Close

Hoe kun je investeren en beleggen voor je oude dag?

Investeren en beleggen voor je oude dag, pensioen beleggen, sparen als zelfstandig ondernemer. Het zijn allemaal begrippen die je vast wel eens hebt gehoord. Er zijn tegenwoordig heel veel zaken waarin je kunt investeren, denk bijvoorbeeld aan: crypto, goud, aandelen, en crypto mining. Maar hoe werkt dit eigenlijk allemaal? En hoe kun je ze toepassen in jouw situatie als zelfstandig ondernemer? In deze blog geven we je een uitgebreide handleiding voor zelfstandig ondernemers..

Allereerst wat betekent investeren en beleggen?

Investeren is het plaatsen van geld in een activa met om er later financieel voordeel uit te halen. Dit kan in verschillende vormen, zoals het kopen van aandelen, vastgoed of belegfondsen. Beleggen is een vorm van investeren. Dit kan bijvoorbeeld door te handelen in aandelen of andere financiële producten.

Als zelfstandig ondernemer heb je waarschijnlijk geen tijd en zin om je bezig te houden met beleggen. Maar toch is het belangrijk om hiernaar te kijken. Investeren en beleggen zijn namelijk belangrijke manieren om geld te sparen voor je oude dag. Denk bijvoorbeeld aan een pensioenfonds of een ander soort investering waar je later een uitkering uit kunt krijgen.

Als je gaat investeren en beleggen moet je wel zeker weten dat je dit aan kunt. Dat je geld kunt missen. Het is belangrijk dat je niet teveel geld in een bepaald product stopt. Je wilt namelijk niet dat je later in de problemen komt omdat je teveel hebt geïnvesteerd in iets dat niet rendabel blijkt te zijn. Dan verlies je geld. Investeren en beleggen doe je dus alleen met geld dat je kan missen. Het is belangrijk om te kijken naar de kosten die je maakt. Deze kosten kunnen flink oplopen en daarom is het belangrijk om ze zo laag mogelijk te houden als je begint.

Denk aan een broker

Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een goede broker als je gaat beleggen in aandelen. Dit kan je veel geld besparen ook al kost het geld. Als je investeert of belegt is het altijd belangrijk om je te verdiepen in het product waarin je gaat investeren of beleggen. Zo weet je namelijk precies wat je koopt en kun je beter inschatten of het rendabel zal zijn. Investeren en beleggen doe je namelijk niet zomaar, maar alleen als je weet wat je doet. Weet je niet wat je doet, laat het dan voor je doen. Er zijn genoeg brokers, adviseurs en zelfs apps die al het werk van je overnemen. Zo kun je vaak heel klein beginnen, en het 1 en ander leren voor je eventueel echt helemaal zelf aan de slag gaat. Dit hoeft natuurlijk niet, je kunt het altijd voor je laten doen. Ik zeg altijd je moet doen waar je goed in bent, en anders mensen betalen die het goed kunnen. Zo doe ik bijvoorbeeld ook mijn facturatie. Ik snap niks van boekhouding, dus heb ik een boekhoud programma, en een facturatie kantoor die standaard ervoor zorgt dat als er facturen te laat betaald worden, dat zij zorgen voor de herinneringen, aanmaningen en eventueel een deurwaarder. Erg prettig.

Je hoort vaak dat geld steeds minder waard wordt door inflatie, dat is ook waar. Wanneer je op zoek gaat naar een manier om ervoor te zorgen dat je geld niet aan waarde verliest en eventueel meer waard wordt, kom je al snel terecht bij investeren.

Investeren in crypto

Crypto of cryptocurrencies is de verzamelnaam voor duizenden online valuta’s, de bekendste daarvan is waarschijnlijk Bitcoin. De laatste jaren hebben veel mensen crypto gekocht en gebruikt, maar waarom zou je dat doen? Wel, cryptocurrencies maken het mogelijk om snel en zonder tussenkomst van derde partijen, zoals banken, transacties naar de andere kant van de wereld te sturen. Ook staan crypto’s er voor bekend om in een korte periode zeer snel te stijgen. Zo steeg Bitcoin in 3 jaar tijd maar liefst met 2000%. Helaas staan crypto’s ook bekend voor hun snel dalende waarden, investeren in crypto is dus niet zonder risico’s.

Pundi-X koers en de Verge coin

Pundi-X is cryptocurrency die gebruikt maakt van het blockchain-netwerk. Pundi-X is uniek omdat het een proof-of-stake systeem gebruikt. Dit betekent dat je Pundi-X kunt verdienen door je munt te laten ‘staan’ in het netwerk. Er zijn momenteel ongeveer 100 miljoen muntjes in omloop, en de Pundi-X koers is $0,01 per munt.

Verge Coin is een andere cryptocurrency die gebruik maakt van het blockchain-netwerk. Verge Coin is een anonieme munt, wat betekent dat je transacties niet kunnen worden teruggevoerd naar jou als persoon. Verge Coin maakt gebruik van het Tor-netwerk om te zorgen dat je online activiteiten niet kunnen worden getraceerd.

Verge Coin is momenteel $0,02 per munt waard. Bekijk meer informatie over de verge coin bij Bitvavo.

Investeren in goud

Goud is één van de oudste betaalinstrumenten, tegenwoordig gebeuren aankopen echter zelden nog met goud. Goud is nu eerder een investering. Voornamelijk bezorgde investeerders die slechte economische tijden verwachten, beleggen in goud. In het verleden steeg de waarde van goud immers in tijden waarin er een hoge inflatie is. Nu er een hoge inflatie is en er niet verwacht wordt dat deze zal verminderen, is goud dus heel populair bij beleggers.

Beleggen in aandelen

Een aandeel is eigenlijk een klein stukje van een bedrijf. Wanneer je aandelen koopt van bijvoorbeeld Tesla, ben je dus eigenaar van een klein stukje van Tesla. Meestal verdienen beleggers in aandelen geld doordat het bedrijf het goed doet, en daardoor de waarde van de aandelen ervan stijgen. Maar ook dividenden kunnen de belegger geld opbrengen. Sommige bedrijven delen namelijk dividenden uit aan hun aandeelhouders, dit is een klein deel van de winst die het bedrijf gemaakt heeft. Je kunt dividenden dus eigenlijk zien als een soort zakgeld.

 

Crypto Mining

Daarstraks bespraken we crypto’s al, om transacties te kunnen uitvoeren met deze online valuta’s zijn er verschillende computers nodig. Deze computers lossen complexe wiskundige puzzels op. Maar hoe kun je dan geld verdienen aan Crypto Mining? Dat kan door je apparaten te laten minen, hiervoor wordt je namelijk beloond met een beetje crypto. Deze apparaten zijn vaak gespecialiseerde computers, maar tegenwoordig kun je ook al met je mobiele telefoon minen.

Waarschijnlijk ben je inmiddels duizelig van alle informatie over investeren en je pensioen als zelfstandig ondernemer, maar laat het even op je inwerken. Het pensioen is dichterbij dan je denkt, en het is echt wel belangrijk om te investeren en je pensioen. Een AOW is mega mager, wie weet hoe die er over een paar jaar voor staat.. Ik zou het leuk vinden om te horen of jij al bent begonnen met investeren en beleggen voor je pensioen?


Lees meer over ondernemen:

About Betty

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tips bij opvliegers Q&A over de overgang