Maand van endometriose

Maand maart staat de ziekte endometriose centraal. Dit om hier bekendheid aan te geven en dat mensen weten wat de ziekte nou precies inhoudt.

Vanaf mijn 12 e ga ik maandelijks door een hel. Endometriose is een baarmoederslijmvliesziekte. Normaal groeit de slijmvlies aan de binnenkant van de baarmoeder. Aan het einde van de cyclus wordt het tijdens de menstruatie afgestoten.

Bij mij groeit het dus niet alleen in de baarmoeder, maar ook in mijn darmen en eierstokken. Je moet het zo zien. De stukjes zijn verdwaald maar ze groeien hetzelfde als het slijmvlies in de baarmoeder. Gevolg de endometriose haarden gaan bloeden met als resultaat extreem veel pijn. 1 op de 10 vrouwen heeft een vorm van endometriose. Op mijn 21e zijn ze hier achter gekomen tijdens een operatie.

2 weken in de maand ben ik bezig om ongesteld te worden, het rommelt dan van alle kanten. Stel je eens voor dat je 2 weken in de maand net zo voelt alsof je weer moet gaan bevallen. Maand in maand uit. En dit al bijna je hele leven. Laatste week is echt afwachten wanneer ik wordt verlost en mijn omgeving ook. Mijn zoontje weet niet beter dat de ziekte voor hem Monster Eddy heet. Zodra het weer zover is en ik met een kruik op de bank lig, kruipt hij naast me.

Aangezien ik geen hormonen kan verdragen slik ik de pil niet en krijg ik geen hormoonbehandelingen meer. Anders was ik allang ergens afgevoerd als ik ook nog kunstmatige hormonen erbij had gehad.

Vermoeidheid, darmenproblemen, buikpijn, menstruatiepijn, PMS, gezwollen buik (ik heb standaard een 7 maanden buik), rugpijn, prikkelbaar, pijnlijke benen. Dit is mijn endometriose symptomen cocktail. Ik ben zo blij dat er nu een maand lang hier aandacht aan wordt gegeven. Er zijn ook zoveel vrouwen die met deze klachten rondlopen en nog niet weten wat ze hebben.

Ik heb het een naam gegeven. De pissige maand syndroom. Je snapt wel waarom, elke maand ben ik echt pissig en gefrustreerd!

 


Op Pinkpress.nl wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Hier word jij niet slechter van, wij wel beter. Ook krijgen wij soms betaald of een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd, al kan ik je vertellen dat wij wel gewoon vrouwen zijn die blij worden van een cadeau. Die enthousiasme vind je natuurlijk terug. Je bent zelf verantwoordelijk voor waar jij je geld uitgeeft, je kunt dit niet verhalen op deze site. Voor meer informatie kun je de algemene voorwaarden nog doorlezen.♥  

3 thoughts on “Maand van endometriose

  1. Dank je wel. Bianca meestal hormonen inderdaad of anders alles eruit halen inclusief eierstokken maar dat doen ze niet zo snel in Nederland.

  2. Vreselijk! Er zijn zeker verder geen opties om te behandelen behalve hormonen? Sterkte..

Comments are closed.