Close

Je kind voorbereiden op de middelbare school, hoe doe je dat?

Een spannende periode breekt aan wanneer het tijd is om je kind in te schrijven bij het voortgezet onderwijs. De basisschool is voor je kind waarschijnlijk een veilige omgeving waar hij zich op zijn gemak voelt.

Het kan dan erg spannend en soms ook stressvol zijn om de overstap naar een nieuwe school te maken. Hoe kan je je kind hier het beste op voorbereiden? Wat moet je doen om te zorgen dat hij zich op het gemak voelt bij het idee van de middelbare school? Hieronder vind je een aantal tips.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Je kind voorbereiden op de middelbare school begint bij het kiezen van de school waar je kind heen zal gaan. Ga samen met je kind naar een open dag en praat samen over de voordelen van de school. Bespreek ook vast met je brugklasser in spé wat er op hem af komt aan veranderingen. Hoe ziet een lesrooster er op de nieuwe school uit? Welke route moet hij dagelijks afleggen op de fiets of met het openbaar vervoer? Ga voor het schooljaar begint een paar keer samen met je kind op de fiets of met het openbaar vervoer naar de middelbare school, dan kan hij vast wennen aan de route en afstand en voelt het al een stuk meer vertrouwd.

Je kind voorbereiden op de middelbare school hoe doe je dat

Samen nieuwe spulletjes kopen

Boeken van het voortgezet onderwijs moeten vaak worden gekaft en meestal heb je ook nog schriften, pennen, een agenda en andere accessoires nodig. Voor een goede voorbereiding op de middelbare school maak je er samen een leuke winkelmiddag van. Laat je kind de accessoires uitzoeken die hij nodig heeft en koop bijvoorbeeld een nieuwe Kipling rugtas, die zijn sterk genoeg voor alles wat ze mee moeten sjouwen. Denk ook bijvoorbeeld aan sportkleding of gymtassen. Je hebt een hele leuke selectie bij bagageonline.be waarmee ze gewoon leuk aan kunnen komen. Dit maakt de overgang naar de middelbare school een stuk leuker.

Maak de kamer studieklaar

Heb je ook al aan een plek om huiswerk te maken gedacht? Ga samen naar een meubelwinkel om een nieuw bureau uit te zoeken en maak de kamer van je kind studieklaar door overbodige spullen op te ruimen. Dan heeft hij een rustige ruimte om in alle rust huiswerk te maken.

Een nieuwe outfit

De voorbereiding op de middelbare school eindigt niet met het kopen van alle benodigde spulletjes, wat dacht je van een leuke of stoere nieuwe outfit? Dan gaat je kind ongetwijfeld zelfverzekerd op weg de eerste dag na de zomervakantie!About Betty

6 thoughts on “Je kind voorbereiden op de middelbare school, hoe doe je dat?

  1. De belangrijkste voorbereiding vind ik praten met ouders die hun kind er al hebben, en met kinderen die er op zitten. Dan hoor je pas echt hoe het daar is.

  2. Fijne tips! Hier nog een ver van mijn bed show, maar eens komt de dag dat het zover is… Spannende tijd lijkt me dat, zowel voor het kind als de mama!

  3. Ik lees dit echt zo met gemengde gevoelens… ik vind het super interessant om te lezen omdat dit ook mijn toekomst is, maar ik ben tegelijk ook heel blij dat het nog even duurt…
    Maar zoals ik het nu lees is dit een hele goede voorbereiding.

  4. Spannend! Weer een nieuwe fase! Super leuk om het zo samen voor te bereiden. De kans zit er ik in dat ze dat het jaar erna liever met vriendinnen wil doen… 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tips bij opvliegers Q&A over de overgang