Close

10 tips bij het kopen van een huis

Een dak boven je hoofd is de basis van stabiliteit. Ieder mens heeft een plek nodig waar hij zich terug kan trekken, veilig kan voelen en geborgenheid kan zoeken. Maar niet ieder huis is hetzelfde, en niet iedere plek waar een huis staat is even veilig of aantrekkelijk om te zien.
Dus waarop moet je letten als je een huis gaat kopen ? Want wat we allemaal willen is tevreden op de bank kunnen ploffen.

1. De staat van de woning.

Je wilt geen krot kopen, want dan kan je net zo goed onder een kartonnen doos de kerstdagen vieren. Check dus goed de staat van het huis waar je je oog op hebt laten vallen, desnoods met behulp van een expert.

2. Omgeving.

De omgeving waarin het huis staat is minstens zo belangrijk als het huis zelf. Als de makelaar je adviseert om een kogelvrij vest om te doen als je boodschappen gaat halen, dan weet je dat het huis in de verkeerde omgeving staat. Of een huis omringd door industrie, ook dat is niet aantrekkelijk, toch ?

3. Voorzieningen

Winkels, sportcentra, de huisarts en misschien een stamkroeg. Als je daarvoor een uur moet rijden, of vijf keer moet overstappen met de bus, dan geeft dat stof tot nadenken. Afgelegen wonen heeft zo zijn charme, tot op zekere hoogte.

4. Werk en school.

Een knipoog naar nummer 4. Als je een volle tank brandstof nodig hebt om de kinderen naar school te kunnen brengen, dan moet je jezelf afvragen of dat de kosten waard zijn. En onthoud ook maar even dat je de wekker een uur vroeger moet laten afgaan voor je werk, wil je dat?

5. Ruimte

Wakker worden, de tuin in rennen, en met je armen wijd rondjes draaien terwijl de zon in je gezicht schijnt. Dat is het echte leven toch ? Behalve als je daarmee het kopje koffie van de buurman uit zijn handen slaat en twee vogels van de schutting mept. Een beetje ruimte, zowel binnen als buiten, is belangrijk.

6. Verbouwen.

Iets wat je waarschijnlijk gaat doen als je een nieuw huis koopt. Er komt meer bij kijken dan je denkt ! Maak een kostenplaatje voordat je een bod uit gaat brengen. Zoals vermeld in nr 1, de staat van het huis is erg belangrijk. Je wilt niet boven je budget uitkomen.

7. Verzekeringen

Zal je zien. Heb je net je droomhuis gevonden en het naar jouw smaak verbouwd, krijg je kortsluiting en gaat de fik erin. Daar zit je niet op te wachten toch ? Verzeker je investering goed ! Denk aan de opstalverzekering, de glasverzekering en bijvoorbeeld de inboedelverzekering. Bij de opstalverzekering van Diks kan dat bijvoorbeeld ook allemaal in 1.

8. Aanbouwen

Als je toch bezig bent, waarom bouw je er geen serre aan vast ? Of een nagelsalon ? Of een mancave ? Droom groot, maar laat je goed informeren over de vergunningen en de kosten en weer eventuele verzekeringen.

9. De buren

Een goede buur is beter dan een verre vriend, zo is de gezegde. Maar als jouw buren bekend staan als erg luidruchtig of ronduit asociaal, dan moet je dat zeker meenemen in de overweging. Je moet er tenslotte toch naast wonen.

10. Je gezin

Het allerbelangrijkste om rekening mee te houden. Vraag aan de kinderen wat zij van het huis vinden, ze moeten er tenslotte opgroeien. Zijn jullie het allemaal met elkaar eens ? Mooi ! Geniet samen van het opknappen en inrichten van jullie kasteeltje.

About Betty

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tips bij opvliegers Q&A over de overgang