Autisme | Hoe ga je om met kritiek? | MC Kleuver

Vroeg of laat krijg je te maken met kritiek. Dat is niet uit te sluiten. De enige vraag die rest is hoe je hiermee omgaat. In dit artikel hoop ik je inzicht te geven in hoe je dit het beste doet als je te maken hebt met iemand met autisme. Hierin geef je mijn eigen inzicht. Daarbij is het belangrijk dat je kijkt naar welk persoon het commentaar dient te ontvangen. Tenslotte is iedereen anders.

Laat ik voorop stellen dat kritiek voor iedereen moeilijk is. Daarom is het niet minder belangrijk om jezelf ervan bewust te maken hoe je dit overbrengt naar anderen. Geregeld komt het voor dat kritiek op een brutale, harde wijze wordt geuit, omdat men niet weet wat de juiste methode kan zijn. Kan, omdat niemand gelijk is.

 • Daarom denk ik dat bezwaar altijd voor jezelf is. Mensen willen dat er iets verandert en waarschijnlijk ga alleen jij dit kunnen.
 • Blijf vooral zelf nadenken en ga met de ‘kritiekgever’ op een rustige manier praten. Stel je open voor hoe je dingen kunt veranderen of aanpakken.
 • Ga bij jezelf na wat de consequenties zijn. Soms kan een lading van kritiek vervelende gevolgen hebben.

Kritiek is er om aan te pakken. Een ander wil je met een stootje duidelijk maken dat er iets moet veranderen. Zoals ik eerder al zei is het de vraag hoe je dit als ‘kritiekgever’ doet. Ik ga je hieronder een korte instructie geven.

Een korte ‘kritiek-geven’ instructie

 • Mensen met autisme houden doorgaans van duidelijkheid. Niks om het onderwerp heen draaien, maar gewoon knallen.
 • Benoem op een rustige manier wat de kritiek is. Misschien is het helemaal niks. Tip: maak het niet spannender dan dat het is.
 • Een punt van bezwaar gaat uiteraard gezamenlijk met een compliment.
 • Geef voorbeelden (want, omdat). Zo kan het voor degene die het kritiek ontvangt makkelijker worden om een beeld te schetsen wat er precies bedoeld wordt. Mocht het niet duidelijk genoeg zijn.
 • Een ander iets wat kan helpen is het noemen van een reden. Wellicht is het met een simpele aanpassing al te voorkomen.

Dit waren mijn punten van commentaar geven. Heb jij vervelende momenten meegemaakt over dit onderwerp? Dan ben je vrij om ze met ons te delen!

meisje op de foto is van ShutterstockVriendelijke disclaimer:

De content op dit blog is puur informatief. Het is geen vervanging voor professioneel of medisch advies.  Wij geven tips en suggesties, dat betekent niet dat je het klakkeloos moet opvolgen. Wij nemen daar geen verantwoording voor.  Op Pinkpress.nl wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Hier word jij niet slechter van, wij wel beter. Ook krijgen wij soms betaald of een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd, al kan ik je vertellen dat wij wel gewoon vrouwen zijn die blij worden van een cadeau. Die enthousiasme vind je natuurlijk terug.Je bent zelf verantwoordelijk voor waar jij je geld uitgeeft, je kunt dit niet verhalen op deze site/ pink press. Voor meer informatie kun je de algemene voorwaarden nog doorlezen.♥
   

You Might Also Like

 1. Mama van Dex en Odin

  Ik heb zelf geen autisme, maar wel andere dingen waardoor mensen me vaak ‘anders’ vinden, ik kan ook slecht tegen opmerkingen, weet daar nooit zo goed raad mee

 2. elisabethsfavorieten

  Kritiek moet wel altijd opbouwend zijn anders heb ik er niks aan. Maar ik vind wel dat je er open voor moet staan, want dan leer je weer.

 3. Marjolein (@goedhardt)

  Het ontvangen van kritiek is altijd lastig. Niet echt mijn ding, maar zoals je beschreven hebt, het gaat er om hoe het aangepakt wordt. Opbouwende kritiek daar heb je meer aan!

%d bloggers liken dit: