Close

Hoe kies je een hond die bij jou en je gezin past?

Elke keer als ik thuis kom staat hij als eerste kwispelend bij de deur. Hij is altijd blij om mij of wie dan ook van ons gezin te zien. Als je verdrietig bent dan is hij er om te knuffelen, en hij geniet er van om uren lekker te wandelen of zelfs mee te gaan hardlopen. Hij is echt onze allerbeste vriend.

Zomaar een hond kiezen

Ik zie heel veel vaak dat mensen zonder nadenken een hond kiezen. Puur omdat het zo leuk kan zijn voor de kinderen. Of omdat hij mooi past in je instafeed. Maar echt nadenken over welke hond nou bij jou en je gezin past doen er maar weinig. Ook vergeten veel mensen wat een tijd en geld een hond kan kosten. Denk aan verzekering, voer, en bijvoorbeeld de hond uitlaten met kinderen. Uitlaten moet namelijk ook als je geen tijd hebt in de drukte in de ochtend, of als het buiten met bakken naar beneden komt.

Aan de andere kant krijg je daar wel echt liefde voor terug. Kinderen leren er verantwoordelijkheid door, en om iemand anders te denken bijvoorbeeld. Onze hond is een mix van een boerenfox en een cocker spaniel. Je zou het er echt niet uithalen, maar hij is een leuke mix. Ik denk ook dat hij echt uit een goed nest kwam, want zijn broer is net zo een lief beest.

De Boerenfox

De boerenfox staat bekend om dat hij veel ruimte en vrijheid nodig heeft. Maar ook dat hij superlief is in een gezin. Hij is klein, maar toch echt een waakhond. Dat zien wij hier ook. Hij is echt niet de hele dag aan het blaffen maar je ziet meteen die oren gespitst als hij iets hoort. Of staat bij het raam te grommen. Hij is ontzettend sociaal en wil het liefst de hele dag aandacht. Echt lang alleen zijn is dan ook geen aanrader. Behalve even naar de sportschool of de kinderen halen ben ik ook vrijwel de hele dag bij hem. Als we weg gaan proberen we hem ook altijd mee te nemen. Moeten we een hele dag weg dan is hij naar vrienden of een pension.

De Cocker Spaniel

De cocker spaniel heeft ook al zo een goede reputatie met kinderen. Ze zijn heel zachtaardig. Ook zijn ze super ondeugend maar door hun lieve koppie zie je dat al snel door de vingers. Hij wil overal bij zijn, en loopt je de hele dag achterna. Ook dit zien wij zeker terug bij Stormy. Die wil er echt gezellig bij zitten. De cocker is ook geen echte wegloper, hij blijft echt wel opletten waar jij bent. dat is erg fijn met uitlaten. Ook luisteren de meeste wel erg goed.

Een gekruisd ras

Het fijne van een mix is dat ze minder snel ziek worden dan een gefokte hond. Er zijn minder klachten. En zoals wij dan zien met Stormy, is het helemaal fijn om een goede combinatie te hebben. Ik denk wel dat dit geheel per ongeluk was want de Cocker die de boerenfox heeft gedekt was veel en veel groter. Heel grappig om die ouders te zien.

Waar komt de hond vandaan?

Nog iets wat vaak wel belangrijk is bij een hond kiezen is waar hij vandaan komt. Naar de ouders van de hond te kijken als dat mogelijk is. Bij een asiel hond kan dat vaak niet, maar in het asiel kunnen ze je vaak heel veel over zo een hond vertellen. Die beestjes hebben vaak al veel meegemaakt, en niet elke hond past in elk gezin. Luister goed naar wat de mensen in het asiel je vertellen, ze zeggen het niet voor niets. Zij willen een goed huis voor een hond, en het heeft geen zin om die arme hond weer terug te brengen omdat hij toch niet zo leuk is als je dacht. En tuurlijk, meestal als je een hond neemt uit een asiel of uit het buitenland bijvoorbeeld gaat het wel goed. Helemaal als jij de tijd en energie hebt om ze echt op te voeden. Maar het is wel iets om over na te denken.

De hond kiezen om zijn leuke koppie

Zomaar een hond kiezen om zijn leuke koppie is nooit een goed idee. Vraag hoe groot de honden worden, hoeveel ruimte ze nodig hebben. Moeten ze veel lopen, of kunnen ze met minder. Zijn het drukke of rustige types. Het is zo zielig hoe pups als ze eenmaal groter worden aan de kant van de weg of bij het asiel worden gedumpt omdat mensen daar gewoon niet goed over hebben nagedacht.

Een hond kiezen op basis van een film..

Dat was toen bijvoorbeeld de film de Dalmatiërs uitkwam zo heel erg. Iedereen ging de hond kiezen om zijn stippen. Het zijn dan ook prachtige honden. Maar ze zijn daarbij ook erg speels. worden groot en hebben veel aandacht en ruimte nodig. Ze hebben veel energie en hebben wat langere wandelingen nodig dan bijvoorbeeld de Chihuahua. De Chihuahua is natuurlijk weer mega schattig, maar mits heel consequent en strak opgevoed kan het echt een keffertje worden. Ook zijn ze over het algemeen niet mega kind vriendelijk of fijn met andere honden.

Een aanrader is medpets.nl daar staan alle hondenrassen goed omschreven, en is zeker waar je moet beginnen bij een hond kiezen.

Heb jij een hond? Deed je er lang over bij de hond kiezen? Lees ook De hond opvoeden als je beste maatje

de hond kiezen doe je met deze handige tips

About Judith

Hi! Welkom bij Pink Press! Ik ben Judith, ondernemer, meisjes mama, en gediplomeerd voedingsdeskundige en gewichtsconsulente. Liefs xoxo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tips bij opvliegers Q&A over de overgang