Ga naar de inhoud

5 Handige tips bij het kopen van een nieuwe koelkast

5 Handige tips bij het kopen van een nieuwe koelkast 5 Handige tips bij het kopen van een nieuwe koelkast

Als je op zoek bent naar een nieuwe koelkast, dan is het belangrijk om een aantal dingen in gedachten te houden. Zuinigheid, energiezuinigheid, ruimte en gezondheid zijn allemaal factoren die van invloed kunnen zijn op je beslissing. Besparen is ook een belangrijke overweging – kijk naar manieren waarop je energie kunt besparen met je nieuwe koelkast. Als je al deze factoren in gedachten houdt, dan kom je vast en zeker tot een koelkast die perfect bij je past.

Een koelkast kopen is een flinke uitgave. Het is vaak niet iets wat je even spontaan koopt, maar echt wel waar je goed over na moet denken. De bedoeling is uiteraard dat de nieuwe koelkast nog wat jaren mee kan in het huis.

 

Energie besparen met een nieuwe koelkast

Als je een nieuwe koelkast koopt, is het belangrijk om naar de energiezuinigheid te kijken. Er zijn een aantal manieren waarop je energie (en dus geld) kunt besparen met je nieuwe koelkast. Bijvoorbeeld, als je kiest voor een koelkast met een goede isolatie, dan zal de koelkast minder energie verbruiken om de temperatuur in de koelkast te houden. Ook het soort koelmiddel dat je kiest, kan van invloed zijn op het energieverbruik. Kies bijvoorbeeld voor een koelkast met een lage GWP-waarde (gewogen gemiddelde koolstof footprint), dan bespaar je energie. Dit zal je flink wat geld besparen op je energierekening.

Een andere manier waarop je geld kunt besparen, is door ervoor te zorgen dat je koelkast niet oververhit raakt. Zorg ervoor dat je koelkast niet in direct zonlicht staat, en zorg ervoor dat de koelkast niet in een warme kamer staat. Prop de koelkast ook niet overvol, dit kost meer energie. (Check hier even welke groente en fruit in de koelkast hoort en welke niet!

Als je bewust bezig bent met het verminderen van je ecologische voetafdruk, is een koelkast met een zuinig energielabel een goede optie. Deze koelkasten zijn ontworpen om energie te besparen door minder elektriciteit te gebruiken. Ze zijn ook meestal gemaakt van milieuvriendelijke materialen, zoals recycled plastic. Wist je dat de oudere koelkasten enorme energie slurpers zijn? Het kan je honderden euros per jaar schelen door met een oude koelkast door te gaan. Dat had je mooi in de verwarming kunnen steken.

nieuwe koelkast kopen
Photo by Rosana Solis

Wat voor type koelkast kijk je naar?

De meeste mensen kennen de standaard koelkast die in de meeste huishoudens staat. Er zijn echter vele verschillende soorten koelkasten die elk hun eigen voordelen hebben. Hieronder vind je een overzicht van de meest populaire soorten koelkasten.

1. Amerikaanse koelkast

De Amerikaanse koelkast is een van de grootste soorten koelkasten die je kunt kopen. Ze zijn ideaal voor grote huishoudens of mensen die veel koken en entertainen. Amerikaanse koelkasten hebben twee deuren, waarvan de bovenste de koelkast is en de onderste de vriezer. Ze hebben ook een ijsmaker en een waterdispenser aan de voorkant.

2. Kleine koelkast

Als je geen ruimte hebt voor een Amerikaanse koelkast, is een kleine koelkast misschien een beter alternatief. Kleine koelkasten zijn ideaal voor kleinere huishoudens of mensen die weinig ruimte hebben in hun keuken. Ze zijn ook een goede keuze als je op zoek bent naar een energiezuinige koelkast, omdat ze minder elektriciteit gebruiken.

3. Koelkast met groot vriesvak

Als je vaak diepvriesproducten gebruikt, is een koelkast met vriesvak een goede optie. Deze koelkasten hebben een apart vriesvak waar je diepvriesproducten kunt bewaren. Dit is handig als je niet wilt dat je koelkast ruimte inneemt met producten die je toch niet vaak gebruikt. Ook kun je hier de restjes bewaren, of zoals wij heel veel fruit voor de smoothies. Ik koop dat namelijk altijd veel in, snijd alles in 1x en bewaar het in diepvrieszakjes zodat ik altijd meteen fruit klaar heb voor een smoothie. Ik heb namelijk niet altijd zin om het te maken, maar op deze manier is het geen werk. In de zomer is het ook heerlijk in de yoghurt als gezond toetje.

Past de nieuwe koelkast wel in de keuken?

Dit is ook een dingetje.. Hier in huis wil de man graag een grote Amerikaanse koelkast, en de vrouw een normaal formaat koelkast met een groot vriesvak. Ik win want een Amerikaanse koelkast past gewoon niet in deze keuken. We hebben alle situaties bekeken, maar hoe de keuken is ingedeeld en gebouwd is het onmogelijk. Zo staan we dus al weken te meten en te kijken wat nou wel zou passen. We hebben nu een regulier formaat koelkast, maar een flink verouderd model en er loopt steeds water uit, dus het wordt echt tijd voor een nieuwe. Ook is opgemeten dat hij de grootste stille energie zuiger is in huis.

Behalve naar het formaat koelkast kijken we ook naar het model en de kleur. We hebben al besloten dat wit het hem niet wordt meer. Ik zou het liefst roze of mintgroen willen maar die is beleefd afgewezen. Het wordt dus een metalen koelkast omdat we ook een metaal kleurige afwasmachine hebben en grijze keukenkastjes. Dan is er nog een soort van eenheid.

Belangrijk is dat een koelkast vooral praktisch is. Ben je in je eentje dan heb je geen enorme koelkast nodig, en met een groot gezin juist wel zodat je niet elke dag naar de supermarkt hoeft te gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *