Close

Kinderen en noten eten, dit moet je weten !

De magie van een heerlijke avond thuis met de kids. Dekentjes op de bank, chips op tafel en Disney’s Frozen op tv.( Ja, ook stoere jongens vinden het eigenlijk geweldig )
Maar wij ouders houden ook van een lekker zoutje. Een zakje borrelnootjes of pinda’s kan daarbij niet ontbreken, toch ?

Klinkt logisch, behalve als je jonge kinderen hebt en je als een waakhond op zit te letten dat ze niet stikken in jouw favoriete cashewnootje met koriander of een verdwaald tijgernootje op tafelsafari.
Ze zijn rond, passen perfect in de luchtpijp van je kind en zijn levensgevaarlijk, maar daar zal de naam ‘tijgernootje’ zijn oorsprong vast niet van hebben. Maar is het verstandig om ze in het bereik van de handjes van je grijpgrage aapje te hebben ? Daar gaan we het in deze blog over hebben.

Oma’s tip

Als je met je rechterarm over je hoofd je linkeroor niet aan kan raken dan ben je niet oud genoeg om nootjes te eten. De luchtwegen zijn dan groot genoeg en is het verslikken in een pinda niet meer meteen levensbedreigend. Let op, 2 handen met pinda’s tegelijk in je mond stoppen is ook niet goed.Kleine kinderen zijn nog niet in staat om goed te kauwen, en als ze al wat in hun mondjes hebben dan doen ze tegelijk koprollen, rondjes lopen, ondersteboven op de bank hangen, etc. Het is dus simpelweg verstandig om ze op jonge leeftijd geen nootjes te laten eten.

Voedzaam en lekker

In zaden en noten zitten veel voedingsstoffen die gezond zijn voor de ontwikkeling van je kleine vreetzak. Geef ze niet meteen een bord met nootjes, maar smeer hazelnootpasta of pindakaas op een zachte cracker, en kijk toe hoe ze het gezonde smeersel vakkundig in hun mondjes, op hun wangetjes en op de bankleuning smeren.

Het is verstandig om bij hele kleine kinderen te kiezen voor een notenpasta waar weinig of geen suikers en vetten in zitten. En het is natuurlijk veel leuker om op een zondagmiddag samen verse pindakaas of een andere notenpasta te maken. Waarna het smullen kan beginnen.

Kleine Miya vind vlees vies, goor, en zielig (je snapt waarom wij steeds meer vega eten met 2 meiden die niets van vlees moeten). Dat er ook vlees in knakworstjes zit laten we voor nu even gaan. Maar het is dus wel belangrijk dat zij andere vormen van proteïne en vetten binnen krijgt. Zij krijgt dus regelmatig een lekker handje noten. En lekker dat ze het vind. Ik ken niemand die nootjes en pinda’s zo lekker vind als zij. Vooral de paranoten van Basboernoten.nl vind ze echt heerlijk.

Pas op!

Een ongeluk zit in een klein hoekje, en kinderen spelen vaak in die hoekjes.Buiten borrelnootjes kan de spruit ook kattenbrokjes, knikkers, lego en grind van de oprijlaan te pakken krijgen. Dus probeer het wel buiten bereik te houden.
Voor dat je het aan het vriendje van je dochter geeft, vraag eerst even of er een allergie is. Die kunnen namelijk dodelijk zijn.

Pin voor later!

About Judith

Hi! Welkom bij Pink Press! Ik ben Judith, ondernemer, meisjes mama, en gediplomeerd voedingsdeskundige en gewichtsconsulente. Liefs xoxo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tips bij opvliegers Q&A over de overgang