Close
Lekker koken met restjes- een heerlijke en zuinige manier van eten

Lekker koken met restjes: stop met het weggooien van eten

Een van de belangrijkste dingen die je kunt doen om minder geld kwijt te zijn aan boodschappen doen is stoppen met het weggooien van eten, en lekker koken met restjes. Dat betekent dat je slimmer inkopen kunt doen en ervoor kunt zorgen dat restjes niet langer meer in de prullenbak belanden. Restjes van de maaltijd kunnen bijvoorbeeld makkelijk in de vriezer voor een andere dag, maar restjes groenten en vlees kun je ook goed in andere maaltijden verwerken. In de volgende 5 gerechten kun je al je restjes kwijt.

Omelet

Omelet is de perfecte maaltijd om restjes groenten in te stoppen. Zo hoef je geen groentepakket te kopen, maar kun je die groenten gebruiken die je nog over hebt van het koken van andere maaltijden. In principe kan alles er aan groenten in, wat je maar lekker vind.

Oventosti

Wij maakten laatst een oventosti, en wat is dat lekker! We hadden nog wat stokbrood over en die vulden we met al het beleg wat nog maar 1 dag goed zou zijn. Lekker wat kruiden, ui, knoflook, tomaat. Je kon het zo gek niet bedenken, en geloof mij dit is een bijzonder manier om lekker te koken met restjes.

Quiche, fantastisch bij lekker koken met restjes

Het handige van quiche is dat je het overal mee kunt maken. Je kunt het precies naar je hand zetten, en zelfs de bladerdeeg hoe je niet te gebruiken. Verzamel dus al je restjes groenten (en vlees), bak ze op en gebruik het als vulling voor je quiche.

Natuurlijk! Hier zijn de recepten met uitleg, samen met drie typische internationale gerechten waarin restjes worden gebruikt:

Surinaamse Moksi Alesi

Surinaamse Moksi Alesi is een smaakvol Surinaams gerecht gemaakt van gemengde overgebleven vleessoorten en groente met rijst. Het is een geweldige manier om verschillende vleesrestjes om te toveren tot een heerlijke en vullende maaltijd. De combinatie van zoete sojasaus (ketjap manis) en aromatische kruiden maakt het een uniek en de ultieme comfort food. Het tilt lekker koken met restjes absoluut naar een hoger niveau.

Nasi met ei en groentes

Nasi (of bami) is een eenvoudige en snelle manier om overgebleven rijst (of spaghetti) en groenten te gebruiken. Het is een populaire variatie op gebakken rijst waarbij eieren en gemengde groenten worden geroerbakt met koude, gekookte rijst. De sojasaus voegt een hartige smaak toe, waardoor het een heerlijke en handige maaltijdoptie is.

Een stoofpot is het ultieme lekker koken met restjes

Stoofpot met restjes is een veelzijdig en stevig gerecht waarin je verschillende overgebleven vlees- en groente kunt gebruiken voor lekker koken met restjes. Het is een troostrijk eenpansgerecht waarin deze ingrediënten worden gesudderd in bouillon, wat resulteert in een warme en vullende maaltijd, ideaal voor het hergebruiken van restjes. De stoofpot is echt een oud Hollands gerecht bij lekker koken met restjes.

Lekker koken met restjes stop met het weggooien van eten

Ropa Vieja (Cubaans gerecht)

Ropa Vieja is een klassiek Cubaans gerecht dat “oude kleren” betekent in het Spaans vanwege het scheuren van het rundvlees. Het gerecht maakt gebruik van restjes rundvlees en groenten die langzaam worden gestoofd in een smaakvolle saus van tomaten, paprika en kruiden. Serveer het met rijst en bonen voor een volwaardige maaltijd.

Bubble and Squeak (Brits Restjesgerecht)

Bubble and Squeak is een traditioneel Brits gerecht dat wordt bereid met overgebleven aardappelen en groenten, meestal van een zondagse roast. De restjes worden fijngehakt en samen met ui gebakken tot ze knapperig en goudbruin zijn. Het wordt vaak als bijgerecht gegeten bij ontbijt of lunch, met eieren en worstjes.

Bibimbap (Koreaans Gemengde Rijst)

Bibimbap is een populaire Koreaanse rijstschotel waarin restjes groenten, vlees en zelfs kimchi worden gebruikt. Het gerecht bestaat uit een kom met gestoomde rijst, gegarneerd met verschillende gebakken en ingemaakte ingrediënten, vaak geserveerd met een pittige gochujangsaus. Het is een kleurrijke en smaakvolle manier om restjes te verwerken tot een heerlijke maaltijd.

Macaroni

Als ik macaroni maak gebruik ik daarvoor altijd zakjes soepgroenten van de Aldi. Het komt echter ook wel eens voor dat ik groente over heb, en dan gaat dat er in. Als het maar fijn gesneden kun je alles toevoegen. Zo had ik laatst prei na het maken van soep, dat heb ik gebruikt als groenten door de saus. Ik vind lekker koken met restjes zo echt een plezier.

Soep

Het handige aan soep is dat je er alles in kunt stoppen en je het niet eens terug hoeft te vinden. Alle resten groenten en vlees kunnen in de soep, en naar wens kun je de groenten eerst pureren met de staafmixer.

Weet je wat ook erg lekker is? Ramen! Vaak zijn ramen soepjes een beetje van alles wat, net restjes dus! Maak een lekkere bouillon, voeg ramen en je restjes toe en voila! Een heerlijk vullende soep.

Door eten niet meer weg te gooien, maar te gebruiken in andere maaltijden kun je weer een beetje geld besparen. Afhankelijk van je weggooi gedrag kan dat veel of weinig zijn. Mocht je groenten overhebben, maar nog niet weten waar je het in kunt verwerken, snijd het dan vast in stukjes en stop het in de vriezer. Het is dan nog maanden houdbaar en het komt vast een keer van pas. Zo kun je lekker koken met restjes.

Eet smakelijk!

lees ook:

About Ailana

Externe bloggers van PinkPress

1 thought on “Lekker koken met restjes: stop met het weggooien van eten

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tips bij opvliegers Q&A over de overgang