Close
column: waarom moet je liegen

Waarom liegen mensen?

“De Australische blogster Belle Gibson heeft bekend dat ze haar duizenden fans voor de gek heeft gehouden met haar ‘inspirerende kankerverhaal’. Gibson (23) ligt onder vuur nu duidelijk is dat ze verhalen over haar vermeende ziekte compleet uit haar duim zoog. Sommige fans van de blogster voelen zich dusdanig verraden dat ze willen dat Gibson wordt vervolgd.” De Telegraaf.

In blogland brak er een fikse discussie los, want waarom zou iemand liegen.
Een jongen die eerlijk zei dat het puur aandacht is, en dat mensen dat vaker doen, werd met de grond gelijk gemaakt. Nou vraag ik mij eerlijk af, komen die mensen uit een ei?

Liegen om aandacht en geld is toch zo veel voorkomend dat het om te schamen is. Keihard, vreselijk, schandalig. Ja zeker! Maar ze liegen er niet minder om.

Liar, Liar, pants on fire

Mensen verzinnen kanker,zwangerschappen en verkrachting om mee te doen, om aandacht, om geld los te krijgen of een vriendje te pakken. Dat ze daarmee de echte slachtoffers ontzettend benadelen boeit echt gewoon niet. Het gaat om hun, en niet om jou. Het is pure egoïsme, zij moeten er beter van worden. Dat kan soms heel erg ver gaan. Van mij mogen ze echt flink gestraft worden, want hoeveel meisjes doen  bijvoorbeeld geen aangifte omdat ze bang zijn niet geloofd te worden?waarom moet je liegen

Vriendinnen die liegen

Ik had een vriendin die verzon dat haar moeder dood was, om gratis een auto te huren. Die bij elke bekende Nederlander die overleed een dramatisch verhaal over hun vriendschap vertelde, die bij elke ramp minimaal 4 vrienden had die er bij betrokken waren. Vreselijk was het toen een goede vriend overleed en je bijna meer medelijden met haar had dan met zijn moeder, terwijl er al maanden geen contact was en zij hem nooit meer wilde spreken. Waarom? Om aandacht, om meer verkeer naar haar blog, om financiële steun of om verdere onduidelijke redenen.

Een andere vriendin verzon een zwangerschap, met vreselijke gevolgen voor de man die nooit met haar naar bed is geweest. Weer 1 die jaloers was op de aandacht die ik kreeg dat ze diefstal verzon en ik een nacht op het bureau zat. Of wat dacht je van een vrouw die graag een relatie met mijn ex wilde en overal poste dat ik een heks was met voodoo krachten en hem had betoverd.
Ook zakelijk liegen mensen over hun werkverleden en ervaring. Verzinnen ze contacten die er niet zijn. Kopiëren ze je blog en maken er hun verhaal van. Ze zijn je beste vriendin, en stelen je ideeën.

Waarom doen mensen dit?

Nogmaals: aandacht, status en geld.

Hoe mooi zou het zijn als de echte verhalen zoveel aandacht zouden krijgen? Als de mensen die echt nare dingen hebben meegemaakt, worden gehoord en geholpen?

Maar helaas, een leugenaar heeft nou eenmaal een mooier of beter verhaal, en is 10x brutaler! Eigenlijk zou je daarvan moeten leren, en het gebruiken voor een goed doel. Want de goede, zijn gewoon veel te netjes en aardig.

Wat vind jij?

Lees ook:

 1. De beeldscherm heldinnen
 2. Slechte vriendinnen

column: vriendinnen die liegen

About Judith

Hi! Welkom bij Pink Press! Ik ben Judith, ondernemer, meisjes mama, en gediplomeerd voedingsdeskundige en gewichtsconsulente. Liefs xoxo

20 thoughts on “Waarom liegen mensen?

 1. Mooi beschreven. Snap nooit waarom je hier over zou liegen. Zodra het echt dicht bij komt en werkelijk gebeurd snappen ze pas wat ze hebben gedaan en dat ze fout zitten. Gewoon geen worden voor.

 2. Poeh, dat zijn nogal heftige leugens. Bij zo’n mensen denk ik vaak dat ze zelf denken dat ze niet liegen. Dat er gewoon iets in hun hoofd niet goed zit, waardoor ze leugens voor waarheid aanzien. Of een raar idee van normen en waarden hebben. Toen ik deze blog aanklikte, dacht ik: och, dat zal wel om leugentjes om bestwil gaan. Maar dit gaat gewoon over iemand die ze moeten opsluiten, psychiatrisch of erger, want zo’n leugens gaan te ver.

 3. Oh, bij sommige mensen ben ik overtuigd dat ze ziek zijn. Maar liegen in deze vorm is echt om status en geld. Ze kunnen (of denken) dat het zonder liegen niet te bereiken is. Dat ze niet meer kunnen stoppen met liegen komt vaak doordat het ze zo makkelijk af gaat, of in zo een web zitten dat de waarheid niet meer mogelijk is. Maar om zoooo te liegen, ja dan zit er echt wel een draadje ergens verkeerd aangesloten.

