Ga naar de inhoud

Is afvallen met maaltijdvervangers wel veilig?

shake2 Is afvallen met maaltijdvervangers wel veilig?

Afvallen met shakes of andere maaltijdvervangers is populair. Vooral in aanloop naar de zomer, zo valt op te maken uit trends binnen zoekmachine Google.  In de maand mei zijn de meeste Nederlanders op zoek naar maaltijdvervangers in de strijd tegen overtollige kilo’s. Op een goede tweede plaats komt de periode rond de jaarwisseling, die gedreven wordt door goede voornemens. Maar is het veilig en gezond om maaltijdvervangers te gebruiken?

Ook in het geval van maaltijdvervangers heeft de EFSA (Europese autoriteit voor voedselveiligheid) onderzoek verricht. Verschillende onderzoeksresultaten en rapporten werden geraadpleegd en beoordeeld. De EFSA concludeert dat wetenschappelijk en klinisch bewezen is dat maaltijdvervangers “veilig, effectief en gezond” zijn als methode om af te vallen – ook op lange termijn.

De Europese Unie heeft deze conclusie overgenomen en de bestaande eisen voor fabrikanten van maaltijdvervangers aangescherpt. Binnen de categorie “veilig, effectief en gezond” vallen alleen volwaardige maaltijdvervangers die aan onderstaande wettelijke eisen voldoen:

 

Checklist shakes of andere maaltijdvervangers voor afvallen:

-Tussen de 200 en 250 Kcal per maaltijd;

-Minimaal 1 gram linolzuur (een essentieel omega-6 vetzuur);

-Tussen de 25 en 50% van de energie komt uit eiwit;

-Maximaal 30% van de calorieën uit vet;

-Minimaal 30% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 22 vitaminen en mineralen.maaltijdvervangers

 

Shakes en repen

“Er zijn veel maaltijdvervangers op de markt, vooral shakes en repen. Maar ze voldoen lang niet allemaal aan deze wettelijke eisen. Dat is echter wel belangrijk als je op een veilige en effectieve manier wilt afvallen”, vertelt Robert-Jan Lankhorst van Shakeplus, fabrikant van maaltijdshakes op natuurlijke basis. De eisen zijn bedoeld om te zorgen dat mensen voldoende bouw- en voedingsstoffen binnen krijgen, en in de juiste verhouding. “Het is fijn dat de overheid erkent dat afvallen met maaltijdvervangers veilig, effectief en gezond is”, vervolgt Lankhorst. Maar veel mensen weten niet dat de overheid eisen stelt aan maaltijdvervangers. Hierdoor kiezen mensen wellicht voor maaltijdvervangers die niet geschikt zijn om mee af te vallen. Denk aan te veel of te weinig eiwit of onvoldoende omega-6 linolzuur.

Een ander probleem is dat sommige mensen kiezen voor eiwitshakes of eiwitrepen. Deze producten zijn bedoeld als supplement voor sporters, voor het opbouwen en herstellen van spieren. Ze zijn ongeschikt om mee af te vallen omdat het geen volwaardige maaltijdvervangers zijn. Ze bevatten veel eiwit maar bijvoorbeeld niet voldoende linolzuur of vitaminen en mineralen.

Niet alle maaltijdvervangers voldoen aan de wetgeving

De oorspronkelijke eisen voor maaltijdvervangers dateren van 1996 (Richtlijn 96/8/EG) en zijn in 2016 verder aangescherpt. Het is interessant om te zien welke merken zich gaan inspannen om aan de eisen te voldoen. Wil je afvallen en daarbij maaltijdvervangers gebruiken? Informeer dan altijd of het product voldoet aan de wettelijke eisen. Verwijs naar bovenstaande checklist of EU verordening 2016/1413.

11 reacties op “Is afvallen met maaltijdvervangers wel veilig?”

  1. Ikzelf vind dit echt slecht, afvallen met shakes.. Je hebt ‘t wel goed neergezet, maar toch, ik hou niet van shakes.. Iedereen die ik ken die dir deed had maagklachten en kwam erna gelijk terug aan

  2. Ik ben geen voorstander van maaltijdvervangers. Minder en met name gezonder eten is denk ik een betere oplossing. Maar ik heb het dan ook zelf helemaal nooit nodig gehad. Wel goed dat de kwaliteit bekeken wordt!

  3. Zelf ben ik niet persé op dieet, maar ik volg een gezonde levensstijl met de producten van Juice Plus. Die producten zijn allemaal 100% natuurlijk en erg lekker! 🙂

  4. Dit is inderdaad een tricky one. Zelf heb ik ooit wel shakediëten geprobeerd, maar ik ben niet echt zo’n volhouder. Ik ging al heel snel ‘vast voedsel’ missen.

  5. Leuk geschreven. Ik heb jaren geleden een tijdje geleefd op zo genaamde proteïne shakes. Het probleem bij mij was dat ik na een tijdje het echt niet meer binnen kreeg…

  6. Shakes zijn verleidelijk omdat het heel snel kan gaan met afvallen. Ik ben er geen voorstander van. Sporten en gezond eten werken op lange termijn beter vind ik.

  7. Shakes zijn nooit de oplossing als je wilt afvallen. Je kunt beter je levensstijl veranderen en als je daar hulp bij nodig hebt, kun jr een afspraak maken bij de dietist in de buurt

  8. Ik heb dus altijd het idee dat het inderdaad niet veilig is, maar dat je gewoon je voedingsgewoontes moet aanpassen. Maar ik hoor best regelmatig bloggers die er tevreden mee zijn.

  9. Heb een aantal jaren geleden een proteïne dieet gedaan, maar kreeg het op den duur niet meer binnen – maar het hielp wel 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: