Help mijn kleintje heeft krampjes!

Help mijn kleintje heeft krampjes!

Het is zo zielig als je kleintje het soms uitgilt van de pijn. Je zou alles doen om de krampjes van ze over te nemen.

Ontroostbaar waren mijn meiden. Die harde buikjes en rode gezichten, ik vergeet ze nooit meer. Ze hadden zo een last. Helaas heeft de oudste wat langer

Wat zijn krampjes?

In principe zijn darmkrampjes samentrekkingen van de spieren. Deze bevinden zich in de darmwand. Je baby kan hier erg veel last van hebben. Dit kan diverse oorzaken hebben. Vaak heeft het te maken met lucht die ze binnenkrijgen tijdens het drinken en met de rijping van het maagdarmstelsel. Voeding verteren is namelijk ook zeker niet niks voor een pasgeboren baby. Het kan ook te maken hebben met prikkels of een bepaalde allergie. Per  kind kan dit sterk verschillen. Bij zorgen altijd een arts raadplegen, die weet veel meer dan ik!

Hoe kun je het herkennen?

Er diverse manieren om te herkennen dat je baby last heeft van krampjes. Merk je dat je baby hard huilt tijdens of na de voeding? Dan is de kans erg groot dat je baby last heeft van krampjes. Soms kan dit huilen zelfs uren duren. Tijdens het huilen kan het zijn dat je baby haar of zijn beentjes strekt en gebalde vuistjes heeft. Soms kun je dit ook aan het buikje zien, deze kan dan opgezet en gespannen aanvoelen. Dit kan erg vervelend zijn, vooral als dit gebeurd na de laatste voeding waardoor jij en je baby geen nachtrust kunnen pakken vanwege de klachten.

Wat misschien zou kunnen helpen is:

    • Een warme kruik of een lekker warm badje kan je baby helpen om te ontspannen. Op deze manier kun je de pijn iets verlichten. 
    • Massage van het buikje helpt volgens veel ouders. Je kunt dit doen door zachtjes met warme handen ronddraaiende bewegingen te maken. Dit verlicht de druk en pijn.Ik droeg mijn meisjes uren op mijn bovenarm. Zeg maar buikje op mijn arm, en hoofdje in mijn hand. De armpjes en beentje hingen dan los. Zo wreef ik over een rugjes en dan hoor je vaak al snel scheetjes. Voor de oudste een wondermiddel, de kleine had vaak wat langer nodig. Als je ze dan lekker zo tegen je buik aan houd en een beetje wiegt is het ook een heerlijk slaapmiddel.

       

    • Neem de tijd om je baby te voeden en stop af en toe. Sommige baby’s hebben erg honger waardoor ze in één keer een fles leegdrinken, hierdoor krijgt je baby ook veel lucht binnen. 
    • Als je borstvoeding geeft kunnen de darmkrampjes ook komen door het eten dat je neemt. Voorkom pittig eten. 
    • Sommige ouders gebruiken bepaalde middeltjes van de apotheek of drogist tegen darmkrampjes. Je kunt om advies vragen bij de huisarts of het CB. 
    • Een baby dragen kan heel goed werken door dat ze lekker tegen je aanliggen en niet plat liggen. Ik heb de kleine tot haar vierde nog lekker vaak gedragen. Met krampjes ligt ze nu nog vaak als een klein aapje over mij heen.
    • Kijk goed wanneer de krampjes zijn. Zo kun je vaak achterhalen of het misschien een allergie is.
    • Mocht de baby heel zuur ruiken en/of boeren dan kan dit reflux zijn. Hier hebben ze bij de dokter altijd wel wat voor.
    • Belangrijkste tip: Als je gevoel zegt dat het niet klopt, bel dan de huisarts! Je kunt maar beter zeker van je zaak zijn, en het juiste advies krijgen. Google en de mama’s op Facebook weten het echt niet altijd beter 😉

Borstvoeding of de fles?

Bij beide was mijn plan om zo lang mogelijk borstvoeding te geven. Helaas lag dit niet in mijn mogelijkheden. Bij de oudste werd ik zo gepusht en gedwongen dat ik er echt tegenop ging zien. En dat terwijl ik onze momenten in de tuin met het geluid van de zee juist nog zo koester.

Na 6 weken heb ik het huilend opgegeven en kreeg ik van de arts een prik om het stop te zetten. Wij zijn hierna over gegaan op de fles. Qua krampjes heb ik geen verschil gemerkt of dat minder of erger werd.

Bij de kleinste had ik helaas een post natale depressie en kon ik helemaal niet eens helder denken over de fles of borstvoeding. Feit was dat zij veel huilde en bijna niet sliep. Ze bleef afvallen dus we zijn al snel op de fles over gegaan.

Kiezen voor de juiste melk en fles

Bij de oudste was het al heel snel duidelijk dat zij koemelk niet kon verdragen en kreeg een Spaanse variant op de Nutramigen. De kleine kreeg ook al vrij snel Nutramigen. Dit scheelde echt enorm in de krampjes het slapen.

Echt heel belangrijk is een goede fles te vinden die past bij jouw kindje. Het ene kind is het andere kind niet. De S-Fles van Difrax is de hoogst aanbevolen babyfles door medische experts in de zorgen wordt ook wel de beste fles genoemd.

De S-Fles is zo gemaakt dat er 100% melk in de dop komt en 0% lucht (de nummer 1 van krampjes). Ook kun je hem zelfs liggend op de zij geven, zie je precies hoeveel er over blijft door de maten in de dop en op het flesje, en liggen ze lekker in de hand. Voor een kindje met krampjes zeker pluspunten!

 

Hoe gingen jullie om met babykrampjes? Deel je tips! 

xo Judith

Reacties

Nog geen reacties. Waarom begin je de discussie niet?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *