Waarom we alles hebben en toch ziek worden? De gestreste samenleving gaat dieper in op dit onderwerp. Er wordt een duidelijke spiegel voorgehouden. Voor mij was het extra interessant omdat ik fibromyalgie heb naast mijn hypermobiele stoornis (HSD) en artrose. Waar de HSD al zorgt voor bijvoorbeeld de vele allergieën en chronische pijn in de spieren, heb ik daar altijd redelijk mee geleefd. Natuurlijk wordt het erger naarmate je ouder wordt en heb ik nu meer klachten dan toen ik jong was. Ook mag ik vast op zoek naar een wandelstok. Dat is best pittig om over na te denken dus ik leun nu gewoon op van alles.
Fibromyalgie
Helaas door een flinke bak stress en trauma in het leven is daar nu de diagnose fibromyalgie bijgekomen. Volgens vele mensen een onzin diagnose, maar het is wel degelijk een diagnose en eindelijk ook erkend. Waar het een paar jaar geleden nog een diagnose was als de dokter het niet wist waarom je klachten had, is er nu onderzoek gedaan en zullen veel mensen die vroeger de diagnose hebben gehad, nu de diagnose niet eens meer krijgen. Het is een weke delen reuma. Je hebt last van chronische ontsteking.
Dit zorgt voor allerlei problemen en klachten in het lichaam: denk aan een prikkelbare darm, hoofdpijn, spierpijn, hersenmist, extreme vermoeidheid. Volgens de nieuwe onderzoeken is het niet erfelijk, maar komt het door langdurige stress en trauma. Door continue stress te negeren en maar door te gaan leren je hersenen anders te werken, en dat kan niet voor altijd goed gaan. Nou zijn nog niet alle artsen het met elkaar eens, en lopen we hier in Nederland hopeloos achter, maar bij flink doorzeuren willen de artsen wel meerdere testen doen om echt iets anders uit te sluiten. Hoe belangrijk het is om met stress en trauma om te gaan en het te verwerken wordt wel bewezen met fibromyalgie. Je kunt het alleen niet terugdraaien, maar ook daar zijn onderzoeken naar.
Stress is ook de nummer 1 oorzaak van zelfmoord, hartaanvallen en meer kwalijke zaken. Het is dus belangrijk dat stress een keer serieus genomen wordt.
Het boek de Gestreste samenleving
In onze zoektocht naar perfectie dreigen we te bezwijken onder de druk van onze eigen verwachtingen. “Maar elk tijdperk heeft zijn uitdagingen” en “Optimisme is een psychologische noodzaak”, stelt psychiater Stephan Claes in zijn boek “De Gestreste Samenleving”, waarin hij de stand van zaken van de condition humaine schetst.
Een prangende kwestie die Claes aanstipt, is het voortdurend bevragen van onszelf over onze prestaties, het constante gevoel van beoordeling en negatieve inschatting door anderen. Deze zelftwijfel staat rechtstreeks in verbinding met depressie en burn-out, waarbij sociale media vaak een versterkende rol spelen door vergelijkingen die een onhaalbare lat creëren, vooral bij jonge en kwetsbare individuen.
Een cruciaal aspect dat dieper wordt belicht in het boek is de relatie tussen stress, trauma, en ziekte. Claes benadrukt hoe stress, met name chronische stress, een significante factor is bij depressie. Mensen kunnen geleidelijk aan bezwijken onder de druk en worstelen met het aanvaarden van hun depressie, vaak omdat ze van zichzelf vinden dat ze geen reden hebben om depressief te zijn of niet zwak mogen zijn.
Wanneer het stresssysteem chronisch overbelast raakt, volgt uitputting. Soms is het zelf aangebracht, maar het is essentieel om mildheid te tonen, zowel voor jezelf als anderen. Het streven naar excellentie in alles kan leiden tot lichamelijke klachten die in eerste instantie onverklaarbaar lijken maar wel degelijk aan een dieper onwelbevinden gerelateerd zijn. Burn-out, CVS, fybromyalgie, prikkelbaredarmsyndroom en dergelijke zijn vaak het gevolg van overmatige stress, zowel op het werk als binnen het gezin of in relaties.
“We vallen uit omdat we te streng zijn voor onszelf en altijd willen excelleren. Leer omgaan met je beperkingen, ken je grenzen, en luister naar je lichaam,” benadrukt Claes. Het boek “De Gestreste Samenleving” onderstreept het belang van deze boodschap en werpt een kritische blik op de hedendaagse benaderingen binnen de geneeskunde en geestelijke gezondheidszorg.
Het onderzoek in het boek roept op tot een fundamentele omslag, waarin vaardigheden als mildheid en zelfkennis centraal staan. Een nieuwe kijk op ons lichaam, draagkracht, verlangens en ambities is noodzakelijk. Het gezamenlijk nadenken over deze aspecten kan ons verder brengen, en het boek fungeert als een waardevolle gids om de verstoorde balans in onze gestreste samenleving te begrijpen en herstellen.
De gestreste samenleving is echt een aanrader om te lezen!