Close

Als jouw kind vegetariër is | Komen ze niet tekort?

Er zijn veel kinderen die weinig of geen vlees eten. Dat een kind vegetariër is. Hiervoor bestaan diverse redenen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de ouders vegetarisch zijn waardoor kinderen dit direct meekrijgen. Ook kan het zijn dat een kind hier al op jonge leeftijd voor kiest omdat ze het zielig vinden of gewoon niet lekker. 

Mag een een kind vegetariër zijn?

Als ouder kan het zijn dat je gaat twijfelen of je kind wel voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Je kan je afvragen of je kind een hoger risico heeft op ijzertekort of bloedarmoede, dat kan je als ouder erg onzeker maken. Dit hoeft echter niet. Er zijn genoeg alternatieven waardoor je kind tóch alle belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgen. 

Let wel op, je kind moet natuurlijk wel voldoende eten. Anders zijn vegan vitaminepreparaten zeker aan te raden! Ook kun je eventueel lekkere vegan smoothies maken als ontbijt, met een vegan proteine shake bijvoorbeeld.

Vegetarische ouders


Als je als ouder al vegetarisch bent, dan weet je als geen ander hoe je gevarieerd en lekker kunt koken. Je kind weet op deze manier simpelweg niet beter. Het is verder relevant om er alvast over na te denken hoe je kind straks buiten de deur omgaat met vlees. Mag je kind zelf beslissen of hij op de kinderopvang een worstje mee eten, of kies je ervoor om door te geven dat je kind dit niet mag? Dit zijn zaken waarover je als vegetarische ouder goed moet nadenken.  

We weten inmiddels allemaal wel dat zo veel vlees niet heel goed voor je is. Het stoffige imago en onwetendheid over de vegetariërs is nu ook wel minder denk ik.

 

Vleesvervangers


Vaak zien ouders vlees als een belangrijke bron van eiwitten, ijzer en vitamine b12, dit klopt ook, maar er zijn ook plantaardige producten waar je dit in kunt vinden. Plantaardige producten die vol zitten met eiwit zijn bijvoorbeeld noten, bonen en linzen. Je kinderen kunnen ook veel ijzer halen uit groenten. Je kind zal de ijzer uit groente veel beter kunnen opnemen als hij of zij genoeg vitamine C binnenkrijgt. Zorg hier dan ook voor. Groente waar veel ijzer in zit zijn onder andere veldsla, spinazie, sperziebonen en boerenkool.

Je hebt ook echt een ruim assortiment aan vleesvervangers in de winkel. Mijn jongste vind de textuur van vlees gewoon niet lekker. Een knakworstje hier en daar, misschien een frikadel of een nugget. Maar verder maak je haar niet gelukkig met een stoofpotje of echt een lap vlees. De oudste trouwens ook niet. Die vind spekjes en bacon lekker, en KFC. Tegenwoordig lust ze ook nog wel eens een hamburger. Maar als ik bij allebei het vlees weglaat is er niemand heel rouwig om. Ze zullen er ook niet echt om vragen. Afgezien van knakworstjes en KFC.

De vleesvervangers hoeft voor de oudste ook niet perse. De kleine kun je wakker maken voor Woezel en Pip groentesticks van de Jumbo, of de SoFine visburger. Ook de biefstuck als hamburger valt heel erg goed in de smaak. Terwijl de kleine een gewone hamburger zelden helemaal opeet. Maar eerlijk is eerlijk, met de biefstuck op een lekker broodje is zelfs mijn man als fervente vleeseter heel gelukkig.

Tip: Lees ook vegetarische gerechten die kinderen ook lekker vinden

 

Zoals je ziet hoef jij je als ouder van kinderen die vegetarisch eten geen zorgen te maken. Eten jullie kinderen veel vlees?

Als jouw kind vegetariër is | Komen ze niet tekort?

 

 

Roodharig meisje

About Judith

Hi! Welkom bij Pink Press! Ik ben Judith, ondernemer, meisjes mama, en gediplomeerd voedingsdeskundige en gewichtsconsulente. Liefs xoxo

1 thought on “Als jouw kind vegetariër is | Komen ze niet tekort?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tips bij opvliegers Q&A over de overgang