Close
lekker samen lezen in Nederland

Lezen in Nederland: ontdek Nederland op een nieuwe manier

Nederland heeft een rijke literaire geschiedenis en er zijn verschillende literaire steden die een belangrijke rol spelen in de Nederlandse literatuur. Deze steden hebben inspiratie geleverd aan beroemde Nederlandse schrijvers en hebben zelfs geleid tot het ontstaan van literaire bewegingen. Een bezoek aan deze steden kan je een nieuwe kijk geven op lezen in Nederland.

Ontspannen met een boek

Het lezen van boeken kan een perfecte manier zijn om te ontspannen en te ontsnappen aan de stress van het dagelijks leven. Door te lezen kun je jezelf verliezen in een verhaal en even ontsnappen aan de drukte van de wereld om je heen. Het kan ook helpen om je empathisch vermogen te vergroten en je een dieper begrip te geven van de menselijke ervaring.

Lezen in Nederland

Je kent vast al die romantische films wel waar ze uren verdwalen in een boekenwinkel en zo de liefde van hun leven ontmoeten of de wereld redden? Of dat je zelf 100 manieren probeert te bedenken om je kind toch maar aan het lezen te krijgen omdat het zo belangrijk is voor de ontwikkeling? Lezen in Nederland loopt toch wat terug onder de jongeren helaas.

Holidu reizen stelde een mooie lijst samen met de meest literaire steden van Nederland. Ik vond zelf dat Arnhem, Ede en Nijmegen daarbij eigenlijk niet mogen missen. Dus die heb ik er zelf even bijgezet.

Ede

Ede is een prachtige gemeente in de provincie Gelderland. Naast de mooie natuur en de vele wandel- en fietsroutes die je hier kunt vinden, heeft Ede ook op cultureel gebied veel te bieden. Zo is er bijvoorbeeld de bibliotheek Cultura, die een uitgebreide collectie boeken en andere media heeft en ook regelmatig activiteiten en evenementen organiseert. De bibliotheek heeft een enorme speelruimte en lekkere banken om samen ook met de kinderen te lezen. In de winkelstraat vindt je ook nog eens een boekenwinkel met maar liefst 2 verdiepingen en genoeg plek om even te zitten en te bekijken welk boek je wilt hebben.

Een ander interessant feitje over Ede is dat de verhalen van Suske en Wiske over de Witte Wieven gebaseerd zijn op de legendes en volksverhalen uit deze streek. De Witte Wieven zijn mysterieuze, geestachtige wezens die in het bos rondom Ede zouden rondspoken. De verhalen over deze wezens werden van generatie op generatie doorverteld en vormden uiteindelijk de inspiratie voor de bekende stripboekenreeks van Willy Vandersteen.

Arnhem

Arnhem is een historische stad aan de rivier de Rijn. Het heeft een bruisend cultureel leven met vele festivals en evenementen. Boekenliefhebbers zullen genieten van de vele onafhankelijke boekwinkels en antiquariaten die de stad rijk is, zoals Hijman Ongerijmd en Boekhandel Het Colofon. Ook heeft Arnhem een indrukwekkende openbare bibliotheek, Rozet.

samen reizen en lezen in Nederland

Nijmegen

Nijmegen is een oude Romeinse stad in het oosten van Nederland en heeft een lange geschiedenis. Het heeft ook een bloeiende boekenindustrie met veel uitgeverijen en boekwinkels, zoals Dekker v.d. Vegt en Boekhandel Roelants. De stad is ook de thuisbasis van de Radboud Universiteit en de Universiteitsbibliotheek, die een grote collectie boeken en manuscripten heeft.

Deventer

Deventer mag zichzelf de meest literaire stad van Nederland noemen! Hier vind je namelijk veel goed beoordeelde boekwinkels en bibliotheken, maar ook uitgeverijen zijn hier sterk vertegenwoordigd. Als je ervan houdt om in het weekend wakker te worden met een kopje koffie en een goed boek, of graag onbekende boekwinkels afspeurt om mooie parels te ontdekken, zit je goed in Deventer.

Emmen

Op de tweede plek komt Emmen. Het charmante stadje biedt een breed scala aan Nederlandstalige literatuur. Het is de ideale plek om lekker te lezen en tegelijkertijd de stad verder te ontdekken. Hier kun je in alle rust genieten van een goed boek.

Leiden

Leiden is een historische stad en de thuisbasis van de oudste universiteit van Nederland. Er zijn veel musea en galeries die je kunt bezoeken, maar voor boekenliefhebbers is de stad vooral bekend vanwege de beroemde Universiteitsbibliotheek Leiden. Deze bibliotheek heeft namelijk meer dan zes miljoen items, waaronder vele zeldzame boeken en manuscripten.

Groningen

De Groningse studentenstad eindigt op plek 4 met een rijke literaire geschiedenis. Hier vind je vele boekhandels en tweedehands boekwinkels, en de stad is de thuisbasis van de Groninger Forum Bibliotheek, een indrukwekkende openbare bibliotheek met een grote collectie boeken en tijdschriften.

Assen

De tweede stad in Drenthe die in deze top 10 de literaire titel verdedigt, is Assen. De stad staat op de vijfde plek. Naast de Drentse Bibliotheek heeft Assen nog veel meer te bieden dan alleen boeken. Het Drents Museum is een must-see voor elke kunstliefhebber en de stad heeft veel leuke restaurants en cafés om te genieten van een heerlijke maaltijd na een dagje rondsnuffelen tussen de boeken.

Maastricht

We reizen af naar het zuiden van het land, naar Maastricht. De stad staat bekend om zijn geschiedenis, cultuur en architectuur en heeft ook internationaal een goede reputatie. De boekhandel Dominicanen, gevestigd in een voormalige kerk, is uitgeroepen tot de mooiste of coolste boekhandel ter wereld door CNN.

Alkmaar

Op de zevende plek bij reizen en lezen in Nederland vinden we Alkmaar. Deze literaire stad heeft naast kaas en een historische binnenstad veel te bieden voor boekenliefhebbers. Iedereen kan genieten van de vele onafhankelijke boekwinkels en antiquariaten die de stad rijk is, waaronder Boekhandel Van der Meulen en De Alkmaarse Boekhandel.

Enschede

Enschede is een levendige stad in het oosten van Nederland, met een grote universiteit en veel studenten. Voor boekenliefhebbers heeft de stad verschillende boekwinkels, waaronder Boekhandel Broekhuis. Daarnaast zijn er ook verschillende uitgeverijen te vinden.

Hoe leuk om samen met een vriendin, je kind of lekker alleen te dwalen door een nieuwe stad en ergens in een park lekker samen te gaan lezen in Nederland. Door samen de bibliotheken te verkennen en te ontdekken dat deze bibliotheken al lang niet meer dodelijk saai zijn. Een leuk idee voor de mindere dagen in de vakanties is om 1 van de literaire steden te gaan bezoeken.

Lees ook:

About Ailana

Externe bloggers van PinkPress

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tips bij opvliegers Q&A over de overgang