 4. Ik heb die discussies ook gevolgd. Wat ik daaraan heb bijgedragen is dat we niet te snel moeten oordelen over hoe de vork in de steel zit. Ik droeg daar bijvoorbeeld geestesziekte aan. Dus op je vraag “Waarom doen mensen dit? Nogmaals: aandacht, status en geld.” kun je toevoegen: verlies van controle; je wilt niet liegen, maar hebt dit niet meer onder controle. Gelukkig zijn daar psychiatrische behandelingen voor. Ik ben benieuwd wat er verder nog uit het verhaal gaat komen en of deze mogelijkheid klopt (of dat jij toch gelijk hebt en het haar ging om aandacht, status en geld).

 5. Lieve Genny, Ik stuur je zo even een berichtje.. was ook wel te verwachten op een blog over liegen, dat er op zijn minst 1 iemand haar zou kennen. Dat er 3 op reageren is wel een teken van wat een master con artist zij is zeg hey! x

 6. Overigens heb ik uitgezocht dat haar vader niet dood was. Just for the record hahaha 😛 Ik weet ook waarom ze het deed, en hoe ze een e-mailadres had aangemaakt voor haar vader en zelf communiceerde via dat adres met haar vriend. Ik kan een boek schijven over de scams…… De dame is psychisch heel ziek en misschien niet eens echt slecht. Ze ziet het zelf echter niet, dus dat komt nooit goed.

 7. Ik was degene die uitgevonden heeft dat haar vader niet dood was. Just for the record 😛

 8. @Judith; Ik hoop niet voor jou dat we het over dezelfde persoon hebben, want dat zou ik heel verdrietig voor je vinden. Ik ben nu wel erg nieuwsgierig geworden. Wanneer je dat wilt kun je mij contacten, je hebt mijn email en gegevens. Als het dezelfde vrouw is waar we het over hebben ben ik blij voor jou dat ze uit je leven is. Want de vrouw die ik ken daar heb ik enorm veel lelijke dingen van gezien. Ze gaat letterlijk over lijken. Wees niet te hard voor jezelf. Deze types zoeken mensen uit waarvan ze weten dat ze over een groot sociaal empatisch vermogen beschikken. Mijn vriend die ze vreselijk bedonderd en voorgelogen heeft is een zeer gerespecteerde en doorgewinterde zakenman, en ook hij wist van niets, dat zegt genoeg.

  Liefs en een fijn weekend Xxx

 9. Triest als je het gevoel hebt te moeten liegen en het dan ook nog doen om er zelf beter van te worden. Dan is er toch iets mis met je…. helaas. Al is de leugen nog zo snel de waarheid achterhaalt hem wel… dat dus en karma will bite you in the ass denk ik dan maar!

  liefs camilla

 10. Het verhaal van Genny is de perfecte omschrijving van deze superleugenaar. Haar gedrag en acties zijn inmiddels zeer bekend op Curaçao waar zij, na haar “self proclaimed title of Fashionista”, ook zichzelf op de kaart probeert te zetten als een social media Queen. Heel bijzonder is dat haar social media activiteiten merendeels bestaan (of bestonden) uit een eigen gegeil van foto’s op Facebook en Instagram. Het leek alsof deze dame in kwestie een absolute glamour en jetset leventje had op een klein eiland in de Cariben. Helaas, zoals het spreekwoord al zegt:”Als is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt hem wel!” Deze dame hield haar hand op bij haar ex, waarbij zij haar zoontje (mis)gebruikte. Twee keer heeft ze haar huurwoning moeten verlaten omdat de huiseigenaren de achterstallige huur wilden hebben, en wederom werden er verhalen op het social media kanaal gegooid. Er zou een high rise appartementencomplex naast haar gebouwd worden. Ze had geen zin om jaren in de stof te zitten. Dat gebouw moet nog steeds gebouwd gaan worden. In werkelijkheid, de bomen naast haar huis waren rot. Haar zoektocht naar een wandelende creditcard ging door, haar portretten op facebook en instagram werden met de dag fantastischer. Ze begon het fenomeen Tindr en Relatieplanet te ontdekken en ze had een mogelijke jackpot. Een lid van een vermogende hotelfamilie, de verhalen naar de incrowd werden met bravour verteld. Maar mensen zijn niet dom en soms reiken de kenniskringen toch iets verder. Dit lid was inmiddels een ex, weliswaar wat vermogend door een afkoopregeling, maar hey…. dat zijn centen. Om indruk te maken moest er een auto komen, dan nemen we geen Hyundai’tje maar een heuse SUV. Ze vertelde dat deze van een vriendin was, die op vakantie was en zij mocht de auto wel lenen. Dan had deze mooie SUV zeker jaren in de garage gestaan, want hij rook naar nieuw. Nog een week of twee reed zij heerlijk door om uiteindelijk bij de verhuurster een verhaal op te hangen dat haar moeder op sterven lag. Het is onbegrijpelijk hoe dergelijke mensen zichzelf nog in de spiegel kunnen kijken. De dame in kwestie had een aantal weken ondergedoken gezeten bij een dame die haar verhalen waarschijnlijk ook geloofde. Ondertussen had ze een nieuwe “liefde” via haar inmiddels mislukte reiswebsite (iets met een koffer en sprookjes) leren kennen. Deze man (ondertussen gescheiden) heeft ze letterlijk gebruikt en belogen om samen een nieuw marketingbureau in Suriname op te starten. So the story continues…volgens de laatste berichten (de waarheid?) gaat deze dame trouwen en heeft ze een fantastische baan in de marketing……. tot zij weer door de mand valt……

