Ga naar de inhoud

Internationale vrouwendag & ik ben jarig

Vandaag is het internationale vrouwendag en dat wordt wereldwijd gevierd. En ik vier vandaag naast vrouwendag ook mijn 41e verjaardag.

Internationale vrouwendag staat in het teken van de rechten van de vrouw. Een klein stukje geschiedenis over het ontstaan van internationale vrouwendag:

Op 8 maart 1908 vond in New York de eerste staking door vrouwen plaats. De staking was gericht tegen de slechte arbeidsomstandigheden in de textiel industrie en is beroemd geworden door onder meer de poëtisch verwoorde eis van de vrouwen: “brood en rozen”.

De staking was het prille begin van de strijd voor de vrouwenemancipatie en tegen de vrouwendiscriminatie. In 1911 deed de Duitse socialiste Clara Zetkin tijdens een conferentie voor socialistische vrouwen in Kopenhagen het voorstel om 8 maart uit te roepen tot Internationale Vrouwendag. Deze datum werd echter niet overal aangehouden. In Nederland werd de eerste Vrouwendag gevierd op 12 maart 1912

In 1917 brak op 8 maart opnieuw een staking uit vanwege de slechte arbeidsomstandigheden in de textielindustrie, nu in het Russische Sint-Petersburg onder leiding van de revolutionaire Aleksandra Kollontjai. Mede als gevolg hiervan verkoos het Internationale Vrouwensecretariaat van de Communistische of Derde Internationale in 1921, 8 maart definitief tot datum van de Internationale Vrouwendag.

Gedurende de hele koude oorlog heeft deze viering in de landen van het NAVO-pact in een verdacht daglicht gestaan door haar van oorsprong socialistische grondslag. In veel kapitalistische landen werd de dag dan ook niet algemeen gevierd of zelfs maar erkend.

Sinds in de jaren zestig de 2e feministische golf op gang kwam wordt de Internationale Vrouwendag weer volop gevierd, meestal met demonstraties, bijeenkomsten en conferenties. Vrouwen uit alle landen, gezindten en politieke stromingen nemen deel. In 1978 werd de Internationale Vrouwendag door de Verenigde Naties erkend. In nog maar een enkel westers land heerst weerstand tegen “de achtste maart” ( wikipedia).

8 maart 1975 ben ik geboren. Heel lang heb ik niet geweten dat het internationale vrouwendag is op 8 maart. Mijn verjaardag stond vaak in het teken van veel huilen en ziek zijn. Ik kan nog steeds niet verklaren hoe dit kan. Maar elk jaar op mijn verjaardag was ik ziek, en meestal lag ik huilend in bed. Daarom heb ik  mijn verjaardag meestal niet gevierd als volwassene. Sinds ik weet dat het internationale vrouwendag is, koester ik het meer. Ik kan het toch niet maken dat al die vrouwen zo voor onze rechten hebben gestreden, dat ik dan huilend in mijn bed lig omdat ik jarig zijn niet leuk vind.

Want wij vrouwen zijn er nog lang niet. Wij hebben nog niet dezelfde rechten als de man. Zelfs in Nederland moeten er nog veel veranderingen gebeuren. In veel landen wordt de vrouw nog gezien als een lustobject. Eigenlijk moet ik wereldwijd zeggen, het probleem wordt steeds groter. En de veiligheid van de vrouw is nog ver te zoeken.

Maar ook wij als vrouwen moeten liever voor elkaar zijn. Het is toch mooi als wij elkaar meer oprechte complimenten geven, elkaar steunen, samen werken. Wanneer wij dit zouden doen dan geven wij een krachtige signaal af. Helaas gebeurd dit te weinig in de praktijk, afgunst, roddelen, en ga zo maar door dat is wat wij nu vaak doen. Met als resultaat dat wij vrij spel geven aan de mensen die kwade bedoelingen met ons hebben.

Vandaag ben ik 41 geworden, ik heb besloten om aankomend jaar mij te richten op de rechten van de vrouw. Op mijn eigen manier hoop ik een aantal vrouwen te kunnen helpen en ik hoop van harte dat jullie mij mee gaan helpen.

“Happy women around the world” ( 8 maart 2016)

3 reacties op “Internationale vrouwendag & ik ben jarig”

  1. Van harte gefeliciteerd! Ik heb zelf heel weinig met vrouwendag en ook niet veel met nieuw feminisme. Maar ik ben wel ontzettend blij met het vrouwenkiesrecht, dat we hier sinds 1917 hebben. Daar hebben de eerste feministen hard hun best voor gedaan. We hoeven niet hetzelfde te zijn als mannen, als we maar evenveel waarde hebben en evenveel rechten hebben. Ik heb het idee dat dat in Nederland en ons gedeelte van Europa best aardig goed zit. Nu hopen dat de rest van de wereld mee gaat doen.

  2. Gefeliciteerd, Hinda! Mooie dag om jarig te zijn en inderdaad, zeker niet huilend in bed te liggen.
    Op een hele spannend verjaardagsavond..?! (Misschien een nieuwe date 😉 )

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: