Close

Laat jij ook de verwarming uit deze winter?

Een groot deel van ons energiegebruik bestaat uit het gebruik van de verwarming, namelijk 70 procent. De energieprijzen lijken daarentegen alsmaar hoger te worden en nu we de winter in gaan, wordt het weer tijd om het huis te verwarmen. Je wilt echter ook niet zoveel geld kwijt zijn alleen voor het verwarmen van je huis, maar gelukkig zijn er ook nog genoeg andere dingen die je kunt doen om warm te blijven. Laat jij met deze tips ook de verwarming uit deze winter?

Isoleer het huis goed

Een van de belangrijkste dingen om je huis te verwarmen is het fatsoenlijk isoleren ervan. Wist je dat er maar liefst 25% van de warmte verloren gaat door het dak? Gelukkig kan je dit warmteverlies makkelijk oplossen door je huis goed te isoleren. Op deze manier bespaar je binnen de kortste keren op je energierekening en kan je de verwarming lekker uit laten. Nog een voordeel aan een goede isolatie is dat dit de warmte ook buiten zal houden in de zomer, waardoor je de airco niet hoeft te gebruiken. Op deze manier kan je het hele jaar door zelfs besparen!

Gebruik dekens

Dit klinkt natuurlijk als een hele simpele oplossing, maar het werkt wel natuurlijk. Gebruik gewoon lekker wat extra dekens in de winter. Dekens kunnen ontzettend zacht en zo ook lekker knus zijn. Leg er bijvoorbeeld een paar in de buurt van de bank en op je slaapkamer, zodat je altijd een heerlijke deken binnen bereik hebt wanneer je het koud krijgt. Ook lekker is een deken over je dekbed nog, extra warm!

Extra tip is natuurlijk een heerlijk warme kruik onder je dekbed leggen voor je in bed stapt Heerlijk warm!

Eet voeding waar je warm van wordt

Dit klinkt misschien ook als een stomme oplossing, maar je zou het toch eens moeten proberen! Buiten natuurlijk de stamppotten, stoofpotjes en heerlijke soepjes  moet je ook denken aan bepaalde ingrediënten waar je meteen lekker warm van wordt. Doe eens een stuk gember in de kippensoep, een madam jeannette (peper) in de curry of een stoofpotje, of wat dacht je van kurkuma en knoflook in het eten. Een goed pittige chili con carne is het ultieme verwarmingsvoedsel! 

Draag echt warme kleding

Denk aan flink wat laagjes. Maar ook een thermoshirt onder je trui, of een thermobroek met lekker dikke sokken. Wat vaak ook enorm helpt is als je je buiten naar het weer kleed. Het is niet de bedoeling dat je soms helemaal verkleumt thuiskomt. Een jas die water en wind buiten houd maakt echt al het verschil. Ik had een heerlijke dekbed jas, tot op mijn enkels. Super warm, behalve als het regende, dan had ik een nat dekbed over mij heen, ijskoud dus. Echt vocht hangt ook in de lucht in de winter als het niet regent, het scheelt enorm als je niet ijskoud thuiskomt, dan heb je veel minder snel de behoefte om te stoken en heb je het ook minder koud thuis.

Houd de tocht buiten

Een andere makkelijke oplossing is het blokkeren van de tocht. Deze kan namelijk nog altijd door de gaten en kieren van je huis heen dringen, waardoor je het alsnog koud krijgt onder je warme deken. Je kan de tocht al snel blokkeren door een tochthond neer te leggen voor de deur en deze kan je zelfs zelf maken. Je kan ook zelfklevende rubberen afdichting halen. Dit is niet al te duur en is heel eenvoudig te plaatsen. Op TikTok (ja oudjes mogen ook op TikTok) zag ik iemand die bubbel plastic deed op de ramen. Met de gladde kant naar binnen zeg maar. Volgens de comments werkte dit beter dan vele dure andere oplossingen! 

Blijf lekker warm, en succes met de energierekening deze winter!

About Betty

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tips bij opvliegers Q&A over de overgang