Het geeft bijna een nostalgisch gevoel: met de koude dagen binnen zitten en je koude handen verwarmen boven de houtkachel, terwijl je geniet van de knisperende vlammen die om het hout dansen. Is dit idee verleden tijd?
Wie het kopen van een houtkachel overweegt, dient met enkele zaken rekening te houden. Om je hiermee te helpen, hebben wij enkele tips opgesteld die je zullen helpen bij het overwegen van je aankoop.
Kijk of een houtkachel mogelijk is
Een houtkachel kan helaas niet in elk huis geplaatst worden. Een houtkachel moet namelijk altijd op een rookkanaal aangesloten worden. Heb je die niet, dan is een houtkachel helaas niet mogelijk voor je woonkamer.
Reken uit hoeveel vermogen je houtkachel behoeft
Als je een houtkachel puur wil voor de sfeer, is het berekenen van het nodige vermogen natuurlijk niet nodig. Wil je echter de ruimte verwarmd krijgen met behulp van je kachel, dan is deze berekening essentieel.
Eerst dien je de m³ van de ruimte te berekenen. Vervolgens check je de isolatie van je huis en aan de hand van deze factoren kan je zien hoeveel kW je nodig hebt voor het opwarmen van je huis.
Aan de hand van tabellen die kachel aanbieders hanteren, kan je zien welk vermogen jij nodig hebt. Een slecht geïsoleerde ruimte van 60 m³ heeft bijvoorbeeld 6 kW nodig; evenveel als een goed geïsoleerde ruimte van 100 m³!
Maak een keuze voor het juiste type kachel
Er zijn meerdere types houtkachels en het is dus belangrijk dat je een goede keuze maakt alvorens je er één aanschaft. Gietijzeren en speksteenkachels zijn de twee voornaamste opties.
Wil je bijvoorbeeld echt je huis verwarmen met je kachel, in plaats van met bijvoorbeeld CV? Dan kan je het beste gaan voor een speksteenkachel. Plaats je de kachel meer voor de sfeer, en om slechts incidenteel de kamer te verwarmen? Dan is een gietijzeren kachel juist aan te raden.
Kies voor vrijstaand of inbouw
Een andere belangrijke factor om rekening mee te houden, is of je een vrijstaande kachel of juist een inbouw houtkachel wilt. Het probleem met vrijstaande houtkachels, is dat je de afvoerbuizen in het zicht hebt.
Wil je liever een inbouw houtkachel, dan dien je wel weer rekening te houden met het feit dat er eerst een brandvrije ombouw gemaakt dient te worden, wat kan oplopen in de kosten.
Een goed derde oplossing, is een inzet-houtkachel. Deze wordt geplaatst in de bestaande opening van je schoorsteen.
Zorg dat het mag
Tot slot is het belangrijk om zeker te weten dat je de houtkachel plaatsen kunt. Sommige gemeenten passen hier namelijk regels op toe. Check ook bij de buren of niemand last zal hebben van de rook die het met zich meebrengt, en raadpleeg een vakman die je het laatste woord kan geven.