Close

Koken met kinderen doet eten?

Het is heel simpel, maar als een kind mee mag koken, dan zullen ze sneller iets eten dan als ze buiten de keuken moeten blijven. Maar je wilt ze er ook niet altijd bij. Hoe los je dat op?

Gezellig samen koken

Wij hebben eigenlijk 1 dag in de week waarvan de kinderen mogen kiezen wat ze willen eten. Keira wil eigenlijk pasta carbonara altijd, en Miya iets met witte bonen en tomatensaus. Ze variëren weinig, dus dat doe ik de rest van de week wel. Op de dagen dat er meer tijd is probeer ik dan 1 van hun te laten helpen. Al is het met de tafel dekken.

Wist je dat gewoon de tafel dekken er al voor zorgt dat ze beter eten? Puur omdat ze het zonde vinden om hun eigen werk te verpesten. Dit gaat ook op met koken. Begin wel met simpele klusjes, en dan wat natuurlijk past bij de mogelijkheden van het kind. Een mega scherp mes bij een driejarige is geen aanrader. Ik zeg het maar even, je kent je kind zelf het best.

Een eigen keuken voor een kleintje

Kan de oudste prima bij het aanrecht om groente te snijden, of gaat ze rustig op de bank zitten om aardappels te schillen, de kleine heeft het wat minder makkelijk. Ook vind zij het nogal saai om op een krukje te staan dus maken we er voor haar wat meer speciaals van.

Zij heeft haar eigen kleine speelkeuken Natuurlijk is het leuk om met alle keukenspulletjes te spelen. Maar ze krijgt er ook bijvoorbeeld een pak melk, een kom, een lepel en een doos met Frosties bijvoorbeeld. Zij kan dit nu heel goed zelf en eet het netjes op. Ook haar eigen broodjes kan ze nu heel goed smeren door gewoon te oefenen. Zo krijgt ze dan ook wel eens gehakt om kleine gehaktballetjes te maken, of koek beslag, of croissant deeg en knakworstjes.

Door het zien en er mee bezig te zijn, leren ze toch wel makkelijker eten. En wie weet heb ik straks de nieuwe Masterchef thuis. Heb je die kinderen wel eens gezien? Ik zou dat helemaal niet erg vinden hoor! Wat jij?

About Judith

Hi! Welkom bij Pink Press! Ik ben Judith, ondernemer, meisjes mama, en gediplomeerd voedingsdeskundige en gewichtsconsulente. Liefs xoxo

9 thoughts on “Koken met kinderen doet eten?

  1. Ik vind het wel een goed idee om lekker met je kinderen te koken. Zo leren ze niet alleen wat het eten allemaal is, ze leren ook dat er nogal wat werk in zit om het eten klaar te maken. Ook kun je ze goed vertellen over wat gezond is en wat niet. Uitstekend!

  2. Samen koken begint hier altijd leuk, eindigt helaas niet altijd leuk. Of de keuken is een grote bende en dat vind ik dan minder leuk. Helpen met de tafel dekken gaat wel goed. En de vaatwasser in en uit pakken vinden ze hier ook altijd tof.

  3. Ik merk het vooral bij mijzelf, een groot kind. Als ik mijn eten zelf maak met nieuwe ‘onbekende’ ingrediënten, eet ik het sneller als ik het zelf maak dan bijvoorbeeld een ander

  4. Rond etenstijd ben ik niet in mijn beste doen, haha. Hongermonster en weinig geduld. Maar ik vind het wel leuk om door de dag heen samen met mijn knul te koken!

  5. Ik kan stiekem niet wachten tot de mijne kan helpen. Hij vindt het nu al leuk om mee te doen. We hebben bij de Ikea kinderkookgerei gekocht, zo mag hij met zijn eigen pollepel spelen als wij aan het koken zijn.

  6. Oh ik kan niet wachten tot m’n nu nog in m’n buik rondzwemmende mannetje me helpt in de keuken met taartjes bakken enzo! Lijkt me zó leuk. Mijn neefje van bijna 3 is ook helemaal fan van koken, wil de hele tijd ”pan kijken”. Da’s inderdaad ook een goeie eter, dus denk inderdaad ook dat het zeker invloed op elkaar heeft.

  7. We hebben hier ooit ingesteld dat June moest gaan koken nadat ze nogal eens zeurde om het avondeten. En het hielp echt. Sindsdien is ze betrokkener bij het koken en geniet meer van het eten. Een kleine masterchef in huis zou ik geweldig vinden!

  8. die theorie ken ik ook! En heb ik ook toegepast bij mijn kinderen. Helaas kenden zij de theorie niet, dus werkte het niet. maar we hadden wel gezellig samen gekookt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tips bij opvliegers Q&A over de overgang