 11. Linda ik ben bang dat ik dit type gewoon aantrek. Goedgelovig ofzo. Genny… Geloof jij in toeval? Ik ben bang dat wij het over 1 en dezelfde hebben 😉

 12. Oh my God, waarom doe je zoiets??
  Ik heb zelf best wel veel meegemaakt, maar heb daar lang over gezwegen omdat ik dacht “straks geloven de mensen mij niet” omdat het echt een enorme samenloop van omstandigheden was.
  Gelukkig weten mensen dat ik heel eerlijk ben. Het verleden heeft wel uitgewezen dat ik nooit heb gelogen 😉
  Het ergste wat ik meemaakte was in en besloten groep voor mama’s van overleden kindjes waar een mama bij kwam die ook een kindje had dat overleden was. Nieuwe mama’s krijgen uiteraard een heel pak extra steun, ik werd mama van onze vlinderzus 10 jaren geleden dus ik kan tegen een stoot 😉
  Haar verhaal was echt vréselijk! Maar achteraf bleek dat ze het gewoon had verzonnen.
  Toen besloot ik uit het groepje te stappen. Ik vertrouwde niemand meer. Hoe kan je nou over zoiets ergs liegen!!
  Om aandacht blijkbaar. Dan heb ik liever geen aandacht 😉

 13. Het komt vaker voor dan je denkt. Een aantal jaar geleden was er een vrouw, een alleenstaande moeder. Ze vertelde hoe ze vanaf Curaçao gevlucht was naar Nederland voor haar ex en alle daaraan gerelateerde drama. Ze maakte in korte tijd veel “vrienden” ook onder een groot aantal bn-ers en invloedrijke mensen. Totdat mensen met elkaar gingen praten, doordat ze af en toe een beetje dwangmatig gedrag vertoonde. Men kwam erachter dat ze bij iedereen een ander verhaal vertelde en ook overal en bij iedereen geld leende (en dat uiteraard nooit terug gaf) Ze bedonderde mensen op een vreselijke manier.

  Haar leugens waren zo groot en bizar daar kunnen normale mensen zich niets bij voorstellen. Haar hele leven was gebaseerd op een leugen ze loog zelfs dat haar vader overleden was. Iedereen op facebook leefde met haar mee en de steunbetuigingen en condoleances stroomde binnen. Haar pech is dat ze de verkeerde mensen tegen zich in het harnas heeft gejaagd waaronder een zeer bekende zakenman uit Amsterdam. Deze rook onraad en ging op onderzoek uit. Haar vader bleek dus NIET overleden te zijn. Alles hing van leugens aan elkaar vast. Mensen uit haar verleden zijn opgespoord en hebben verteld dat ze dit vroeger op de middelbare school al deed.

  Ze werd door iedereen uitgekotst in Nederland. Het was een tijdje stil en ineens dook ze weer op in de Caribbean waar ze blogt over fashion. Iedereen trapt er wederom in, echt onbegrijpelijk. Ze is een zeer intelligente vrouw, met een vlotte babbel. Zo iemand die een grasmaaier verkoopt aan iemand die in een flat woont. Ze komt er al een eeuwigheid mee weg, en als ze betrapt wordt? Verhuisd ze gewoon weer naar een andere locatie met haar kind. Ik ben blij dat ik op tijd ontdekte hoe de vork in de steel zat. Maar ik moet toegeven ook ik geloofde haar verhaal in het begin.

 14. Wow, dan heb je best veel bijzondere vrienden gehad. Gelukkig heb ik die ervaringen nog nooit meegemaakt. Maar verbaas me er wel altijd over als mensen liegen. Zelf zou ik het niet kunnen. Veels te bang dat het uitkomt.

 15. Ik snap echt niet waarom je zoiets zou doen. De waarheid komt toch wel aan het licht..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tips bij opvliegers Q&A over de overgang