een werknemer in de werkhervatting gedeeltelijk arbeidsgeschikten (WGA) terechtkomt.
Gelukkig kun jij je kosten als Eigenrisicodrager WGA verzekeren met een WGA-verzekering. De financiële risico’s van gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid onder je personeel worden gedragen door je verzekeraar. Hier betaal je maandelijks een uitkering voor, maar deze kosten vallen in het niet in vergelijking met de kosten van arbeidsongeschikte werknemers.