Close

Kunst | Welk schilderij past bij mij?

Ben jij op zoek naar een schilderij om je huis op te vrolijken? Vind jij schilderijen heel gaaf maar vind je het lastig om te kiezen wat er nou bij jou past? Wij hebben een aantal tips op een rijtje gezet om je hierbij te helpen!

Qua muur decoratie zijn er ontelbaar veel opties tegenwoordig. Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit een foto gedrukt op canvas, foto behang, schilderij op hout, schilderij op poster en ga zo maar door. De opties zijn dus gigantisch, maar wat past er nou het best bij jou?

Formaat

Ten eerste is het belangrijk om het formaat van het kunstwerk te bepalen. Een groot schilderij kan bijvoorbeeld een ruimte gevoelsmatig vergroten. Dus als jij je woonkamer groter wilt lijken, kies dan voor een groot schilderij wat een groot oppervlak van je muur in beslag neemt. Ben jij juist opzoek naar meer hoogte? Door meerdere kleine schilderijen boven elkaar te hangen kun jij optisch meer hoogte creëren.
Verder past een groter schilderij over het algemeen meer bij een landschap, een bloem of menselijk lichaam. Portretten en afbeeldingen die veel details bevatten passen juist weer beter op kleinere formaten. Je moet bij het kiezen van het formaat ook rekening houden met de plaats waar jij het gaat ophangen. Het is belangrijk dat je een schilderij veel ruimte geeft om het kunstwerk tot zijn recht te laten komen. Bedenk dat als je het schilderij boven een meubelstuk wilt hebben, het slim is om het schilderij er 15 cm boven te hangen. Tot slot past een breed schilderij beter op een bredere muur en een smal schilderij op een smalle muur.

Kleur

De tweede stap is het kiezen van de kleur. De kleuren van een schilderij kunnen eigenlijk alleen gekozen worden op basis van persoonlijke smaak. Bij kunst hoort emotie, dus alleen jij kan beslissen waar je vrolijk van wordt. Maar als je bijvoorbeeld je huis- of slaapkamer een boost wilt geven, kan een vrolijk schilderij met meerdere kleuren hiervoor zorgen. Verder is het tegenwoordig ook enorm populair om meerdere kleuren te combineren, dit heet color-blocking. Kies niet voor een schilderij in dezelfde tinten als het interieur maar kies juist voor totaal iets anders! Dit lijkt misschien gewaagd maar het levert zeker resultaat.

Lijst

Bij het kiezen van een schilderij moet je natuurlijk ook kiezen voor een lijst. Een lijst beschermt niet alleen het kunstwerk maar het kan de uitstraling van het werk ook versterken. Wederom moet je de lijst op je eigen voorkeur kiezen. De lijst moet niet de aandacht van het schilderij afhalen dus kies bij een onopvallende afbeelding niet voor een extreme lijst. Naast het schilderij moet de lijst ook bij het interieur passen. Een houten lijst pas meer in een landelijk interieur maar contrast gebruiken kan ook een opvallend effect hebben. Kies in dit geval voor twee stijlen die recht tegenover elkaar staan om hier de nadruk op te leggen.

Toch nog twijfels? Vaak kun je een schilderij ook voor een paar dagen uitproberen om te kijken of het wel bij je past. Zo niet, dan kijk je gewoon weer verder. Veel succes!

Bron afbeeldingen:
https://pixabay.com/en/girl-mejk-color-rainbow-model-2696947/
https://pixabay.com/en/amsterdam-bike-city-channel-3189573/

About Betty

3 thoughts on “Kunst | Welk schilderij past bij mij?

  1. Ik raak nogal snel uitgekeken op dingen. Daarom heb ik wisselbare posters. Een stukje goedkoper maar wel erg leuk!

  2. Een schilderij is zeker leuk. Wel van een Nederlandse schilder. Karel Appel heeft bijvoorbeeld leuke werken. Iets met kleur wat eruit spat.

  3. Wat een leuk artikel! Ik zou later sowieso wat mooie schilderijen in m’n huis willen. Misschien in 1 bepaalde kleur, maar zoveel kleuren als de foto in je artikel vind ik ook heel gaaf!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tips bij opvliegers Q&A over de overgang