Close
Lichte balseming na overlijden

Lichte balseming na overlijden: dit is thanatopraxie

Of een overledene thuis of in een uitvaartcentrum wordt opgebaard, en of deze persoon begraven of gecremeerd wordt, zijn de bekende keuzes als het gaat om het regelen van een uitvaart. Een relatief nieuw begrip binnen de uitvaartbranche is balseming, oftewel thanatopraxie. Thanatopraxie is een behandeling van het lichaam waarbij na het overlijden, door middel van een lichte balseming, het lichaam thuis kan worden opgebaard zonder dat hier een koeling of gekoelde omgeving voor nodig is.

Zoals het Koningshuis

‘Balsemen’ klinkt misschien hoogdravend en alleen weggelegd voor de elite zoals het Koningshuis. Toch is thanatopraxie een vorm van balseming, dan wel in een wat lichtere vorm. Wanneer een lichaam behandeld is met een lichte balsem, zal het ontbindingsproces tijdelijk worden vertraagd, tot zo’n 10 dagen. Hierdoor kan het lichaam thuis worden opgebaard, zonder dat het nodig is het lichaam te koelen of de omgeving van de opgebaarde koel te houden. 

Het verschil met permanente balseming (de behandeling die leden van het Koningshuis krijgen) is dat bij thanatopraxie het ontbindingsproces alsnog op gang zal komen, wanneer de balsemvloeistof als het ware is uitgewerkt.

In de praktijk

Thanatopraxie gebeurt door middel van een kleine snede in de hals. De balsem is een soort vloeistof die via de halsslagader in het lichaam wordt gebracht. De lichaamseigen vloeistoffen worden via een gaatje in de buik afgevoerd. De balsemvloeistof in het lichaam zorgt er vervolgens voor dat het ontbindingsproces wordt stopgezet. Na een aantal dagen verliest de vloeistof zijn werking, en de vloeistof wordt op een natuurlijke manier afgebroken.

Lichte balseming na overlijden-dit is thanatopraxie

Het afscheid

Wanneer de overledene ligt opgebaard in een gekoelde kist, wordt het lichaam al snel stijf en koud; niet zoals je je dierbare graag herinnert. Het lichaam dat de thanatopraxie-behandeling heeft ondergaan hoeft niet gekoeld te worden, en voelt hierdoor ook een stuk natuurlijker aan wanneer de overledene opgebaard ligt. Dit maakt in sommige gevallen het afscheid iets draaglijker.

Uitvaartcentra

Thanatopraxie is in Nederland nog steeds een relatief onbekende behandeling, maar de mogelijkheden zijn er wel. Sinds 2010 is thanatopraxie in Nederland toegestaan. Voor de behandeling is echter wel specialistische kennis nodig, en alleen gediplomeerde thanatopracteurs mogen dit dan ook uitvoeren. Zoek je een uitvaartcentrum sneek en omgeving en wil je de overledene graag door middel van thanatopraxie laten opbaren? Bij deboeruitvaart.nl is alle kennis rondom de lichte balseming in huis, en zijn er mogelijkheden voor deze vorm van opbaren.

Lees ook:

About Betty

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tips bij opvliegers Q&A over de overgang