Kinderen kosten geld. Heel veel geld. Er is uitgerekend dat een kind ongeveer 80.000 euro kost tot aan zijn 18de verjaardag. En van baby tot baan loopt het zelfs op tot maar liefst 110.000 euro! Mocht je nu ontzettend schrikken van de hoge kosten; niet doen, je krijgt er echt ontzettend veel voor terug en hoogstwaarschijnlijk heb je al een kind (anders was je nu niet dit blog aan het lezen :-)) en een terugweg is er niet.
Hoe duur is een kind?
Kinderen kunnen echt veel geld kosten. Gelukkig zijn er voor ouders met kinderen diverse toeslagen die je aan kunt vragen mocht je salaris niet toereikend zijn. Zo bestaat er de kinderbijslag die elke ouder 18 jaar lang ieder kwartaal krijgt. Hoe geweldig is dat?! Dat verzacht in ieder geval voor een gedeelte de hoge kosten die een kind met zich meebrengt.
Een gezond kindje kost zoals je net hebt kunnen lezen al rond de ton, maar heb je een kindje met een handicap dan lopen de kosten nog veel meer op. Misschien moet je speciale voeding kopen en medicatie. Of moet je kind speciaal onderwijs volgen. Dan hebben we het nog niet eens over de eventuele hulpmiddelen gehad.
Wat als je kind ook nog een handicap of stoornis heeft?
Hulpmiddelen maken het leven van een gehandicapt kind en zijn verzorger een stuk aangenamer. Vooral als een kind groter wordt en dus ook zwaarder, zijn vaak aanpassingen nodig in de woning. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een tillift.
Deze kan gebruikt worden om in bad te gaan en om naar bed te gaan. Een klein kindje kun je nog makkelijk dragen, maar een ouder kind wordt al snel zwaar hoor! Maar hoe krijg je een gehandicapt kind naar bed op de bovenste verdieping in de woning? Inderdaad.. met een traplift. Onmisbaar maar ook wel weer een enorme aanslag op je budget.
Tip! Het is ook mogelijk om bijvoorbeeld een gebruikte traplift aan te schaffen. Door een gebruikte traplift te kopen, bespaar je zeker honderden euro’s! Bang dat je een kat in de zak koopt? Dat is onmogelijk. Want bij aanschaf van een gebruikte traplift krijg je ook gewoon garantie. Dat is toch een hele zorg minder? Dus wil je de hoge kosten verlagen, denk er dan eens over na om een traplift her te gebruiken. Als je hem niet meer nodig hebt kun je de traplift verkopen en zo toch weer terug verdienen. Een ander heeft er profijt van, en jij ook. Win-Win voor iedereen in dit geval.
Of wat dacht je bijvoorbeeld van extra therapie of speciale lessen om mee te komen? Het meeste komt gelukkig uit een potje van de gemeente, maar heel veel ook niet. Aanpassingen in huis, vrij nemen van je werk (als je al kan werken), extra kosten van medicijnen die niet totaal vergoed worden?
Persoonsgebonden budget en dubbele kinderbijslag
Als je een kind hebt met een handicap dan is het mogelijk om een PGB te krijgen. Een persoonsgebonden budget. Met dit budget is het mogelijk om zorg te “kopen”. Dus iemand of een geldbedrag dat helpt met de verzorging en dergelijke. Bij bijvoorbeeld autisme en ADHD is er de mogelijkheid van een dubbele kinderbijslag. Ze zijn hier ontzettend streng in, maar als je vaak naar therapie moet en veel extra kosten maakt, dan kunnen ze je zeker helpen. Gewoon even navragen als je die hulp zoekt.
Er is echt wel hulp, en er zijn echt wel manieren om het allemaal wat makkelijker te maken in Nederland. Wat dat betreft hebben we wel mazzel dat we hier wonen en niet in de US bijvoorbeeld waar je tenzij je heel rijk bent, alles zelf kan betalen. Nu doen wij dat dankzij de belasting, toch allemaal een beetje samen.
Ik weet ook wel dat het steeds zwaarder wordt hier, en er zoveel wordt gekort op van alles. En wat dacht je ervan dat je tegen Jan, zijn zuster, het buurmeisje en daar het achternichtje van je hele verhaal moet doen? Tot alle intieme details die je misschien liever niet deelt met een vreemde. Dat het zwaar is voor de ouders om overal het gevoel te hebben dat je zit te klagen over je kind, terwijl je eigenlijk alleen het beste voor ze wilt? Dit komt bovenop al die torenhoge kosten, en wegen bijna nog zwaarder.
Maar goed dat is weer een ander verhaal!