Close
lekker in de sauna

Een stralende huid en helemaal ontspannen door de sauna!

Als ik iets fijn vind dan is het wel naar de sauna gaan of een massage. Als het even kan allebei samen. De warmte van de sauna is buiten goed voor mijn huid ook de beste pijnstiller voor mijn lichaam.

De sauna is goed voor het lichaam

Het is geen geheim dat de sauna goed is voor het lichaam. Het is een oude traditionele behandeling die al eeuwenlang wordt gebruikt om stress te verminderen. Er zijn veel verschillende soorten sauna’s, maar allemaal hebben ze één ding gemeen: ze zijn ontspannend en helend.

De sauna wordt vaak aangeraden door artsen als een natuurlijke manier om stress te verminderen. Het is een veilige en ontspannende behandeling die je lichaam en geest kan helpen herstellen van de dagelijkse stress. Een sauna kan ook helpen bij het verminderen van spier- en gewrichtspijn, vermoeidheid en andere lichamelijke klachten.

Gewrichtsklachten

Zelf heb ik allerlei gewrichtsklachten en veel pijn aan mijn spieren. Er komen nog wat testen en onderzoeken maar ik heb hEDS (hypermobiel ehlers danlos syndroom), artrose en in combinatie met langdurig trauma heb ik fibromyalgie ontwikkeld. Er is behalve pijnstillers en antidepressiva niet echt medicatie voor. Daarom doe ik van alles om zelf de klachten te verminderen als de juiste voeding, op tijd mijn rust pakken, vitamines, zwemmen, sporten en natuurlijk af en toe de sauna. Helemaal op dagen waar alles zo stijf voelt en je maar niet warm wordt is de sauna echt de perfecte plek om alles weer op gang te krijgen.

Een ijskoude douche

Als je durft is een ijskoude douche perfect. Mijn botten gaan dan weer zeer doen dus ik ga dan voor een lauwe douche. Maar ik moet zeggen dat ik laatst in Portugal was. Het was zonnig en 14c buiten. Mijn traditie is om waar ik ook ga altijd een duik in de zee te nemen. Dus dat moest nu ook. Het water was zo een 14/16c dus dat was koud maar ook niet ijskoud. Ik denk in de Noordzee kouder is in de zomer. Maar evengoed was het voor mijn doen wel erg koud, en ik kreeg er zoveel energie van dat ik nu dus eigenlijk toch een keer een buitensauna zou willen proberen, een ijsbad, en misschien zelfs een ijskoude douche.

De sauna is een echte beautyhack!

Voor een mooie huid moet je echt bij de sauna zijn. Je huid ontgift door het vele zweten, en helemaal als je voor de koude douche tussendoor en na afloop gaat krijg je rosy glow die bij geen enkele arts of crème te krijgen is. Je huid gaat glanzen, het is goed bij huidontstekingen om die te verzachten en deels uit te zweten. Het helpt bij cellulitis en andere vochtophopingen in de huid. Zorg wel dat je echt genoeg drinkt op een sauna dagje. Zeker 2 tot 3 liter op de dag. Zo spoel je ook van binnen alles wat los is gekomen door de warmte weg. Het is echt een goed onderdeel van een detox! Je huid wordt er ook lekker plump van, dus heel prettig bij fijne lijntjes en een vermoeide huid. Voor de sauna kan het ook fijn zijn om even de huid een goede scrub beurt te  geven, en na de sauna met een rijke lotion in te smeren. Ik ben een grote fan van Louis Widmer voor de extreem droge huid. Je weet niet wat je meemaakt hoe zacht je huid is en hoe het straalt!

Er zijn verschillende manieren om de sauna te gebruiken.

Je kunt bijvoorbeeld een infraroodsauna nemen, waarbij je lichaam wordt blootgesteld aan infraroodstraling. Dit kan helpen bij het verminderen van stress, spierpijn en andere lichamelijke klachten.

Of je kunt een traditionele sauna nemen, waarbij je in een ruimte zit die is verwarmd tot een temperatuur van ongeveer 80 graden Celsius. Wat dacht je van een buitensauna waar je in een cabine zit, en zodra je eruit komt je meteen buiten staat in de kou? Super voor de bloodflow!

Wist je dat je ook een sauna thuis kunt laten bouwen? Of in de tuin een buitensauna? Heerlijk je eigen spa!

Deze verschillende soorten sauna’s hebben allemaal verschillende voordelen. Maar hoe weet je welke sauna het beste bij je past? Hieronder vind je enkele tips om je te helpen de juiste sauna te kiezen.

Verschillende soorten sauna’s

Er zijn veel verschillende soorten sauna’s, elk met hun eigen voordelen. Hieronder vind je enkele van de meest populaire soorten sauna’s.

1. Infraroodsauna

De infraroodsauna is een van de meest populaire soorten sauna’s. Dit komt omdat deze sauna een aantal unieke voordelen heeft. Een van deze voordelen is dat de infraroodstraling diep in je huid kan dringen, waardoor je spieren en gewrichten ontspannen worden. Dit kan helpen bij het verminderen van stress, spierpijn en gewrichtspijn.De infraroodsauna is ook een veilige en ontspannende behandeling die je lichaam en geest kan helpen herstellen van de dagelijkse stress.

2. Traditionele sauna

Een traditionele sauna is een ruimte die is verwarmd tot een temperatuur van ongeveer 80 graden Celsius.Hier wordt er water op hete kolen gegoten wat er voor zorgt dat het lekker warm is en je flink gaat zweten.Dit is echt mijn favoriet voor een glanzende huid maar ook mijn lijf is mijn echt dankbaar na zelfs maar een sessie van 20 minuten.

3. De stoomcabine

Een stoomcabine is een kamer die is verwarmd tot een temperatuur van ongeveer 50 graden Celsius. In een stoomcabine wordt je lichaam blootgesteld aan stoom, waardoor je huid verwarmd wordt en je poriën openen. Vaak hangt er ook een flinke eucalyptus geur wat lekker is als je een beetje kwakkelt met je gezondheid. Een stoomcabine kan ook helpen bij het detoxen van je lichaam, waardoor je je beter voelt en er gezonder uitziet.

4. Finse sauna

Een Finse sauna is een kamer die is verwarmd tot een temperatuur van ongeveer 90 graden Celsius. In een Finse sauna wordt je lichaam blootgesteld aan droge hitte, waardoor je huid verwarmd wordt en je poriën openen.Dit kan helpen bij het verminderen van stress, spierpijn en gewrichtspijn. Hier is het net als bij een ijsbad ook echt een uitdaging om een bepaalde tijd te blijven zitten. Het kan echt heel zwaar zijn, maar daarna kun je je zo ontzettend goed voelen!

Let wel op dat je niet met een hoge bloeddruk of hartklachten in de sauna gaat zitten, of vraag het eerst even na bij arts bij twijfel.

About Judith

Hi! Welkom bij Pink Press! Ik ben Judith, ondernemer, meisjes mama, en gediplomeerd voedingsdeskundige en gewichtsconsulente. Liefs xoxo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tips bij opvliegers Q&A over de overgang