Close

Waarom is er zoveel twijfel over de HPV vaccinatie?

Het is zover: de brief met oproep voor de HPV vaccinatie is binnen! Ik zag hier zo erg tegenop, want net als heel veel andere moeders twijfelde ik enorm. Waarom ik er toch voor ga lees je hieronder.
Het is een vreselijk brief, niet alleen omdat ik zo twijfelde, maar meer omdat de regering er van uit gaat dat mijn kleine meisje binnen nu en een heel korte periode sex gaat hebben. Sex. Mijn kind. Ik ben daar nog niet klaar voor. Zij ook niet hoor, maar ik nog minder. In mijn ogen blijft ze voor altijd 4 denk ik. Ik kom al in ademnood als ik zie hoe jongens tegen lantaarnpalen op fietsen omdat ze hun nek verdraaien. Het is gewoon nog even wennen.

Wat is HPV nou eigenlijk?

HPV is de afkorting van verschillende typen humaan papilloma virus. Typen 16 en 18 kunnen op latere leeftijd baarmoederhalskanker veroorzaken. Daarom raken de meeste mensen die seks hebben met HPV besmet. Meestal merk je niets van een besmetting en ruimt je lichaam het virus binnen twee jaar weer op. (bron RIVM)

Zo een 80% van de vrouwen krijgt in haar leven dit virus. Helaas hebben wij het hier toch niet over een griepje, of over de wratten die je kunt krijgen. Want kijk gaat het alleen om die wratten, dan shit happens. Jeuk jezelf kapot, neem wat antibiotica en je doet het nooit meer onveilig. Een wijze les.

Het is dus ook kankerverwekkend. Niet “ja van alles krijg je tegenwoordig kanker”, nee het is bloedserieus. Hierom wil de overheid dat je de HPV vaccinatie aan je dochter geeft. Het is geen groepsvaccinatie. Het is niet zo dat hoe meer meiden de prik nemen, het dan uitsterft. Het gaat echt per lichaam. Alhoewel, volgens weer een andere bron zouden juist meer meisjes, en jongens moeten vaccineren (ook zij kunnen er bal en keelkanker van krijgen, waarom de jongens niet worden opgeroepen mag dus een raadsel heten) zodat het minder verspreid kan worden.

Wat doet die HPV vaccinatie

Dit is eigenlijk nog lulliger, je denkt je kind te beschermen tegen baarmoederhalskanker, maar het is niet bulletproof. Er bestaat nog steeds een kans dat je kind het toch krijgt. Maar hij beschermt toch wel zo goed dat de kansen enorm verkleinen. Toch twijfelen we massaal.

Het is een vrij nieuwe vaccinatie, de resultaten op lange termijn zijn gewoon niet zo bekend. Wel lees je online natuurlijk elk verhaal waar het mis ging. Meisjes die onvruchtbaar raken, verlammingen, menstruatie klachten en depressies. Dit is natuurlijk niet iets wat je zo naast je neerlegt. Uiteraard gaat het hier om een heel klein percentage, maar ik snap heel goed dat er toch veel moeders en dochters twijfelen. Ik denk tot een paar weken geleden ik nog overtuigd was om het niet te doen.

Waarom mijn dochter wel de HPV vaccinatie wil

Zij heeft zelf ook een klein onderzoekje onder haar vriendinnen gehouden, wie wel en wie niet, en waarom. Daarna kwam zij naar mij voor advies. Even voor de duidelijkheid, de HPV vaccinatie is geen kwestie van luisteren naar je ouders. Als het kind nee zegt dan komt er geen prik. Heel simpel. Zij zijn hier zelf verantwoordelijk voor.
Wat ik al zei is dat er gewoon best veel nadelen aan de vaccinatie kleven.

Je zou denken dat het met veilig vrijen opgelost is. Hier was ik dus ook van overtuigd. Maar we zitten dus met het punt dat mijn dochter ADHD heeft. Zij is enorm impulsief. En hoezeer ik ook vertrouw dat ze het echt wel veilig doet, ik vind dat toch een flink risico. En zij dus ook. Zij is graag beschermd. Al is het maar tegen 1 seksueel overdraagbare ziekte. En dat is het ook wel. Ze moet al aan zoveel denken, en ze kan 101 ziektes al krijgen van onbeschermde sex. De 1 dodelijker dan de ander. Misschien dat we deze in ieder geval kunnen voorkomen?

Ben je na al het lezen zelf nieuwsgierig of jij het virus draagt? Probeer dan eens een een thuistest.

Heb jij de brief ook binnen gehad? Neemt je dochter de HPV vaccinatie? Of toch niet?

About Judith

Hi! Welkom bij Pink Press! Ik ben Judith, ondernemer, meisjes mama, en gediplomeerd voedingsdeskundige en gewichtsconsulente. Liefs xoxo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tips bij opvliegers Q&A over de overgang