Ga naar de inhoud

Kamperen met pubers | 5 survival tips voor ouders

autovakantie Kamperen met pubers | 5 survival tips voor ouders

Als de kinderen nog klein zijn is het allemaal 1 groot avontuur. Elke vakantie is leuk. Wanneer ze wat groter worden komen en eisen. Om het voor allemaal een beetje leuk te houden bedachten wij 5 tips voor kamperen met pubers.

Kamperen is 1 groot avontuur

Voor de kleintjes is het 1 groot avontuur. Een lekker zwembad, vreemde beestjes en hele hoop nieuwe vriendjes. De liedjes die ze leren van de begeleiding dreunen nog maanden na in hun hoofd. Bij de pubers wordt dat toch anders. Over het algemeen is alles SAAI!

Kamperen met pubers betekent omdenken. Wat zij vroeger leuk vonden (ik zie haar nog vrolijk de Chi Chi hua dansen)is nu echt niet cool. Lekker een paar dagen weg (tenzij naar Disneyland of iets wat mooi staat in hun feed) betekent dat ze niet met hun vrienden kunnen afspreken. En op deze leeftijd zijn vrienden alles.

Hoe kun je ze dan meenemen zodat het dan toch een leuk weekend/vakantie wordt? Wij zochten advies bij de dappere ouders die ons zijn voorgegaan, en kwamen met 5 tips om een kampeervakantie te overleven met pubers. Misschien wordt het zelfs nog gezellig!

Tip 1: Kijk goed naar welke locatie je gaat

Lekker ergens in het wild in een klein tentje is misschien niet meer hun nummer 1 keuze. Al helemaal niet als je meiden hebt die leven voor WiFi. Zoek dus een plek waar jullie beide blij mee zijn. Dit houd vooral in: WiFi. Glamping is in dit geval misschien leuker en handiger (uitzonderingen daargelaten.. er zijn vast pubers die het wel leuk vinden om ouderwets te kamperen met hun ouders. Ook is kamperen met vriendinnen bij Coachella of iets dergelijks helemaal hot. Maar ik neem aan dat jullie niet samen naar Coachella gaan). Glamping dus, of een bungalowhuisje. Is toch een soort van kamperen. Hoe dan ook, een eigen ruimte/tent is essentieel.

Wat is er te doen?

Kijk ook even wat er te doen is. Komen er meer kinderen rond hun leeftijd of is het gespitst op de kleintjes? Is er een leuk zwembad, of een meer, of iets met watersporten om te doen. Misschien is er een leuk dorp/stad of de zee vlakbij? Hoe wij zelf soms rustig kunnen zitten en genieten van het mooie uitzicht, is dat geen verkooppunt voor de pubers. Uiteraard ligt de uiteindelijke keuze bij jou zelf, maar het helpt niet als je iets kiest waar ze een wek lang gaan zitten klagen.

Tip 2: Technologie hoeft niet helemaal in de ban

Je kunt wel zeggen we doen een week of een weekend helemaal telefoon vrij, maar dat is eigenlijk gewoon niet leuk. Nee, ze hoeven niet 24/7 op die telefoon te zitten. Maar laat ze communiceren met hun vrienden. Gewoon even geen gezeur van jou is voor hun ook vakantie. Je zult zien dat als je er minder bovenop zit, zij ook meer bereid zijn om het even weg te leggen en leuke dingen te doen. Zoek een beetje de balans. Bovendien wil jij ook geen vrij van de strakke regels? Even niet zeuren? Kunnen ze hem geen seconde laten dan kun je alsnog even zeuren.

Tip! Doe een selfie challenge. Laat ze de grappigste selfies maken op verschillende locaties en ga er later samen aan zitten om lekker even te lachen.

Tip 3: neem een vriend of vriendin mee

Dit kan echt een heel goed idee zijn. Tenminste, ligt eraan welke vriend of vriendin. Die je nu al niet uit kan staan is geen goed idee. Maar een leuke vriendin kan echt al het verschil maken. Ze kunnen samen op onderzoek uit en ze zullen veel vaker gezellig samen dingen willen doen. Die tienerdisco is ook een stuk minder spannend voor jou als ze samen gaan.

