Close
Maak de lekkerste wafels met restjes groente
Maak de lekkerste wafels met restjes groente

Koken met restjes: Hartige wafels maak je zo!

Koken met restjes
Veel mensen herkennen het vast wel, na het eten blijven er wat restjes gekookte groenten over of er blijft bijvoorbeeld een halve courgette liggen in de groente la in de koelkast. Natuurlijk kun je de groenten allemaal verwerken in een home-made groentesoep, maar je kunt met rauwe courgette of overgebleven gekookte bloemkool ook hartige wafels maken. Zo gooi je de restjes niet weg en heb je gelijk een lekkere hartige snack of lunch.

De lekkerste wafels maak je met restjes courgette
De lekkerste wafels maak je met restjes courgette

Hartige courgette wafels

Wat heb je nodig voor 2 courgettewafels (geïnspireerd op dit recept):
• 80g (volkoren) meel;
• 1 ei;
• 80-100ml melk;
• 100g geraspte courgette;
• 2 zongedroogde tomaatjes op olie;
• 20g geraspte kaas;
• 2tl Italiaanse kruiden;
• 1tl bakpoeder;
• Zout;
• Peper.

En zo maak je ze:
Vet het wafelijzer in met wat olie of boter en zet hem aan.
Meng dan alle ingrediënten in een kom en roer ze met een garde tot een glad geheel. Breng op smaak met zout en/of peper.
Wanneer het wafelijzer warm is, verdeel je het mengsel over het ijzer en doe het dicht.
Test na 5 minuten of de wafel goudbruin en gaar is. Trek vooral niet te stel het wafelijzer open, dan trek je de wafel uit elkaar.

Tip! Lees ook dit leuke voedselverspilling blog!

Maak heerlijke wafels met restjes bloemkool
Maak heerlijke wafels met restjes bloemkool

Lekkere bloemkoolwafels maak je zo!

Als je een restje gekookte bloemkool over hebt, kun je ook deze bloemkoolwafels maken, volgens het recept van de Hippe Vegetariër. Dit recept is afkomstig van het kookboek Tosti & toast van Fern Green. De hippe vegetariër gebruikt hiervoor rauwe geraspte bloemkool die eerst gekookt moet worden, maar als je een restje gekookte bloemkoolroosjes hebt, werkt dit ook prima.
Voor 4 wafels heb je nodig:
• 250g gekookte bloemkool;
• 130g geraspte stevige mozzarella;
• 100g geraspte belegen kaas;
• 60g geraspte Parmezaanse kaas;
• 2 eieren;
• 1 lente-ui in fijne ringetjes;
• 1tl mosterd
• 4el fijngehakte verse kruiden zoals bieslook en peterselie
• 2 grote tomaten, in dikke plakken
• 1el suiker
• 1el olijfolie
• Zout
• Peper

En zo maak je ze:
• Verwarm de grill in de oven voor op de hoogste stand en vet het wafelijzer in met wat olie of boter en zet hem aan.
• Pureer in de keukenmachine 100g van de mozzarella met de bloemkool, belegen en Parmezaanse kaas, eieren, lente-ui, mosterd en kruiden tot een glad beslag.
• Leg de tomaten op een bakplaat, bestrooi ze met de suiker en olijfolie en maak af met wat versgemalen zout en peper.
• Grill de tomaten voor ongeveer 10 minuten, of tot ze zacht zijn.
• Bak intussen de wafels:
• Schep hiervoor het beslag in het wafelijzer en bak de wafels zo’n 8 minuten tot ze krokant en goudbruin zijn.
• Leg 2 wafels op een bord, verdeel er de tomaten over en de rest van de mozzarella. Druk dan voorzichtig de overige 2 wafels erop en serveer direct.
Eet smakelijk!

Vrolijke groet,

Marleen Jellema van Chicamoms

Lees ook: De bouillon fondue is lekker, gezellig en gezond!

About Betty

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cookieconsent met Real Cookie Banner