Close
met deze tips voorkom je het huiswerk drama

Je kind helpen met huiswerk hoeft geen drama meer te zijn

Je kind helpen met huiswerk kan echt een drama zijn. Met deze tips kan het wat makkelijker worden, en help je ze beter leren.

Dat gedoe met huiswerk kan echt drama veroorzaken. Helemaal bij ouders waarvan de kinderen liever een uur met jou in discussie gaan dan gewoon zitten en je huiswerk doen. Ouders kunnen dit patroon veranderen door meer betrokken te zijn en een goed positief voorbeeld te geven wat huiswerk gewoontes betreft. Er zijn genoeg onderzoeken geweest om aan te tonen dat wanneer ouders echt bemoeien en betrokken zijn bij hun opleiding, de kinderen het uiteindelijk beter doen dan als je dit niet had gedaan. Ook is het erboven op zitten van ouders belangrijker bij ouders dan hun economische status of eigen opleiding.

oh nee huiswerk- met deze tips lukt het ieder kind

Meet the Teacher

Zorg dat je de leraar kent van je kind. Ga zo waar mogelijk naar de ouderavonden en gesprekken. Wees ook heel transparant naar de leraar toe. Waar liggen de problemen van je  kind en wat zijn de sterke kanten. Vraag de leraar om tips wat je thuis zou kunnen doen. Dit kan ook via de mail (ga ze niet stalken, en je hoeft ook geen geschiedenis les over je kind te geven. Kort maar krachtig.). Mocht het dan echt fout gaan in de les, dan is het lijntje van de leraar ook korter naar jou toe. Ze nemen eerder even contact op, en zo worden dingen sneller opgelost dan als je ze nooit spreekt.

Zorgt dat het huiswerk gemaakt wordt.

Huiswerk maken is vooral op de middelbare school bijna de helft van hun succes. Het maakt niet uit welk niveau ze doen. Zolang ze elke dag iets aan huiswerk doen zorgt voor een positieve studie gewoonte. Laat ze een lijstje maken met dingen die ze niet snappen. Hier kun jij eventueel mee helpen, of ze kunnen duidelijk in de les vragen waar hun probleem zit. Bij vakken waar wat moeite mee is, kunnen ze oude lessen nog een keer doornemen. Dit helpt de toetsenscore verbeteren met 20% is ook al weer bewezen.

De leraar heeft elke dag tig kinderen die hulp willen en nodig hebben. Niet ieder kind krijgt daardoor de benodigde tijd. Als jij hier iets in kunt betekenen, en het kind ook echt geholpen wordt, is dit voor hem makkelijker in de klas. Zo voorkom je ook dat ze helemaal niets meer durven te vragen in de les en zo achter op de rest gaan lopen.

Onderzoeken tonen aan dat kinderen van ouders die bemoeien/betrokken zijn het beter doen op school.

Vooral hier in Nederland moet een kind zijn eigen tempo trekken. Geluk staat voorop. Maar guess what? Van alleen geluk kun je later niet eten en de druk op de arbeidsmarkt is groter dan ooit. We doen alles om ruzie te voorkomen, maar je geeft daar eigenlijk niet het goede voorbeeld bij. Hier is het elke keer drama. Omdat er al genoeg puber drama in huis is, liet ik het maar gaan. Nu kom ik erachter dat ze eigenlijk wat achter loopt op de rest. Zij wil graag een hoger niveau doen, en dus is het aan mij om haar te gaan stimuleren en motiveren. Ruzie of niet.

Wat dat betreft is het ook echt een aanrader om ze bij jou aan de keukentafel hun werk te laten maken. Je zult zien dat alleen je dwingende blikken ervoor zorgen dat die telefoon even opzij gaat en ze dan toch maar hun huiswerk gaan maken om van ze af te zijn. Zet een lekker kopje thee en een tosti neer, zodat ze zien dat je geen straf geeft maar alleen het beste voor ze wilt.

Vinden ze iets echt heel moeilijk geef ze tussendoor een kwartiertje pauze, en dan weer hup aan de slag.

Houd Magister in de gaten

Ik hoor van veel ouders dat ze absoluut niet op Magister willen kijken. Een stukje privacy. Dat snap ik wel. Toch als het met huiswerk misloopt is het belangrijk dat je wel even kijkt. De meeste pubers zijn gewoon nog niet verantwoordelijk genoeg om alles uit zichzelf te doen. Als er geen huiswerk staat kijk dan even voor de dagen verderop. Is er een belangrijke toets in het vooruitzicht, misschien kunnen ze dan nu vast een keertje alles doornemen. Dat scheelt dat ze moeten stampen de avond voor de toets, terwijl er misschien nog meer huiswerk ligt.

Hun planning is over het algemeen niet geweldig, dus hier kun jij ook wekelijks bij helpen

Pak het positief aan

Zeggen dat ze dom of lui zijn werkt niet. Het is natuurlijk makkelijk om te zeggen en het floept er nogal eens uit. Je zet jezelf dan al eigenlijk op voor een fikse discussie. Die ga je ook nooit winnen. Je eindigt dat jij boos bent, en je kind op zijn kamer boos die geen huiswerk maakt.

Heel veel succes!

huiswerk maken - met deze tips wordt het voor iedereen makkelijker

Lees ook:

About Judith

Hi! Welkom bij Pink Press! Ik ben Judith, ondernemer, meisjes mama, en gediplomeerd voedingsdeskundige en gewichtsconsulente. Liefs xoxo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tips bij opvliegers Q&A over de overgang