Close

How to Check Out a Guy in 20 Seconds

Elk jaar moet ik mijn hele lichaam onder de loep nemen. Waarom? Omdat ik nu 2x kwaadaardige moedervlekken heb moeten laten verwijderen. Kijk jij jezelf wel eens na?

Nederlanders checken huid onvoldoende op verdachte plekjes
Stichting Melanoom start bewustwordingscampagne #checkjezelf

Bijna 65% van de Nederlanders in de leeftijd van 20 tot en met 50 jaar checkt de huid zelf niet vaak genoeg op verdachte plekjes. Ruim een op de vijf heeft bovendien geen idee waar hij op moet letten bij het controleren van de huid. Dit blijkt uit onderzoek van Stichting Melanoom. Regelmatige (zelf)check van de huid is cruciaal: 99% van de mensen die melanoomkanker krijgen, overleeft de ziekte door vroege detectie. Om Nederlanders bewuster te maken van het belang van het regelmatig checken van de huid, start Stichting Melanoom vandaag de campagne #checkjezelf.

Jaarlijks krijgen bijna 6000 mensen te horen dat zij melanoom – de meest agressieve en dodelijke vorm van huidkanker – hebben. Toch inspecteren drie op de tien Nederlanders in de doelgroep hun huid nooit op verdachte plekjes. Zo komt naar voren uit een enquête die Stichting Melanoom liet uitvoeren onder 1072 Nederlanders tussen de 20 en 50 jaar. “Het onderzoek laat zien dat veel mensen geen idee hebben waar ze op moeten letten, terwijl er op tijd bij zijn letterlijk je leven kan redden”, zegt Astrid Nollen-De Heer, directeur van Stichting Melanoom. Op de site van de stichting staan de vijf kenmerken van melanoom. Denk aan het groeien of uit het niets ontstaan van een moedervlek, maar ook aan het herhaaldelijk bloeden of jeuken ervan.

Jongeren checken zichzelf minder vaak

Dermatologen adviseren om één keer per kwartaal de huid te checken op verdachte plekjes. Bijna 65% van de Nederlanders in de leeftijd van 20 tot en met 50 jaar checkt de huid momenteel zelf niet vaak genoeg. Opvallend aan het onderzoek is ook dat, van alle ondervraagden, twintigers het minst vaak de eigen huid bekijken – 39% doet dat nooit zelf en 79% heeft hiervoor nog nooit een huisarts of dermatoloog bezocht – terwijl melanoom in de top 3 staat van meest voorkomende vormen van kanker onder jongeren. Bovendien weten bijna twee op de vijf Nederlanders niet wat melanoom is.

Aantrekkelijk topmodel

#checkjezelf is een pakkende videocampagne: een kort filmpje toont een aantrekkelijk Australisch, mannelijk topmodel dat de kijker uitnodigt om hem te checken in alle betekenissen van het woord. De onderliggende boodschappen zijn: ‘heb je me echt goed bekeken?’ – ook die ene moedervlek die als stille tijdbom op mijn lichaam zit? – en: ‘nu je naar mij hebt gekeken, doe je er goed aan om ook even naar jezelf te kijken’. Aan het einde van de video wordt de kijker verwezen naar de site van Stichting Melanoom. Daar staat de checklist met vijf punten waar je op moet letten. Voor de video werd bewust een model uit Australië ingevlogen, omdat in dat land 1 op de 3 mensen huidkanker krijgt (bij ons is dat 1 op de 6).

Veel Nederlanders onwetend

Naast de videocampagne ‘zoomt’ Stichting Melanoom via haar sociale mediakanalen in op de feiten en fabels rondom melanomen.

  • Zo denkt ruim een kwart (27%) van ondervraagden – onterecht – dat het gebruik van aftersun na blootstelling aan zon de kansen op melanoom verkleint
  • Bijna de helft (48%) heeft geen idee dat melanoom in de top-3 staat van kankertypes die het meest voorkomen onder jongeren
  • Bijna 40% van ondervraagden kan geen antwoord geven op de vraag of een melanoom altijd begint als moedervlek (dit is niet het geval)
  • 31% van de Nederlanders weet niet dat huidkanker de sterkst groeiende vorm van kanker wereldwijd is

Over Stichting Melanoom

Stichting Melanoom is sinds 1995 de patiëntenorganisatie voor mensen met huid- en oogmelanoom. De missie van Stichting Melanoom: minder melanoom en meer genezing. De kerntaken zijn informatievoorziening, preventie, belangenbehartiging en lotgenotencontact. Elk jaar krijgen bijna 6000 mensen in Nederland de diagnose melanoom te horen. Dit aantal stijgt al jaren en treft steeds meer jongeren.

De app SkinVision

Er is dus een app SkinVision waarmee je de plekjes snel kunt controleren. Klinkt vaag natuurlijk met een app, dat snap ik. Maar je maakt foto’s met de app, en hij beoordeelt zo of het goed is of dat je er even op moet letten. Via sms of mail kun je herinneringen krijgen om een nieuwe foto te maken. Zo kun je het goed vergelijken. Ook kun je het eventueel laten analyseren. Het is natuurlijk nooit een vervanger van een arts. En bij twijfel zou je altijd naar een dokter moeten gaan, maar het kan geen kwaad om er toch wat beter op te letten. In hun database van inmiddels meer dan 3 miljoen foto’s kunnen ze ook goed vergelijken. Lees hier meer over de app.

Op SkinVision kun je nu vast 1 gratis check laten doen! Dan weet je meteen waar je op moet letten als je iets niet vertrouwd.

Lekkere vent

About Judith

Hi! Welkom bij Pink Press! Ik ben Judith, ondernemer, meisjes mama, een paar diagnoses..gediplomeerd voedingsdeskundige. Ik hou van curvy mode, maar ik volg het AIP dieet en sport veel om af te vallen, en minder ziek te zijn. Ik ben dol op beauty en mode, maar interieur, ondernemen, ouderschap en ouderdom zijn ook interessante onderwerpen. Het zal de ADHD zijn dat ik niet op 1 onderwerp blijf hangen. Liefs xoxo

6 thoughts on “How to Check Out a Guy in 20 Seconds

  1. Al moet ik eerlijk zeggen dat huisartsen er ook niet serieus mee zijn want ik heb een aantal rare moedervlekken maar echt moeite om er goed naar te kijken is niet gedaan dus ga eerdaags naar een dermatoloog ervoor

  2. Ik check mezelf regelmatig, omdat ik een melanoom hen gehad en roodharig ben. Dat vergroot de kans op een carcinoom. Of mijn zoontje mijn huid heeft weet ik nog niet; wel zie ik met 10 maanden al wat moedervlekjes ontstaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cookieconsent met Real Cookie Banner