Kinderen en de dood | Hoe, wat en wanneer praat je erover?

Kinderen - Kinderen en de dood | Hoe, wat en wanneer praat je erover?

Vroeg of laat krijgt iedere ouder er mee te maken, omgaan met de dood en je kind. Vorig jaar overleed mijn broer en moest ik dit dus met mijn peuter bespreken. Ik denk nog steeds dat het gesprek wat ik met mijn toen driejarige zoon heb gehad vlak voor het overlijden een van de moeilijkste gesprekken is die ik ooit met hem heb gevoerd. Met behulp van een boekje, Kikker en het vogeltje van Max Velthuis, heb ik dingen uitgelegd en concreet proberen te maken.

Duidelijkheid

Iets wat heel belangrijk is als je met kinderen over dood gaan praat is dat je duidelijk bent. Wees eerlijk over wat er aan de hand is op het niveau van wat bij het kind past. Een kind mag ook best zien dat je verdrietig bent en ook hier kan je over praten. Juist het verbergen van verdriet of het feit dat iemand er niet meer is zal de situatie moeilijker maken. Kinderen zullen soms ook snel over gaan tot de orde van de dag en gewoon gaan spelen. Dat wil niet zeggen dat ze er niet mee bezig zijn. Ik had een hele periode allerlei voorbeelden van wat mijn broer allemaal niet meer kon zoals de kat aaien, een puzzel maken of eten.  Voor een kind is een dode zien niet per se eng, het kan het juist duidelijker maken.

De uitvaart

Bedenk goed of je je kind mee wil nemen naar een uitvaart. Als je je kind wel wilt meenemen zal je moeten uitleggen wat er ongeveer gaat gebeuren. Uitleggen dat de overledene in een kist ligt is ook belangrijk. Veel mensen zullen ook verdrietig zijn. Kan je kind hiermee omgaan? Als je denkt dat je zelf erg verdrietig bent is een vertrouwd persoon bij je kind laten ook fijn zodat je aandacht heeft voor je kind. Het is dan ook belangrijk dat je de uitvaart goed geregeld hebt door een uitvaart organisatie als bijvoorbeeld Uitvaartcompact. Je wilt gewoon niet die extra zorgen van problemen ook nog erbij hebben.

Of je een kind mee neemt zal afhankelijk zijn van de leeftijd van een kind en de band die je kind heeft met de overledene. Ik zou voor kleuterleeftijd er niet snel voor kiezen, behalve als diegene echt heel dichtbij staat. Iets oudere kinderen kan je het natuurlijk ook vragen of ze mee willen.

Hoe los jij dit op? Of hoe heb jij dit gedaan?

kinderen en de dood - Kinderen en de dood | Hoe, wat en wanneer praat je erover?


Op Pinkpress.nl wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Hier word jij niet slechter van, wij wel beter. Ook krijgen wij soms betaald of een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd, al kan ik je vertellen dat wij wel gewoon vrouwen zijn die blij worden van een cadeau. Die enthousiasme vind je natuurlijk terug. Voor meer informatie kun je de algemene voorwaarden nog doorlezen.♥ 
Spread the love