Vaak met een vriendin erbij zullen ze zich een stuk socialer opstellen omdat ze niet voor lul willen staan tegenover hun vriendinnen. Ook zullen de moodswings een stuk minder zijn want ze willen overkomen als die leuke gezellige vriendin, en niet als mevrouw sjagrijn. Let op, het is in dit geval wel echt belangrijk dat de vriendin die meegaat geen zeur is. Als die alles vreselijk vind, dan vind jouw kind dat ook. Als die alles te min vind of gewend is alleen in villas op Ibiza te logeren, dan kan het een heel onaangename week worden.

Ik raad dan ook zeker aan om de eerste keer dat je iemand meeneemt niet op 8 uur rijden afstand gaat zitten. Een weekendje Ardennen is dan waarschijnlijk handiger. Is het niet leuk dan ben je zo weer thuis. Is het wel leuk dan kun je de volgende keer wat verder en wat langer gaan.

Tip 4: De roadtrip

Er zijn zoveel leuke fantastische ouders die gerust 8 uur lang spelletjes met hun kinderen doen in de auto. Die gezellig samen liedjes zingen en waarvan de kinderen nooit zeuren. Waarbij een gezonde snack, een broodje en wat lekkers meer dan voldoende is. Die kinderen hebben die rustig een uurtje lezen en lekker een paar uur slapen.

Ik heb andere kinderen en daar is extra voorbereiding voor nodig.

    1. Zorg voor auto opladers, externe opladers en genoeg beltegoed. Dit is fijn voor spelletjes, filmpjes en appen met vriendinnen.
    2. Er moet altijd genoeg eten zijn. Denk aan broodjes, fruit, chips, snoepjes etc. Let op: je kunt beter hartige snacks meenemen dan zoete want daar zullen ze eerder wat suffer van worden dan stuiterballen.
    3. De auto: je wilt gewoon niet met pech komen te staan onderweg. Is de auto helemaal nagekeken? Heb je eventueel extra onderdelen en materiaal om zelf iets te fixen. Je wilt niet midden in de nacht op die mooie alternatieve route stil komen te staan. Zorg dus dat de auto tip top in orde is.
    4. Dekens en kussens zijn vaak heerlijk in de nacht.
    5. Denk eventueel aan Fietsendragers en fietsenrek voor uw auto op www.AUTODOC.nl

als je de fietsen mee wilt nemen.

Tip 5: Het is vakantie!

Wat ik hiermee bedoel ga er niet de hele boven op zitten. Het constante “moeten” zorgt voor oververmoeide kinderen. Laat ze lekker wat langer liggen. Geen zin om een dagje mee sightseeing te gaan, laat ze in hun tent/huisje. Vraag dan bijvoorbeeld of zij naar de campingwinkel kunnen gaan om vast lekker brood en beleg te halen voor de lunch. Zo geef je ze ook wat verantwoordelijkheid.

Als je dan samen gezellig aan de lunch zit, kun je altijd dingen bespreken om later samen te doen. Zo spendeer je toch echt wat leuke tijd samen. Dit is voor iedereen in het gezin waardevol.

Wij hebben persoonlijk gemerkt door het op deze manier te doen, dat de puber een stuk makkelijker in de omgang was. Ze ging een keertje niet mee maar daarentegen had ze een prachtige tafel gedekt voor ons. Zo wilde ze niet mee om ergens wat te eten, maar uiteindelijk is ze toch aangeschoven en stond ze vrolijk te dansen met haar kleine zusje. De pubers echt bij beslissingen betrekken op vakantie, vragen of ze van te voren misschien al ideeën hebben, zorgt echt voor een leukere vakantie dan als jij alleen regels oplegt. Niet alleen is dit voor hun leuker, ook zeker weten voor jouzelf!

Gaan jullie nog op vakantie?

reizen met kinderen Kamperen met pubers | 5 survival tips voor ouders

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: