Close
De fijnste duurzaamheid tips voor kinderen

Met deze 5 tips kun je kinderen leren over duurzaamheid

Jong geleerd is oud gedaan, en dat wordt het makkelijkste wanneer we ook de kinderen leren over duurzaamheid. Maar de vraag is alleen: hoe doe je dat? Hoe leer je kinderen duurzamer te leven? Je wilt natuurlijk wel dat je kindje op een leuke manier iets leert over groene energie, zonnepanelen en recyclen. Wij hebben een aantal tips voor je waarmee je het leren over duurzaamheid makkelijk en leuk maakt.

Leer ze recyclen

Kleding of speelgoed kapot? Dit is een perfecte kans om je kind te leren over recyclen. Betrek ze dan ook bij het proces wanneer je oud speelgoed of kleding weggooit. Vertel bijvoorbeeld over de verschillende materialen van het speelgoed en hoe je dat het beste kunt scheiden. Ga je kleding  wegdoen, leer ze het dan om in de donatiebox te gooien. Hiermee leren ze niet alleen iets over duurzaamheid, maar ook over liefdadigheid. 

Duurzaamheid - 5 simpele tips om het een kind te leren

Bespaar energie

Bij het besparen van energie draait voornamelijk om gewoontes. Dit kun je natuurlijk met de paplepel meegeven. Leer ze bijvoorbeeld om de lamp uit te doen wanneer een kamer verlaten of de kraan uit te zetten laten het tandenpoetsen. Het is bijvoorbeeld ook duurzaam om stekkers uit het stopcontact te halen wanneer je een apparaat niet gebruikt. Wanneer je kind oud genoeg is om dit soort routines aan te leren, is het een goed idee om meteen met deze eenvoudige energiebesparende gewoontes aan de slag te gaan. 

Duurzaam speelgoed

Inmiddels wordt er tegenwoordig steeds meer speelgoed verkocht dat niet op batterijen werkt, maar op duurzame energie. Denk aan een bootje dat vaart met behulp van zout water of een speelgoedauto die rijdt op zonne-energie. Dit is een leuke en een laagdrempelige manier om jouw kind te leren over de manieren waarop energie opgewekt kan worden. Hoe meer ze weten over duurzame alternatieven, hoe groter de kans dat ze later zelf ook zullen kiezen voor duurzame energie omdat ze het belang ervan inzien. 

Een hele goede tip die ik kreeg was om ook bijvoorbeeld naar school duurzame alternatieven mee te geven. Dus geen plastic zakjes en flesjes, maar bijvoorbeeld een bamboe broodtrommeltje. Miya heeft sinds kort een fles van Pura.

//www.instagram.com/embed.js

Deze 100% plastic vrije flessen van zijn gemaakt van hoogwaardige kwaliteit RVS, zonder een coating aan de binnenkant. Hierdoor is de fles vrij van bacteriën en zullen er geen nare luchtjes en smaak ontstaan. Ik heb er dus meteen 1 extra besteld (voor als de ander in de afwasmachine zit), want ze wil dus echt geen andere fles meer. Haar water smaakt eindelijk naar water en niet naar plastic.

De flessen zijn supersterk en hebben een levenslange garantie. Het motto van Pura is ‘One life, One bottle’. Duurzamer dan dat kun je het dus niet krijgen. Wat zij ook erg leuk vind is dat ik een grotere versie heb, en ze zich nu een hele grote meid voelt met dezelfde fles als mama.

Leer je kinderen over duurzaamheid

Kinderen die kinderen leren over duurzaamheid en klimaatverandering

In het prachtige boek Oud genoeg om de aarde te redden van Rubinstein vind je twaalf inspirerende verhalen over kinderen die allemaal op hun eigen manier iets doen om voor het klimaat en de planeet. En jij kunt ook helpen! Achterin het boek vind je handige tips om thuis of in de buurt zelf aan de slag te gaan. Het maakt niet uit hoe oud je bent, je bent altijd oud genoeg om de aarde te redden.

Dit zijn de boeken die kinderen inspireren. Waarvan ze leren dat ze helemaal niet te klein zijn om verschil te kunnen maken. Dat ook kinderen grote helden kunnen zijn. Echt een aanrader!

Ik ben slim genoeg om dit boek te lezen,
ik ben betrokken genoeg om het nieuws te volgen,
ik weet genoeg om het verschil te maken,
ik ben oud genoeg om de aarde te redden!

Ook een erg mooi boek over de liefde voor de zee is Zeezucht.  Vanaf het moment dat Jonas als kind de zee ziet, weet hij het, dit is zijn thuis. Niet om ernaar te kijken, in te zwemmen of op te varen. Hij wil één zijn met de zee, en er nooit meer uit. Zijn leven lang jut hij het strand af, opzoek naar voorwerpen om bizarre installaties mee te bouwen die hem op weg moeten helpen naar een nieuw leven tussen de vissen. Nu Jonas oud is moet hij de beperkingen van zijn uitvindingen en lichaam onder ogen zien. De tijd begint te dringen…

Dit was trouwens eerst een korte film!

Geef het goede voorbeeld

Een van de beste manieren om jouw kinderen te leren over duurzaamheid, is natuurlijk door het goede voorbeeld te geven. Dus gooi tijdens een wandeling nooit afval op de grond. Doen jouw kinderen dit wel, laat ze dit dan oppakken en in hun zak steken. Je komt altijd wel ergens een prullenbak tegen. Ga in het weekend eens een dagje afval prikken op het schoolplein. Vinden ze vaak nog leuk ook en je doet iets wat goed is voor de gemeenschap. Wanneer je kinderen van jongs af aan zien dat jij afval recyclet, spaarzaam omgaat met gas en energie en zo min mogelijk afval creëert, is de kans groot dat een duurzaam leven ze makkelijk af zal gaan

Lees ook: Met deze 5 tips lukt het prima om duurzaam te leven! en 10 Duurzaamheid tips voor een kantoor aan huis

Tips om het goede voorbeeld te geven bij duurzaamheid

About Cassandra

Cassandra | 31 | Heeft een gamende man en 6 jarige dochter | Helpt ondernemers met het creëren van content @Cassistent.nl & blogt er op los: @momambition.nl & Interiorqueen.nl

1 thought on “Met deze 5 tips kun je kinderen leren over duurzaamheid

Comments are closed.

Tips bij opvliegers Q&A over de overgang