To vlog or not to vlog | welkom op mijn IGTV kanaal!

Echt vloggen wil ik het nog niet noemen, maar ik plaats toch steeds vaker een video. Op IGTV. Dat is Instagram TV. Die kun je lekker makkelijk gewoon op je Insta bekijken. Dit zijn mijn tips om op IGTV te beginnen.

Waarom vloggen op IGTV?

Dit was een klein experimentje van mij. Mijn videos op YouTube werden nauwelijks bekeken. Niet echt motiverend als je iets leuk vind en wilt doen. Een vriendin vertelde mij dat ik echt met IGTV aan de gang moest. Die drempel is gewoon een stuk lager, ideaal om te oefenen. De video werd eigenlijk best oké bekeken dus ik ben er wat vaker 1 gaan maken.

Tot Instagram kwam met de fantastische mogelijkheid om de video ook in je feed te plaatsen. Ideaal! Want ook al is het moeilijk gezien te worden op Instagram (frustrerend) ik merk dat de videos echt leuk worden bekeken. Verder werkt het net als de gewone Insta. Regelmatig plaatsen, probeer origineel te zijn of ga mee met de massa met dezelfde feed. Ertussen in werkt niet. Reageer vaak bij anderen, wees sociaal en je wordt vanzelf meer opgepikt.

Dit heeft ook een downside.. als je het een dag overslaat ben je weer bij 0. Heb ik ook voor je getest. Ik heb alleen niet altijd de tijd of het geduld om zo druk met Instagram bezig te zijn. Ook al is het een deel van mijn werk.

Tips voor IGTV

Het leuke van IGTV is dat je maar 10 minuten mag uploaden. Alleen de grote verified accounts mogen tot 60 minuten. Dit betekend ook dat er veel meer mensen je video af zullen kijken. Leuk zo een video voor tussendoor. De snacks van de vlogs. Het betekend wel dat je in die 10 minuten je punt moet maken, of bijvoorbeeld laten zien wat je wilt zien.

De video en coverfoto

IGTV is zo gemaakt dat je hem vanaf je telefoon bekijkt. Het is even wennen maar je moet dus verticaal filmen. Je hoeft dus niet meer te draaien om te filmen of te kijken. Je kunt hier allerlei dure videocamera’s voor gebruiken maar met de kwaliteit van de telefoons van nu, kun je echt wel een leuke verticale video maken. Het is daarbij wel belangrijk dat je een goede telefoon hebt. Ook zodat je erop kunt editen en mooie foto’s kunt maken. Dit zijn echt wel eisen aan de telefoon.

Een aanrader is echt wel de iPhone of de Huawei P30 lite bijvoorbeeld. Beide staan bekend om hun fantastische camera’s en de Huawei is zo makkelijk in gebruik. Ik heb nu al een paar jaar de Huawei en had zelfs een Sony die in een la ligt te verstoffen terwijl ik de Huawei P8 lite gebruik. Een heel oude versie maar hij maakt mij altijd blij. De foto’s zijn super en de batterij lijkt oneindig.

Moet je nagaan hoe de P30 moet zijn? Met zijn driedubbele camera (wijd, diepte en regulier) en 32mp selfie camera. Ben komt deze week met Huawei P30 Lite. De Huawei P30 Lite is de budget versie van de PRO, maar in mijn ervaring merk je weinig verschil.

Op de video kun je altijd een cover foto uploaden, deze kun je dus prima met je telefoon maken. Ik bewerk ze zelf in Canva op een stories template. Dit doe ik zodat ik het ook weer op Pinterest kan delen voor extra exposure op mijn Instagram.

Hoe maak je een IGTV kanaal

Dit is gelukkig echt heel simpel. Je kunt de IGTV app downloaden of het rechtstreeks op Instagram doen.

    • Via de app: Sign in met je Instagram account. Dit is gekoppeld, dus je kunt het helaas geen andere naam geven. Klik op de settings icoon en klik create channel. Dat was het! Volg wat creators die je worden aangeraden om een leuke start te maken en om te kijken hoe de concurrentie het doet.
    • Wil je rechtstreeks op Instagram het kanaal aanmaken kun je op het kleine TV icoontje op je profielpagina klikken. Daar kies je creëer kanaal en daar heb je hem.

Het fijne hiervan is dat je geen aparte frontpage hoeft te maken of wat dan ook. Alles wat op je Instagram profiel staat, zie je hier ook.

Hoe upload je een video?

Wanneer je klaar bent om een video te delen met je volgers ga je naar je profiel pagina in Instagram (of de app) en klikt op het kleine TVtje. Daar krijg je dan allerlei video’s te zien, maar ook een + in beeld. Hier op klikken. Kies een video die je klaar hebt (verticaal!). Vul een titel en omschrijving in.

Let op! De titel is wat je kijkers zien op je Instagram feed. De hashtags kun je in de omschrijving plakken om gevonden te worden. De leukste feature is nog wel dat je hier ook een link kunt plaatsen naar bijvoorbeeld je blog! Dit is nieuw en heb ik nog niet geprobeerd maar ik ben er wel erg blij mee!!
Als je klaar bent plak je er een mooie cover foto op. Dit is de foto die je dan ook in je feed ziet.

IGTV op zijn best

Quality over quantity! Net als alles bij Instagram raad ik echt aan om te focussen op kwaliteit boven kwantiteit. Je kunt echt beter 1 goede video per week plaatsen dan snel een paar stories aan elkaar te plakken en het een video te noemen. Je wilt dat mensen terug komen voor de videos.

Het verschil trouwens met stories is bijvoorbeeld dat je in de stories korte clipjes plaatst van je kindje die zo schattig lacht, of je goed gelukte koffie. Eigenlijk alle momentopnames, of om dingen te vragen, promoten. Alles kan wel. Bij IGTV moet je echt een beetje denken als wat je op YouTube zou plaatsen. Een leuke vlog, een unboxing, review of bijvoorbeeld een mooie reisvideo.

Het editen van de video

Je hoeft echt niet meteen een dure producer te huren. Maar een beetje tijd en aandacht in het bewerken van de video is wel extra resultaat. Denk bijvoorbeeld aan de iMovie app, of de video slide show en my movie maker op de android. Super simpel en je kunt toch net de stomme stukjes eruit knippen. Mocht je een leuke intro hebben dan kun je die er meteen aan vast plakken.

Ik ben heel benieuwd naar jouw IGTV kanaal als je hem hebt gemaakt, plaats je hem hieronder?Vriendelijke disclaimer:

De content op dit blog is puur informatief. Het is geen vervanging voor professioneel of medisch advies.  Wij geven tips en suggesties, dat betekent niet dat je het klakkeloos moet opvolgen. Wij nemen daar geen verantwoording voor.  Op Pinkpress.nl wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Hier word jij niet slechter van, wij wel beter. Ook krijgen wij soms betaald of een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd, al kan ik je vertellen dat wij wel gewoon vrouwen zijn die blij worden van een cadeau. Die enthousiasme vind je natuurlijk terug.Je bent zelf verantwoordelijk voor waar jij je geld uitgeeft, je kunt dit niet verhalen op deze site/ pink press. Voor meer informatie kun je de algemene voorwaarden nog doorlezen.♥
   

You Might Also Like