Welke koffie je ook drinkt, de basis blijft altijd gelijk

Welke koffie je ook drinkt, de basis blijft altijd gelijk

Drink jij je koffie het liefst gezet uit een cupje? Of geef je heel sterk de voorkeur aan koffiebonen die vers gemalen worden? Welk soort koffie je ook kiest, welke manier van koffiezetten ook je voorkeur heeft, de basis is eigenlijk altijd hetzelfde. Het begin van het proces ligt altijd bij de koffieplant, en pas een stuk later in de keten ontstaan de verschillen die je later terugziet bij de verschillende manieren waarop je de koffie kunt zetten.

 

Ieder kopje koffie begint op dezelfde manier

 

Hoe je je koffie ook drinkt, welk soort apparaat je er ook voor gebruikt en op welke manier je het ook zet, ieder kopje koffie kent exact dezelfde basis. De koffieplant staat altijd aan het begin, of je je koffie nu zet met koffiepads, cups, filterkoffie of wat voor manier dan ook. 

Koffieplanten groeien in warme gebieden en het oogsten ervan is een nauwkeurig klusje. Aan de plant groeien vruchten die nog in niets doen denken aan koffie, maar er toch de basis voor vormen. Deze moeten op exact het juiste moment, als de vrucht precies rijp is, geoogst worden. De vruchten zelf, daar gebeurt vervolgens niets mee. Het vruchtvlees wordt verwijderd en weggegooid, want het gaat om wat er in de vrucht zit. De pit, die op dat moment ook nog weinig raakvlakken heeft met de koffie die wij kennen. Deze pitten worden vervolgens gedroogd en geroosterd, waardoor ze bruin van kleur worden. En dan komt opeens de associatie met koffie wél tevoorschijn: deze pitten zijn niets minder dan de koffiebonen zoals wij ze kennen.

Welke koffie je ook drinkt, de basis blijft altijd gelijk

Na het roosteren begint het pas echt

 

Iedere koffieboon komt op exact dezelfde wijze tot stand. Toch ontstaan in deze fase al wel de eerste smaakverschillen. Die hebben deels te maken met het ras van de plant. De ene levert net wat mildere, meer uitgebalanceerde bonen dan de ander. Ook het moment van oogsten en de manier waarop en de zorg waarmee de bonen vervolgens worden behandeld en geroosterd spelen een rol. Welk soort koffiebonen er in jouw koffie verwerkt zitten kun je vaak op de verpakking terugvinden.

Hierna is het tijd voor de laatste stap, de verwerking. Komen de bonen in zijn geheel in de winkels terecht, klaar om te worden vermalen door de gebruiker zelf? Of worden zij tot poeder vermalen en op die manier verkocht, al dan niet per stuk verpakt in pads of cupjes? Voor de smaak spelen deze verpakkingsvormen een minder grote rol dan de keuzes die helemaal in het begin van het proces al worden gemaakt. Het soort bonen zegt meer over de smaak dan de manier waarop de koffie vervolgens verwerkt is tot een product dat je in de winkel kan kopen. In beide gevallen is het je persoonlijke smaak die de doorslag geeft, want het belangrijkste is natuurlijk dat je voor de vorm kiest die jou het best bevalt.

 Vriendelijke disclaimer:

De content op dit blog is puur informatief. Het is geen vervanging voor professioneel of medisch advies.  Wij geven tips en suggesties, dat betekent niet dat je het klakkeloos moet opvolgen. Wij nemen daar geen verantwoording voor.  Op Pinkpress.nl wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Hier word jij niet slechter van, wij wel beter. Ook krijgen wij soms betaald of een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd, al kan ik je vertellen dat wij wel gewoon vrouwen zijn die blij worden van een cadeau. Die enthousiasme vind je natuurlijk terug.Je bent zelf verantwoordelijk voor waar jij je geld uitgeeft, je kunt dit niet verhalen op deze site/ pink press. Voor meer informatie kun je de algemene voorwaarden nog doorlezen.♥
   

You Might Also Like

  1. Judith

    Oh dat vind ik ook zo lekker!

  2. Barbara Barendse

    Koffie vind ik eigenlijk pas een paar jaar echt lekker. Maar nu hebben we kleine cafetière en die vind ik heerlijk.

%d bloggers liken dit: