Close
motten in huis

Kom van de motten in huis af

Zie je de laatste tijd regelmatig een insect in je woning dat lijkt op een vlinder? Maar zijn de kleuren van dit insect in tegenstelling tot een vlinder wat somber? Dan is de kans aanwezig dat het om een mot gaat. Motten zijn namelijk insecten met een beige kleur die qua vormgeving lijken op vlinders. Helaas lijken de motten qua gedrag niet op vlinders. De motten kunnen namelijk veel schade aanrichten en behoren daarom tot de categorie ongedierte. 

Verschillende soorten motten 

In Nederland komen allerlei verschillende soorten motten voor. Van de pelsmot en de vruchtmot tot de kleermot en de bruine huismot. Al deze mottensoorten worden doorgaans geassocieerd met het kapot maken van kleding. Echter, het zijn niet de motten die jouw kleding kapot maken. Het zijn de larven van de mot die zich een weg door jouw kleding heen eten. De volwassen motten voeden zich niet met jouw kleding. Volwassen motten eten gek genoeg helemaal niets en planten zich enkel voort. Het zijn dus de jonge nakomelingen van de mot die jouw kleding kapot maken. Wil je dit voorkomen? Check dan regelmatig je kledingkast op eitjes en larven. 

motten in huis

Hoe herken je een mottenplaag?  

De volwassen mot die jij in jouw woning aantreft, richt zelf geen directe schade aan. Maar door eitjes te leggen zorgt hij toch indirect voor schade. De larven doen zich namelijk tegoed aan jouw voedingswaren en kleding. Vanwege de schade die motten teweeg kunnen brengen is motten bestrijden altijd aan te raden. Maar alvorens de motten bestreden kunnen worden, moet de omvang van de mottenplaag vastgesteld worden. Het eerste teken van een mogelijke mottenplaag in huis zijn rondvliegende motten. Heb je onlangs motten door je huis heen zien vliegen? Ga dan vooral je kledingkast en je voorraadkast checken op eitjes, larven, motten en webben. Tref je op deze plekken inderdaad (nakomelingen van) motten aan? Dan kun je spreken van een mottenplaag. 

Zo voorkom je motten in huis 

Je huis moet dienen als jouw veilige thuisbasis. Je wilt dan ook niet dat jouw wooncomfort door een ongediertesoort zoals motten verstoord wordt. Gelukkig kun je de kans op een mottenplaag in huis zelf verkleinen. Het is belangrijk dat je jouw woning zo onaantrekkelijk mogelijk maakt voor de motten. Je doet dit door alle voedselwaren altijd goed af te sluiten. Daarnaast is het raadzaam om je woning regelmatig goed te ventileren. Motten komen af op een hoge luchtvochtigheid. Hoe lager deze is, hoe kleiner de kans op motten in huis. Let je goed op deze punten? Dan verklein je de kans op motten in huis aanzienlijk. 

motten in huis

 


Misschien zijn deze blogs ook interessant voor jou?

About Betty

1 thought on “Kom van de motten in huis af

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tips bij opvliegers Q&A over de overgang